Lasten- ja nuortenkirjat / Norjalaiset kirjat

Salamanterin arvoitus (Jørn Lier Horst)

Kansi: Sitruuna Kustannus Oy

Kansi: Sitruuna Kustannus Oy

Jørn Lier Horst on Norjassa sen verran tunnettu dekkarikirjailija, että oikein hämmästyin, kun tajusin, ettei häntä ole aiemmin käännetty suomeksi. Horst on kirjoittanut dekkareita sekä aikuisille että lapsille ja oma 7-vuotias tyttäreni on aivan koukussa alakouluikäisille suunnattuun “Detektivbyrå nr.2“-sarjaan. Tämä “Clue“-sarjan aloittava “Salamanterin arvoitus” taas sopii aavistuksen verran vanhemmille lapsille, päähenkilöt ovat n.12-vuotiaita.

Nuori Camilla asuu isänsä kanssa täysihoitola Helmessä. Tytön äiti on hukkunut vuotta aiemmin, huuhtoutunut rantaan Ankeriasniemessä, josta kalastaja Vanha Tim on tämän löytänyt. Koska Camillan isä ei jaksa pyörittää täysihoitolaa yksin, ovat he palkkanneet avukseen naisen, jolla on sattumalta Camillan ikäinen poika, Leo. Samana aamuna, jolloin Leo äiteineen muuttaa täysihoitolaan, löytää Camilla rannalta tuntemattoman hukkuneen miehen. Lapset päättävät tutkia tapausta omin päin ja pian Camilla, Leo ja Camillan ystävä Une tempautuvat seikkailuun, jossa riittää salaisuuksia, vakoilua ja hämäräperäisiä täysihoitolavieraita. Kuka hukkunut mies on ja kuka on jättänyt jalanjalkensä hiekkaan miehen vierelle? Kuka on murtautunut lähitienoon venevajoihin? Ja onko joku vieraista jotain muuta kuin väittää olevansa?

Kirja kumartaa Enid Blytonin suuntaan ja syvään. Lapsia on seikkailussa mukana vain kolme, mutta Blytonin hengessä mukana on myös koira ja yksi tytöistä on niin poikamainen, että häntä luullaan pojaksi, aivan kuin “Viisikoiden” Pauli/Paulaa. Nämä lainaukset ovat niin selvät, että niiden täytyy olla mukana tarkoituksella. Kirjan sisäkansista taas löytyvät sekä täysihoitolan että pienen kylän kartat, hyvin samaan tyyliin kuin “Idän pikajunan arvoituksessa” ja muissa klassisikkodekkareissa. Hotelli sisänsä on myös erittäin tuttu elementti jännityskirjallisuudessa, KinginHohtoa” myöten. Horst siis johdattelee nuoria lukijoitaan hienosti jännityskirjojen perinteiden pariin.

Tämän lisäksi jokaisessa “Clue”-kirjassa tutustutaan yhteen klassikkofilosofiin. “Salamanterin arvoituksessa” Camillan naapuri Vanha Tim kertoo lapsille Sokrateesta ja kirjan loppuun on lisätty myös pieni filosofinen infopläjäys. Tulevissa kirjoissa tullaan tutustumaan mm. Kierkegaardiin, Platoniin ja Descartesiin.

Tykkäsin “Salamanterin arvoituksesta” ja sen tyylistä yhdistellä klassisia dekkarielementtejä. Voisin kuvitella, että kohdeyleisölle kirja on myös jännittävä, omasta mielestäni se oli ennen kaikkea kodikas. Miljöö on hyvin viehättävä, vanhanaikainen täyshoitola meren rannalla, naapureinaan mm. vanha kalastaja ja taidemaalari. Samalla tarina kertoo niistä pitkistä kesäpäivistä, jolloin lapsilla on aikaa vakoilla ja leikkiä salapoliisia. Minulle nuo päivät näyttäytyvät nostaligian kautta, toivottavasti monille 12-vuotiaille ne ovat kuitenkin yhä todellisuutta. “Salamanterin arvoitus” ei ole mitenkään hirmuisen jännä tai kekseliä, mutta jotenkin vanhanaikaisen mukava dekkari lapsille.

Kirja on itse ostettu. Julkaistu norjaksi vuonna 2012, Sitruuna Kustannus OY:n suomennos vuodelta 2015. Kirjan on suomentanut Sanna Manninen ja sen alkuperäinen nimi on “Salamandergåten“.

2 thoughts on “Salamanterin arvoitus (Jørn Lier Horst)

  1. Pingback: Blogistanian kirjapalkinnot – omat ehdokkaani | Les! Lue!

  2. Pingback: Ajokoirat (Jørn Lier Horst) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.