Kirjallinen Oslo

Kirjallinen Oslo – Litteraturhuset

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Vihdoin pääsemme vierailemaan Oslon kenties upeimmassa paikassa! Saammeko esitellä: Litteraturhuset! Kirjallista Osloa kiertäessämme tutustuimme viime kerralla Ibsen-museoon, nyt taas kuljemme linnanpuiston läpi sen vastakkaiselle puolelle, osoitteeseen Wergelandsveien 29, josta löydämme Oslon ihanaakin ihanamman kirjallisuustalon!

Litteraturhuset avattiin vuonna 2007 ja talo on saanut inspiraationsa Saksan vastaavista kirjallisuustaloista. Litteraturhusetin tarkoitus on edistää lukemista ja sananvapautta ja talossa järjestetään vuosittain yli 1500 erilaista kulttuuritapahtumaa. Viime vuosien aikana talossa ovat vierailleet mm. Haruki Murakami, Zadie Smith, Julia KristevaSiri Hustvedt, Jonathan Franzen ja John Irving.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kesäisin Litteraturhusetin edessä on mukava ulkoterassi, josta on kaunis näkymä linnanpuistoon. Kuten muutkin oslolaiset terassit, peittojen ja lämmittimien avulla terassi pysyy auki pitkälle syksyyn.

Astuessasi sisään pääovesta, näet oikealla puolella pienen viehättävän kirjakaupan. Kaupasta löytyy sekä norjan- että englanninkielistä kirjallisuutta, lastenkirjoja, romaaneja, runoja ja tietokirjoja filosofiasta historiaan. Kokoelmassa on erityisen paljon kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyvää kirjallisuutta.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kirjakauppaa vastapäätä taas avautuu Litteraturhusetin ravintola. Tila jakautuu kahteen osaan, baaritiskin toisella puolella ovat ravintolamaiset pöydät ja toisella puolella nojatuolit ja lehtitelineet. Kahvilan hinnat ovat melkoisen huikeat, mutta niin ne ovat kaikissa muissakin ravintoloissa näin lähellä keskustaa. Onneksi kahvilassa on lupa ottaa vaikka vain kupillinen teetä ja istuskella sen kanssa hyvää kirjaa lueskellen. Äitiyslomalla ollessani asuimme keskustassa hyvin lähellä kirjallisuustaloa ja aina, kun imetys ja vaipanvaihto alkoi kiristää liikaa pinnaa, lähetti mies minut Litteraturhusetin kahvilaan lasilliselle punaviiniä.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kirjallisuustalon ensimmäisestä kerroksesta löytyy myös pieni teatterisali, jossa järjestetään erilaisia elokuva- ja teatteriesityksiä sekä kirjailijoiden haastatteluja.

Litteraturhusetin ylemmistä kerroksista löytyy mm. lastenhuone, joka on täynnä lastenkirjoja ja pehmeitä tyynyjä. Lastenhuoneessa järjestetään viikottain erilaisia lastenkulttuuritapahtumia, satutunteja sekä musiikki- ja teatteriesityksiä, joista useimmat ovat maksuttomia . Somaan lastenhuoneeseen pääsee pienestä ovesta, joka on rakennettu lasten mittojen mukaan. Meidän aikuisten on kumarruttava päästäksemme sisälle. Lastenhuoneen vieressä on myös nuortenhuone, jossa järjestetään elokuvaesityksiä ja keskustelutilaisuuksia nuorille.

Ylemmistä kerroksista löytyy myös työhuoneita kirjailijoille, tiloja erilaisille kirjallisuusjärjestöille, kuten PEN:ille, Kirjailijaliitolle ja Leser søker bok -järjestölle. Yhdestä huoneesta löytyy koko seinän peitettävä suuri monimetrinen maalaus, jossa esiintyy lähes 50 elossa olevaa norjalaista kirjailijaa Jostein Gaarderista Per Pettersoniin. Myös talon portaikko on koristeltu hauskoilla vesiväritöillä, joissa esiintyvät monet maailmankirjailijat, kuten Arundhaty Roy ja Virginia Woolf.

Talossa on myös asunto ulkomaalaisille kirjailijavieraille.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Litteraturhusetissä järjestetään päivittäin useita erilaisia tilaisuuksia. Kirjailijoiden haastatteluja, satutunteja, keskustelutilaisuuksia, elokuva- ja teatteriesityksiä ja paljon muuta. Kirjallisuustalossa ovat vierailleet myös monet suomalaiset kirjailijat Juha Itkosesta Riikka Pulkkiseen. Sofi Oksasen vieraillessa talossa, myydään tapahtuma joka kerta loppuun alta aikayksikön ja kerran sali täyttyi niin nopeasti, että ulkopuolelle jääneille jouduttiin myymään lippuja, joilla pääsi seuraamaan Oksasen puhetta viereisestä huoneesta screeniltä.

Litteraturhusetin uuden ohjelman lukeminen onkin aina sekä ihanaa että hirveää, sillä kiinnostavia tapahtumia on niin paljon, ettei niihin kaikkiin ehdi mitenkään ottaa osaa. Mutta talo on ihana myös sellaisenaan, ilman erillisiä kirjallisuustapahtumia. Litteraturhusetissä huokuu sellainen kirjallisuuden, kulttuurin ja keskustelujen ilmapiiri, että pelkkä talossa piipahtaminen saa hyvälle tuulelle. Tätä ei voi Oslossa vieraileva kirjallisuusihminen ohittaa!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

6 thoughts on “Kirjallinen Oslo – Litteraturhuset

  1. Onpa ihana ja monipuolinen paikka! Miksei meillä ole Hgissä tollasta! Keskustakirjastoakin saa odottaa ties kuinka kauan vielä, jos se tulee edes. Hieno postaus, kiitos!

    Ilona

  2. Pingback: Laiska bloggaaja huomaa olleensa ahkera! | Les! Lue!

  3. Pingback: Kirjallinen Oslo – Outland-kirjakauppa | Les! Lue!

  4. Pingback: Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 20 | Les! Lue!

  5. Pingback: Kirjallinen viikko | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.