Yleistä

Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 20

Kirjabloggaajien joulukalenteri avautui eilen Suvin Orfeuksen kääntöpiiri -blogissa, huominen luukku avautuu Janen Kirjan jos toisenkin -blogissa. Kaikki joulukalenterissa mukana olevat blogit on listattu kalenterin ensimmäisessä luukussa Hyönteisdokumentissa.

Kuva: Niina / Yöpöydän kirjat (http://kirjakissa.blogspot.fi)

Kuva: Niina / Yöpöydän kirjat (http://kirjakissa.blogspot.fi)

Tänään avaamme siis kirjabloggareiden joulukalenterin 20. luukun! Koska kirjat ovat ehdottomasti niitä kaikkein parhaita joululahjoja, päätin ottaa teidät kaikki mukaani joululahjaostoksille Oslon kirjakauppoihin. Muistakaa pukea kunnon kengät ja vedenpitävä takki! Kuten norjalaiset jatkuvasti toistelevat “Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær!” Eli ei ole olemassa huonoa säätä, vain huonoja vaatteita. Tosin tässä räntäisessä joulusäässä moni norjalainenkin taipuu myöntämään, että ehkä sitä huonoa säätäkin on oikeasti olemassa…

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Aloitamme matkamme Majorstuen kaupunginosasta ja sen Bogstadveien-osatoskadulta. Taivaalta tuiskuaa räntää eikä ostoskadultakaan löydy kovin montaa kirjakauppaa, mutta jaksamme sitkeästi eteenpäin, sillä kadun päässä odottaa Litteraturhuset ja sen mukava kahvila. Ja löydämmehän me sentään muutaman kivasti sisustetun mainosikkunankin. Tanum-kirjakaupan ikkunassa seistä nököttävät perinteiset tinasotilaat ja viereisessä ikkunassa hymyää Linn Ullmann, jonka uusin kirja löytää varmasti tänä vuonna tiensä moniin norjalaisiin joulupaketteihin.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

 

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Mitkä sitten ovat tämän vuoden suurimmat hittikirjat Norjassa? Linn Ullmannin uutuuden lisäksi varmasti myös oma suursuosikkini: norjalaisten Agnes-Margrethe Bjorvandin ja Lisa Aisaton lapsille suunnattu Astrid Lindgren -elämäkerta. Toivon kovasti, että tämä upeasti kuvitettu teos käännetään pian myös suomeksi!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Myös Karl Ove Knausgårdin uusia teoksia “Om høsten” ja “Om vinteren” kaupitellaan näkyvällä paikalla kaupassa kuin kaupassa.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Bogstadveienin toisesta päästä löytyy tosiaan linnanpuisto ja iki-ihana Litteraturhuset. Linnanpuisto on kesällä upea ja kunnon talvipäivänäkin kaunis, mutta nyt se henkii pelkkää pimeää ja märkää, joten kipaisemme suosiolla sisälle kirjallisuustaloon ja nautimme lasillisen glögiä ennen kuin jatkamme matkaa räntäsateessa.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Glögien jälkeen jatkamme pitkin Wergelandsveieniä, ohitamme Kuninkaanlinnan kupeessa sijaitsevan Jon Fossen taiteilijakodin ja koukkaamme muutaman korttelin päähän Tronsmo-kirjakauppaan. Tronsmo on lempikirjakauppojani, mutta erityisen jouluista siellä ei ole, koristeltua Kuningas Haraldia lukuunottamatta, joten jatkamme melko pian eteenpäin.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Piipahdamme ohikulkiessamme myös muutamassa somassa lelukaupassa tarkistamassa myös niiden kirjavalikoimat. Joulukirjat on aseteltu kivasti esille ja samat klassikot löytyvät melkein kaikkialta: “Musevisa“-joululaulusta tehty kuvakirja, Alf Prøysenin jouluklassikko “Snekker Anderssen og Julenissen” sekä tottakai monet ihanat Astrid Lindgren-klassikot.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

 

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Televisiossa esitetään tällä hetkellä “Julekongen“-joulukalenteria, jossa pieni poika joutuu Narnian hengessä lumottuun maahan, jossa ei koskaan sada lunta. Tarinan jatko-osa pyörii myös elokuvateattereissa ja satu toimii tietenkin myös kirjana. Myös meidän perheessämme tämä kirja on tämän hetken iltasatu-suosikki.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Suuria norjalaislasten nykyklassikoita ovat myös “Karsten og Petra“-kirjat, joita on ilmestynyt jo noin kolmekymmentä. Päähenkilöinä ovat ystävyksen Karsten ja Petra ja näiden pehmolelut Frøken Kanin ja Løveungen. (Toinen tekijöistä, Anne G. Holt, ei ole sama ihminen kuin dekkarikuningatar Anne Holt.)

