Kirjallinen Oslo

Kirjallinen Oslo – Eldorado-kirjakauppa

Mikko Mallikas toivottaa asiakkaat tervetulleiksi lastenosastolle. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Mikko Mallikas toivottaa asiakkaat tervetulleiksi lastenosastolle. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Blogini Kirjallinen Oslo -teemakierros jatkaa Oslon kirjallisten paikkojen esittelyä. Kerroin jo aikaisemmin lempikirjakaupastani, Tronsmosta, mutta Oslossa on toki myös muita kiinnostavia kirjakauppoja. Aivan keskustasta, Torggata-kävelykadulta löytyy vanhaan elokuvateatteriin vuosi sitten avattu suuri Eldorado-kirjakauppa. Tämän Oslon suurimman kirjakaupan koko on yli 4000 m² ja sen konsepti on erittäin mielenkiintoinen.

Tervetuloa lukemaan! Kuva: Reeta / Les! Lue!

Tervetuloa lukemaan! Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kirjakaupassa on tehty karkeat jaot esim. aikuisten ja lastenkirjoihin, mutta muuten kirjat on lajiteltu kustantajien mukaan. Kustantamot ostavat itselleen kirjakaupasta osaston ja rakentavat osastostaan itse haluamansa näköisen. Kusantamot päättävät itse mitkä kirjat haluavat asettaa esille ja kuinka he haluavat osastoaan koristella. Kirjakauppa toimii siis vähän niin kuin paikallaan pysyvä kirjamessualue.

Tästä on asiakkaalle tietenkin sekä etua että haittaa. Ainakin itsestäni tuntuu, että esille nostettujen kirjojen valikoima on laajempi ja mielenkiintoisempi kuin tavallisissa kirjakaupoissa, saavathan kustantamot nyt itse päättää mihin satsaavat ja mitkä kirjat he haluavat asetella esille. Toisaalta taas asiakkaasta saattaa tuntua turhauttavalta hypellä osastolta toiselle. Esimerkiksi dekkareita etsiessä on mahdotonta vertailla kirjoja toisiinsa, kun dekkarit eivät löydy yhdestä ja samasta paikasta, vaan eri puolilta kirjakauppaa, kunkin kustantamon omasta hyllystä. Jotakin tiettyä kirjaa etsiessään ei myöskään riitä, että muistaa kirjan tai kirjailijan nimen, sillä pitäisi muistaa myös kustantaja. Tosin tässä ongelmassa voi varmasti kääntyä myös myymälän työntekijöiden puoleen.

Eldorado-kirjakauppa Torgatalla. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Eldorado-kirjakauppa Torgatalla. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Eldorado on toiminut kirjakauppana nyt vuoden verran ja herättänyt sekä myönteistä että kielteistä huomiota. Ennen kaupan avaamista suuria kustantamoja oli vaikea houkutella mukaan, sillä he eivät kokeneet tämän tyyppistä konseptia itselleen edulliseksi, mutta käsittääkseni nykysin myös kaikilla suurilla kustantamoilla on kaupassa oma osasto.

Kirjailijoiden nimikirjoituksia kirjakaupan seinällä. Kuva: Reeta /Les! Lue!

Kirjailijoiden nimikirjoituksia kirjakaupan seinällä. Kuva: Reeta /Les! Lue!

Itse pidän kirjakauppaa virkistävän erilaisena. Myös sen puitteet ovat hienot. Vanha ja kaunis rakennus on toiminut aiemmin 80 vuoden ajan elokuvateatterina ja rakennuksessa voi edelleen aistia nostalgista tunnelmaa. Kirjakaupassa on kuulemma maailman suurin äänikirjojen valikoima ja kaupassa järjestetään usein myös erilaisia tilaisuuksia aikuisille ja lapsille. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde!

Kauppaa kierrellessä on myös hauskaa bongailla suomalaisia kirjoja. Näiden kuvissa esiintyvien esimerkkien lisäksi löysin myös useita muita suomalaisia teoksia näytteille aseteltuina. Suomalainen kirjallisuus onkin viime aikoina ollut erittäin suosittua täällä Norjassa.

Tatu ja Patu, norjalaisittain Odd og Todd. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Tatu ja Patu, norjalaisittain Odd og Todd. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Uusia painoksia Camilla Mickwitzin klassikoista. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Uusia painoksia Camilla Mickwitzin klassikoista. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Me Rosvolat eli Røversommer. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Me Rosvolat eli Røversommer. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Tove Janssonin kuvittama Liisa Ihmemaassa julkaistiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Norjassa. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Tove Janssonin kuvittama Liisa Ihmemaassa julkaistiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Norjassa. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Sofi Oksasen suosi Norjassa jatkuu. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Sofi Oksasen suosi Norjassa jatkuu. Kuva: Reeta / Les! Lue!

3 thoughts on “Kirjallinen Oslo – Eldorado-kirjakauppa

  1. Pingback: Kirjallinen Oslo – Outland-kirjakauppa | Les! Lue!

  2. Pingback: Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 20 | Les! Lue!

  3. Pingback: Satutunnin jälkeen | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.