Norjalaiset kirjailijat

Anne Holt

Kuva: Peter Knutson / Piratförlaget

Oikeusministeri, asianajaja, toimittaja, poliitikko, kirjailija. Anne Holt (1958) on ehtinyt paljon. Suomessakin suosittu Holt on Norjan eturivin dekkaristeja. Hänen ensimmäinen romaaninsa julkaistiin vuonna 1993 ja sen jälkeen nainen on kirjoittanut 13 dekkaria ja muutamia muita teoksia.

Holt kirjoittaa rinnakkain kahta kirjasarjaa. Toisen sarjan päähenkilö on Hanne Wilhelmsen, kiukkuinen vanhempi poliisi ja toisen päähenkilö Inger Johanne Vik, psykologinen profiloija. Molemmat vierailevat säännöllisesti toisistaan kertovissa kirjasarjoissa. Holtin dekkarit ovat usein hyvin kantaaottavia ja poliittisia. Jonkinlainen poliittinen valinta on ehkä myös se, että toisen kirjasarjan päähenkilö Hanne Wilhelmsen on lesbo. Holt onkin jollain tapaa Norjan vastine Liza Marklundille; avoimen feministinen dekkarikirjailija.

Ennen kirjailijanuraansa Holt on toiminut niin juristina, toimittajana kuin Arbeiderpartietin poliitikkonakin. 1990-luvulla Holt toimi lyhyesti myös Norjan oikeusministerinä. Holt on ollut aina myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Vuonna 2009 Norjassa kritisoitiin sitä, että aikaisemmin arvossa pidetty ”Fritt Ord” (”Vapaa sana”) -palkinto annettiin yllättäen erittäin homovastaiselle taholle. Avoimesti homoseksuaali Anne Holt otti tuolloin aktiivisesti osaa tapauksesta julkisuudessa syntyneeseen keskusteluun ja julkaisi vuotta myöhemmin kirjan “Kasvoton tuomio“, jonka teemana ovat homoihin kohdistuvat viharikokset.

Muistan myös lukeneeni haastattelun, jossa Holt kritisoi Norjan jättäytymistä EU:n ulkopuolelle. Hänen mielestään rikkaan Norjan tulisi olla mukana EU:ssa auttamassa köyhempiä maita. Nämä kommentit hän tosin antoi ennen EU:n viime vuosien talouskriisiä.

Itse pidin erityisesti Holtin romaanista “1222“, joka on hyvin Agatha Christie -tyyppinen suljetun paikan mysteeri, murha keskellä lumikinoksia. Täältä löydätte pätkän, jossa Holt esittelee tuota kirjaa englanniksi.

Norjasta löytyy myös melkein samanniminen lastenkirjojen kuvittaja Anne G. Holt, joka on kuvittanut mm. Tor Åge Bringsværdin suosittuja ”Karstein og Petra” -kuvakirjoja. Nämä kaksi Anne Holtia ovat kuitenkin eri henkilöt.

Holtin kirjasta ”Kasvoton tuomio” olen kirjoittanut täällä ja kirjasta “Kuoleman tahdossa” täällä.

7 thoughts on “Anne Holt

  1. Joo, etsi vain, mutta älä aloita “Presidentin salaisuudesta”, se oli ainakin mun mielestä aika heikko. 😉 Mutta noi kaksi muuta tekstissä mainittua dekkaria ovat molemmat hyviä!

  2. Pingback: Kasvoton tuomio (Anne Holt) | Les! Lue!

  3. Pingback: Sokerivalhe (Unni Lindell) | Les! Lue!

  4. Pingback: Kuoleman tahdissa (Anne Holt & Even Holt) | Les! Lue!

  5. Pingback: Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 20 | Les! Lue!

  6. Pingback: Yölintu (Samuel Bjørk) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.