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Lelukauppojen jälkeen fiilistelemme hetken Karl Johans gaten luistinradan reunalla maailmanpyörää ihaillen ja ostamme viereisestä joulukojusta kuumia kastanjoita. Räntäsade on hellittänyt ja hetken aikaa Oslo näyttää oikeasti jouluiselta ja kauniilta. Koska joulushoppailu on kuitenkin kovaa työtä ja otettava vakavasti, jätämme herkistelyt sikseen ja jatkamme kipin kapin sisälle seuraavaan kauppaan.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Täällä muistetaan joulukiireiden keskellä onnitella myös Jon Fossea, joka voitti tänä syksynä Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Hänen voittajatrilogiansa löytyy varmaan sekin tänä vuonna monista norjalaisista joulupaketeista.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Ja kappas, joulun kunniaksi on Knasukin saatu hymyilemään! Kenties hieman väkinäisesti, mutta kuitenkin. Tässä se nyt on, todellinen joulun ihme!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kirjakauppakierros ei ole kuitenkaan oikea kirjakauppakieron ilman piipahtamista Outland-liikkeessä. Täältä fantasia-sarjakuva-lego-kaupasta löytyy aina kivoja ulkokirjallisia härpäkkeitä. Vai mitä sanotte esimerkiksi Lego- ja Game of Thrones-kuusenkoristeista ja Star Wars -joulusukista?

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

 

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

 

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Jalkoja alkaa jo painaa ja laukku natisee joululahjakirjojen painosta, mutta kierros sen kun jatkuu! Meidän on nimittäin vierailtava vielä Torgatalla sijaitsevassa Eldoradossa, onhan vanhaan elokuvateatteriin rakennettu kirjakauppa Oslon suurin. Täällä ei ole myöskään säästelty bling-blingissä ja muissa koristeissa. Jokaisen nurkan takaa löytyy uusi joulukuusi ja kirjahyllyjen päältä vilkuttelevat erilaiset joulupukit. Lastenosastoa vahtii 2,5 metrinen tinasotamies.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

 

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

 

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Joku uuvuttaa? Niin minuakin. Eiköhän tässä jo löydetty valtaosa joululahjoista. Alkaa olla aika luovuttaa ja suunnata takaisin kotiin. Vai kävisimmekö kuitenkin vielä kahvilla Eldoradon naapurissa, mukavassa Cafe Sør -kahvilassa? Voisimme hieman rauhoittua, vertailla ostoksiamme ja kuivatella kenkiämme. Kahvien jälkeen napataan vielä kadun toisella puolella sijaitsevasta kukkakaupasta mukaan pari viimeistä joulukoristetta ja lähdetään sitten kotiin paketoimaan löytöjämme.

Hyvää joulua kaikille lukijoilleni!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

 

13 thoughts on “Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 20

 1. Olipa ihastuttavaa osallistua tälle joulukierrokselle. Tuli kova ikävä Osloon.

 2. Aivan ihana luukku. Kiitos! Olen käynyt Oslossa kerran 1970-luvulla. Eiköhän kaupunki ole niistä ajoista muuttunut. Sait Oslon vaikuttamaan houkuttelevalta räntäsateesta huolimatta.

 3. Olipa kivat kuvat! Astrid Lindgren-kirja näytti houkuttelevalta 🙂 Voisin sen mieluusti selailla vaikka lapsille onkin.

  • Joo, se onkin upea kirja! Meilläkään ei ole sitä vielä omana, mutta olen monta kertaa selaillut sitä kirjakaupassa ja nimenomaan kuvitus on upea! Toivottavasti käännetään suomeksikin pian!

 4. Voi miten ihana luukku <3! Kiitos!
  Ihana oli myös vilkuilla noita lastenkirjoja ja niiden kuvituksia (hittisarjan kuvituksesta tulee mieleen ruotsalaiset klassikot, muutenkin suomiskeneen jopa vanhahtava-siis hyvä sekin!). Ja onpa joulukalenteriin laitettua pikkuisen enemmän panostusta kuin täällä. Kuulostaa spektaakkelilta!
  Ihanaa joulua ja toiv shoppailu tuotti hyviä joulukirjoja lahjapaketteihisi :)!

 5. Pingback: Satutunnin jälkeen | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.