Kirjallinen Oslo

Kirjallinen Oslo – Camilla Colletten patsas

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kirjallinen matkamme jatkuu Tronsmo-kirjakaupasta eteenpäin kuninkaanlinnaa ympäröivään linnanpuistoon, josta löydämme Gustav Vigelandin valmistaman kirjailija Camilla Colletten (1813 – 1895) patsaan.

Camilla Collett oli ensimmäinen norjalainen naiskirjailija ja feministi. Suuret norjalaiset kirjailijat Henrik Ibsenistä Alexander Kiellandiin ovat nimenneet juuri Colletten suureksi vaikuttajakseen. Erityisesti Colletten feministisellä esikoisromaanilla “Amtmandens Døtre on tärkeä paikkansa norjalaisessa kirjallisuuden historiassa. Camilla Collett oli myös toisen tärkeän norjalaisen kirjailijan Henrik Wergelandin pikkusisko. Kerron Collettesta varmasti myöhemmin enemmän omassa postauksessaan, sillä kyseessä on tosiaan erittäin keskeinen norjalaisen kirjallisuuden hahmo.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Oikeastaan koko kuninkaanpuisto sopii mainiosti osaksi kirjallista Osloa. Linnanpuisto on iso ja erityisesti kesäisin viehättävä paikka istuskella ja lueskella suurten puiden katveessa. Äitiyslomalla ollessani asuimme aivan kuninkaanpuiston takana ja puistosta muodostuikin itselleni kovin rakas. Täällä olen uppoutunut monien toinen toistaan liikuttavimpien ja jännittävämpien kirjojen maailmaan, nieleskellyt kyneleitä ja hihitellyt ääneen.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kesäisin kuninkaanpuiston takana avataan myös hieman pienempi ja suojaisampi kuningattarenpuisto. Sieltä voit löytää esimerkiksi suloisen pienen huvimajan, joka sopii lukupaikaksi paremmin kuin hyvin.

Linnanpuistossa ovat tietenkin virailleet myös lukuisat kirjallisuuden hahmot Jo Nesbøn Harry Holesta Knut HamsuninNälkä“-romaaniin nimettömään päähenkilöön. Kuninkaanlinna valmistui vuonna 1849, mutta puisto on nököttänyt paikallaan keskellä Osloa jo kauan ennen tätä,  ainakin 1700-luvulta. On siis luontevaa, että Oslon keskeisin ja kuuluisin puisto on päätynyt myös moniin kirjallisiin kuvauksiin. Ja kyllä minun pientä  kirjallisuutta rakastavaa ja feminismille sykkivää sydäntäni lämmittää, että Camilla Colletten patsas on juuri täällä, näyttävästi keskellä Osloa.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

3 thoughts on “Kirjallinen Oslo – Camilla Colletten patsas

    • 🙂 Ole hyvä! Oslo on niin kirjallinen kaupunki, että sarja jatkuu vielä varmasti kauan. Ja myöhemmin aloitan varmaan samanlaisen sarjan Helsingistä, norjaksi.

  1. Pingback: Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 20 | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.