Barne- og ungdomsbøker / Bokmesse

Finsk-norsk samarbeid: Kepler62

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Da jeg skrevet om Helsinki bokmesse, lovet jeg å fortelle mer om intervjuet av gjengen bak ‘Kepler62‘-serien. ‘Kepler62’ er en sci-fi-serie for barn/ungdom, skrevet av finske Timo Parvela og norske Bjørn Sortland og illustrert av finske Pasi Pitkänen. Jeg liker både dystopier og sci-fi og jeg syns at bøker oftere burde bruke illustrasjoner, så siden denne serien kombinerer alt dette, passer den perfekt for meg. Bortsett fra det faktumet at jeg ikke er barn lenger . Men jeg liker å lese barne- og ungdoms bøker, og jeg er mamma til en i riktig målgruppe, så jeg føler at jeg har lov til å være begeistret for denne serien.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Som en finne som bor i Norge, er det alltid interessant å høre hvordan denne typen finsk-norsk samarbeid fungerer. Det var også veldig gøy å introdurese serien til datteren min: Se, her er en tospråklig bok-serie, som er et resultat av samarbeidet mellom Finland og Norge, akkurat som deg!

I Helsinki bokmesse intervjuet oversetter Outi Menna forfatterne, som fortalte om hvordan deres samarbeid begynte. Parvela og Sortland møttes for mange år siden på Lillehammer litteraturfestival og fant ut at de begge hadde gjort en ganske tilsvarende prosjekter, i sine egne land. Omtrent samtidig undret Parvela mye over hvorfor boksalget er i konstant nedgang og prøvde å finne ut en ny vinkel til litteratur. Er det noe man kan gjøre for å få barna til å lese mer? Finnes det noe som er ikke gjort før? Hva med for eksempel to forfatter fra forskjellige land som skriver en sci-fi-serien i fellesskap, som skal komme ut samtidig i begge land?

Parvela og Sortland møttes i Bergen, hvor Sortland bor og begynte å leke med ideer. Ideen om romfart kom fra Sortland. Norge er kjent for sine mange berømte oppdagere, men siden verden er godt utforsket allerede, (hvor ville Amundsen, Nansen og Heyerdahl reise i dag?) måtte de til verdensrommet! Sortland selv lider av klaustrofobi, og kunne selv ikke tenkt seg for å reise ut i verdensrommet, men ideen om romfart har alltid fascinert og skremt ham.

Kääntäjä Outi Menna, kuvittaja Pasi Pitkänen ja kirjailijat Bjørn Sortland ja Timo Parvela. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Oversetter Outi Menna, illustratør Pasi Pitkänen og forfattere Bjørn Sortland og Timo Parvela. Bilde: Reeta / Les! Lue

Parvela og Sortland planla bokserien to år før det første kapittelet ble skrevet. De fortalte at deres arbeidsmetoder er så forskjellige at de utfyller hverandre godt. Parvela sa at han har lært mye fra Sortland om hvordan bygge drama i den tradisjonelle stilen til Aristoteles. Også illustratør Pasi Pitkänen har vært involvert i utformingen av bokserien fra begynnelsen. Pitkänen har tidligere illustrert Parvelas bøker, en rekke skolebøker og ‘Angry Birds‘-bøker. Både Parvela og Sortland roste Pitkänen og var tydelig veldig fornøyde med den måten Pitkänen har bidratt i ‘Kepler62’-serien. Pitkänens bilder er ikke bare illustrasjoner av historien, men de tar selv historien videre.

Etter intervjuet takket jeg forfattere og fortalte hvor viktig denne finsk-norsk bokserien er for min familie. Selv om vi lever i en tid med globalisering, lever finsk og norsk barnekultur fortsatt veldig langt fra hverandre. I Finland leser barna ‘Risto Räppääjä‘, som ikke er oversatt til norsk og i Norge leser barna om ‘Karsten og Petra‘, som finnes ikke på finsk, men her har vi en serie, som finnes i begge land! Denne serien kan både unge i Finland og i Norge ha til felles.

Det var også morsomt å møte oversetter Outi Menna for første gang, siden det er hun som har oversatt så mange av mine favoritter fra norske til finsk. Menna har gjort en stor jobb for norsk litteratur i Finland, og det var hyggelig å få å takke henne personlig for alle de bøkene som hun har oversatt.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.