Kirjallinen matkamme jatkuu Tronsmo-kirjakaupasta eteenpäin kuninkaanlinnaa ympäröivään linnanpuistoon, josta löydämme Gustav Vigelandin valmistaman kirjailija Camilla Colletten (1813 – 1895) patsaan.
Camilla Collett oli ensimmäinen norjalainen naiskirjailija ja feministi. Suuret norjalaiset kirjailijat Henrik Ibsenistä Alexander Kiellandiin ovat nimenneet juuri Colletten suureksi vaikuttajakseen. Erityisesti Colletten feministisellä esikoisromaanilla “Amtmandens Døtre“ on tärkeä paikkansa norjalaisessa kirjallisuuden historiassa. Camilla Collett oli myös toisen tärkeän norjalaisen kirjailijan Henrik Wergelandin pikkusisko. Kerron Collettesta varmasti myöhemmin enemmän omassa postauksessaan, sillä kyseessä on tosiaan erittäin keskeinen norjalaisen kirjallisuuden hahmo.
Oikeastaan koko kuninkaanpuisto sopii mainiosti osaksi kirjallista Osloa. Linnanpuisto on iso ja erityisesti kesäisin viehättävä paikka istuskella ja lueskella suurten puiden katveessa. Äitiyslomalla ollessani asuimme aivan kuninkaanpuiston takana ja puistosta muodostuikin itselleni kovin rakas. Täällä olen uppoutunut monien toinen toistaan liikuttavimpien ja jännittävämpien kirjojen maailmaan, nieleskellyt kyneleitä ja hihitellyt ääneen.
Kesäisin kuninkaanpuiston takana avataan myös hieman pienempi ja suojaisampi kuningattarenpuisto. Sieltä voit löytää esimerkiksi suloisen pienen huvimajan, joka sopii lukupaikaksi paremmin kuin hyvin.
Linnanpuistossa ovat tietenkin virailleet myös lukuisat kirjallisuuden hahmot Jo Nesbøn Harry Holesta Knut Hamsunin “Nälkä“-romaaniin nimettömään päähenkilöön. Kuninkaanlinna valmistui vuonna 1849, mutta puisto on nököttänyt paikallaan keskellä Osloa jo kauan ennen tätä, ainakin 1700-luvulta. On siis luontevaa, että Oslon keskeisin ja kuuluisin puisto on päätynyt myös moniin kirjallisiin kuvauksiin. Ja kyllä minun pientä kirjallisuutta rakastavaa ja feminismille sykkivää sydäntäni lämmittää, että Camilla Colletten patsas on juuri täällä, näyttävästi keskellä Osloa.
Oi onpa tosiaan upea puisto! Kiitos jälleen ikkunasta kirjaliseen Osloon.
🙂 Ole hyvä! Oslo on niin kirjallinen kaupunki, että sarja jatkuu vielä varmasti kauan. Ja myöhemmin aloitan varmaan samanlaisen sarjan Helsingistä, norjaksi.
Pingback: Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 20 | Les! Lue!