Hva er Les! Lue!

Les! Lue!” er en litteraturblogg, som fokuserer på norsk og finsk litteratur og kultur, samt tospråklighet og barnebøker.

Jeg er en finsk kvinne, som bor i Oslo, har master i filosofi og jobber som organisasjonskonsulent i en norsk interesseorganisasjon. Ved siden av bloggen min deltar jeg i mange andre litteratur relaterte prosjekter. Jeg opptrer som spesial kommentator om finsk og norsk litteratur, språk og tospråklighet til finske og norske medier. Jeg foreleser om finsk og norsk litteratur og skriver gjesteinnlegg til litteraturrelaterte nettsider på finsk og norsk. Jeg har også vært med å organisere ulike litterære arrangementer både online og live.

I 2014 holdt jeg et foredrag om Tove Jansson på et Wikipedia-verksted arrangert av Nasjonalbiblioteket, Wikimedia Norge, Finlands ambassade i Oslo og Finsk-norsk kulturinstitutt.

Jeg føler ofte at Norge og Finland, mine to hjemland, ikke kjenner hverandre så bra som de burde og derfor tenkte jeg, at som en litteraturentusiast, vil jeg gjøre en innsats for å fremme kunnskap om finsk litteratur og kultur i Norge og samtidlig dele mine erfaringer om norsk litteratur i Finland. Her samler jeg korte forfattere introduksjoner og litt lengre artikler om finske og norske bøker. Om norske bøker skal jeg skrive på finsk og om finske bøker skriver jeg på norsk.

Bøkene som jeg skriver om, har jeg enten kjøpt selv, lånet fra bibliotek eller fått gratis fra forlag, dette opplyser jeg om i hver enkelt post. Bildene i bloggen er enten fra forlags mediamaterial, frie creative commons -bilder eller blider jeg har tatt selv. Vær så snill og ikke låne tekstene eller bildene mine uten å spørre lov!

Jeg tar gjerne i mot bøker som passer til bloggens tema (norske bøker som har kommet ut på finsk eller finske bøker som har kommet ut på norsk). Jeg er naturligtvis intresert i andre typer samarbeid rundt finsk og norsk litteratur.

Alle kommentter er hjertelig velkommen!

Kontakt:

Reeta Törrönen, http://les-lue.com

E-post: les.lue.blog@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/leslueblog

Instagram: http://instagram.com/les_lue_blog

Twitter: https://twitter.com/les_lue_blog

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/reetatorronen

 

PS. “Lue” i tittelen betyr ikke den du har på hode ditt. Det er finsk og betyr “les”. Men om du vil, kan du gjerne forestille deg bloggen min som en slags leselue. Noe varmt og koselig å ha på, når det er tid å lese.

Her er noen intervjuer og artikler jeg har bidratt med utenfor bloggen min:

Tove Jansson -wikiverksted

Bilde: © Moomin Characters™

Bilde: © Moomin Characters™

 

 

 

 

 

 

 

Nasjonal melankoli (Under Dusken)

Bilde: Under Dusken

Bilde: Under Dusken

 

 

 

 

 

 

Rød som blod (NUBB – nordiske ungdomsbokbloggere)

Omslagbilde: Laura Lyytinen / Gyldendal

Omslagbilde: Laura Lyytinen / Gyldendal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les! Lue! om nordiske ungdomsbøker

Skjermbilde 2016-03-02 kl. 09.34.32

 

 

 

 

 

 

Knut Hamsunin Eurooppa (YLE Radio 1:n Lukupiiri)

Kuva: Wikimedia: Nasjonalbiblioteket, Norja

Kuva: Wikimedia: Nasjonalbiblioteket, Norja

 

 

 

 

 

 

Norjalaisen onnelan tuska (YLE Radio 1:n Kirjakerho)

Kuva: Gaute Heivoll Päällys: Anna Makkonen / WSOY

Kuva: Gaute Heivoll Päällys: Anna Makkonen / WSOY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulkosuomalainen lapsi ja kaksikielisyys (Lukulamppu)

Kuva: Lukulamppu

Kuva: Lukulamppu

 

 

 

 

 

 

Ulkosuomalainen ikävöi suomenkielistä kirjallisuutta

Kuva: Lukulamppu

Kuva: Lukulamppu

 

 

 

 

 

 

 

Tove Janssonin juhlavuosi näkyy Norjassakin

Kuva: Lukulamppu

Kuva: Lukulamppu

 

 

 

 

 

 

Paikka, jossa saa meuhkata (Hämeen Sanomat)

Skjermbilde 2016-03-02 kl. 10.10.43

2 thoughts on “Hva er Les! Lue!

  1. Pingback: Velkommen! Tervetuloa! | Les! Lue!

  2. Pingback: Twitter & Instagram | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.