Bokmesse

Norske forfattere i Helsinki

Som tidligere nevnt, var det i slutten av oktober en stor Bokmesse i Helsinki. I år var messens tema Norden, så den var full av forfattere fra Sverige,  Danmark, Island – og Norge! Bokmessen varte i fire dager og var full av debatter, intervjuer og forskjellige eventer. Selv om jeg løpte rundt og gjorde mitt beste, hadde jeg ingen mulighet å møte og lytte til alle de norske forfattere som var til stedet. Men jeg fikk med meg en del og alle de forfatter samtalene jeg hadde tid å høre på var veldig interessante.

På torsdag, bokmessens første dag, lyttet jeg til finsk Timo Parvela og norsk Bjørn Sortland  som snakket om ‘Kepler62′-bøkene sine. De var intervjuet av oversetter Outi Menna og også Pasi Pitkänen, som har illustrert bøkene, var til stedet. Denne samtalen var så pass interessant at jeg skal skrive en egen post om det seinere. Jeg er en stor ‘Kepler62’-fan, så jeg ble veldig glad for å se hele skapere gjengen samtidig.

Kääntäjä Outi Menna, kuvittaja Pasi Pitkänen ja kirjailijat Bjørn Sortland ja Timo Parvela. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Oversetter Outi Menna, illustratør Pasi Pitkänen og forfattere Bjørn Sortland og Timo Parvela. Bilde: Reeta / Les! Lue!

På fredag var den mest interessante forfatteren definitivt Linn Ullmann. Hun fortalte om den nye boken hennes ‘De urolige‘, som bestå av samtaler mellom en kvinne og hennes gamle far. Boken er kombinasjon av dokumentar, biografi og roman. Ingen av hovedkarakterene har navn, men det er ikke hemmelighet at boken handler om Linn Ullmann selv og hennes far, Ingmar Bergman. Linn Ullmann sa at hun liker å leke med navn og reflektere over hvordan navn eller navnløshet definerer oss.

De viktigste temaene i boken er alderdom og minne. Ingmar Bergman brukte ofte sitt eget liv i filmene sine og når han begynte å bli gammel bestemte han og Linn seg for å begynne et samarbeidsprosjekt, som gav dem mulighet til å utforske aldring sammen. De planla ideen lenge, kanskje for lenge, fordi når de endelig startet og Linn begynte å intervju Bergman, var faren allerede i så dårlig form at han ikke husket hva prosjektet handlet om og hvem datteren var.

Jeg har ikke hatt tid for å lese “De urolige” enda, men den venter på nattbordet mitt og skal leses snart! Ullmann er allerede en av mine favorittforfattere, men dette var den første gangen jeg så henne “live” og jeg må si at hun virket veldig sympatisk og hyggelig.

Jukka Petäjä ja Linn Ullmann. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Jukka Petäjä og Linn Ullmann. Bilde: Reeta / Les! Lue!

På fredag hørte jeg også Erlend Loe fortalte om sin ny bok ‘Slutten på verden slik vi kjenner den‘. Mitt forhold til Loe er litt ambivalent. Da jeg var yngre, likte jeg bøkene hans enormt og spesielt ‘Naiv. Super.‘ var viktig for meg. Men en del av de siste bøkene hans har vært litt skuffende. Denne nyeste boken er tredje boken i serien om Doppler, som også dukket opp i bøkene ‘Doppler‘ og ‘Volvo Lastvagnar’. De to bøkene er veldig forskjellige, så jeg har ingen anelse om hva man kan forvente av denne tredje delen av serien. Første bok i serien kom ut for mer enn 10 år siden, så det kan godt være at stilen til Loe har forandret seg radikalt siden den gang. I denne tredje boken bestemmer Doppler seg for å returnere fra skogen tilbake til familien sin, men familien har allerede lagt det hele bak seg og savner ikke Doppler. Jeg tror jeg må lese den, bare for å se om jeg fortsatt liker Loe eller om tiden har passert og forholdet våres ikke kan reddes.

Erlend Loe ja Outi Menna. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Erlend Loe og Outi Menna. Bilde: Reeta / Les! Lue!

På lørdag besøkte jeg bokmessen bare par timer og rakk ikke å høre noen av de norske intervjuene, men på søndag, lyttet jeg Maja Lunden, som fortalte om ‘Bienes historie‘. Også denne boken venter i bokhyllen min og skal forhåpentligvis leses snart. Historie skjer på tre steder og tidspunkter og reiser spørsmål om hva som vil skje hvis biene forsvant fra verden. Samtidig er den en historie om forholdet mellom foreldre og barn. Boken er Lundens første voksen roman, men hun fortalte at en ny roman sannsynligvis kommer ut allerede neste høst.

Maja Lunde. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Maja Lunde. Bilde: Reeta / Les! Lue!

Dessverre hadde jeg ikke tid å oppleve Siri Pettersen, Geir Gulliksen, Ingar Johnsrud, Samuel Bjørk og Sara Margrete Oskal som også  besøkte Helsinki Bokmesse i år. Men jeg fikk møtt mange finske bokbloggere, overvære en del av de finske forfattersamtalene og selvfølgelig kjøpe  altfor mange nye boker…

I midten av den mørkeste høsten kan man ikke bruke sin tid bedre enn å kose seg på bokmesse!

Messukeskus. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Messukeskus. Bilde: Reeta / Les! Lue!

Iloiset ja vain lievästi hysteeriset kirjabloggaajat Kuva: Reeta / Les! Lue!

Glade finske bokbloggere. Bilde: Reeta / Les! Lue!

Kirjamessujen satoa. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Nå har jeg nok å lese mens jeg venter på julegaver… Bilde: Reeta / Les! Lue!

3 thoughts on “Norske forfattere i Helsinki

 1. Hei Reeta! Näin sinut vain ohimennen messuilla ja nykäisin hihasta, mutta emme ehtineet siinä jutella. Minua olisi kiinnostanut tuo Linn Ullmannin haastattelu, mutta se ei sitten sopinut aikatauluihin. Olisi hienoa joskus saada kirjamessuille Anne Holt! Kirjoitin hänen uusimmasta dekkarista äskettäin blogiini. Muistelen, että olet lukenut Holtia myös joskus. Minusta olisi kiinnostava tietää, mitä hänen romaaneistaan ajatellaan Norjassa. Jos ehdit, niin käy kurkkaamassa blogiani. 🙂

  • Hei Sara! Harmi tosiaan, ettei ehditty jutella pidemmälti. Ensi kerraksi täytyy varmaan sopia oikein etukäteen joku kahvihetki, että ehditään istua kunnolla alas. 🙂

   Anne Holtilta olen lukenut muistaakseni 4 kirjaa. Kahdesta tykkäsin tosi paljon, kaksi oli vähän laimeita. Täällä Norjassa hän on kyllä todella suosittu ja tunnettu, onhan hän ollut hetken aikaa myös oikeusministerinä. Ottaa usein kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja on hyvin pidetty ja luettu. 🙂

   Olen kirjoittanut Holtista joskus aikaisemmin täällä: https://les-lue.com/2012/11/07/anne-holt/

   Täytyypä tulla taas käymään blogissasikin! 🙂 Vierailenkin siellä aina säännöllisen epäsäännöllisesti.

 2. Pingback: Finsk-norsk samarbeid: Kepler62 | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.