Kirjallinen Oslo

Kirjallinen Oslo – Tronsmo

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kirjallisen Oslon esittely jatkuu. Tällä kerralla tutustumme Oslon ehdottomasti sympaattisimpaan kirjakauppaan. Norjassa on muutama suuri kirjakauppaketju, mm. Ark, Tanum ja Norli , joiden liikkeitä löytyy ympäri Osloa. Osa kaupoista myy lähinnä pokkareita tai toimistotarvikkeita, muutama taas on Akateemisen kirjakaupan tyylisiä isoja kauppoja, joissa on hyvät valikoimat. Näitä ketjulikkeitä hauskempi on kuitenkin ehdottomasti Oslon soma kirjakauppaklassikko Tronsmo, joka löytyy Kristian Augusts gatelta, läheltä kuninkaanpuistoa. Käänny Karl Johans gatelta oikealle Univeritetsgatalle, kävele pari korttelia eteenpäin Nasjonalgallerietin ohi ja käänny vasemmalle, sieltä löytyy Tronsmo!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Tronsmo kirjakauppa avattiin 1973 ja vuosien kuluessa se on vakiinnuttanut paikkansa norjalaisessa kulttuurielämässä. Kauppa on suhteellisen pieni, sen yläkerrasta löytyy faktaa ja fiktiota ja alakerta on pyhitetty sarjakuville. Mutta mikä tekee kirjakaupasta niin erikoisen? Ehdottomasti sen omalaatuinen tunnelma ja mielenkiintoinen valikoima. Kaupasta ei välttämättä löydy bestsellereitä ja kaikkialla muualla hehkutettuja teoksia. Sen sijaan hyllystä löytyy paljon poliittista kirjallisuutta ja filosofiaa, afrikkalaista ja aasialaista kirjallisuutta, homokirjallisuutta, musiikkia ja valokuvataidetta käsitteleviä kirjoja ja jopa oma hyllynsä Bukowskille ja beat-kirjallisuudelle.

Uskon myös, että kirjakaupalla on erikoisen lämmin Suomeen, sillä bongasin kerran kirjakaupan alennusmyynnistä todella suuren määrän suomalaisten kirjailijoiden teoksia. Kasassa oli Norjassa melko suosittujen Monika Fagerholmin ja Kari Hotakaisen lisäksi mm. Anja Kaurasta, Pirjo Hassista, Aleksis Kiveä, Leena Landeria ja monia muita täällä tuntemattomampia suomalaiskirjailijoita, joita on melko turha etsiä tavallisen norjalaisen kirjakaupan hyllystä. Viimeksi kaupassa vieraillessani bongasin hyllystä jopa Kalevalan!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kirjallisuutta löytyy sekä norjaksi että englanniksi, joten kaupasta löytyy varmasti luettavaa myös niille turisteille, jotka eivät lue sujuvaa norjaa. Ja alakerta on tosiaan täynnä sarjakuvia, viimeksi löysin sieltä kunniapaikalta mm. suuret Muumi-sarjakuva-albumit.

Tronsmo-kirjakauppa on osakeyhtiö, jonka suurimmat osakkeenomistajat ovat Oktober- ja Pax-kustantamot. Oktober on ainakin Sofi Oksasen ja Monika Fagerholmin norjalainen kustantaja, mikä ehkä selittää myös kaupan Suomi-sympatioita. Oksanenkin muuten joskus hehkutti Tronsmoa facebook-sivullaan ja kirjakaupan sivulta löytyy kehuja myös muilta kirjailijoilta Neil Gaimanista ja Allen Ginsbergiin. Norjalaisista kirjailijoista on esim. Per Petterson työskennellyt Tronsmossa 12 vuoden ajan ja mies istuu edelleen kirjakaupan hallituksessa. Myös norjalainen sarjakuvapiirtäjä Christopher Nielsen kertoo Tronsmon vaikuttaneen oleellisesti hänen uraansa.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Viime aikoina norjalaista kulttuurielämää on puhuttanut ja huolestuttanut Tronsmon tulevaisuus. Kortteli, jossa kirjakauppa sijaitsee tullaan tulevaisuudessa purkamaan, joten kirjakaupan tulisi löytää itselleen uusi osoite. Kukaan ei tunnu tietävän millä aikataululla asiat etenevät, joten ainakin edelleen Tronsmo jatkaa nykyisellä paikallaan, mutta muutaman vuoden päästä kauppa saattaa olla jo poissa. Pieni vaihtoehtoinen kirjakauppa ei tahko suuria summia rahaa ja siksi sen saattaakin olla vaikea löytää keskustasta uutta paikkaa, jonka vuokrataso olisi tarpeeksi matalalla.

Tänä vuonna on julkaistu myös “Tronsmo 40 år” -juhlajulkaisu, joka ei ole pelkkä perinteinen kirja kaupan historiasta, vaan “yritys vangita Tronsmo yhteen pakettiin.” Pakkauksen tulee mukana kirjakaupan historiaa käsittelevä kirja, valokuvakirja, kaunokirjallinen teos, sarjakuvia, tarroja, postikortteja, juliste yms. Juhlajulkaisua on ollut tekemässä kymmeniä eri kirjailijoita, kaikki ilman palkkaa. Myös Per Petterson on kertonut suunnittelevansa kirjaa ajasta, jolloin hän työskenteli Tronsmossa.

Tunnelma Tronsmo kirjakaupan ympärillä on siis täysin omalaatuisensa. Tämä kauppa on enemmän kuin vain kauppa. En tiedä löytyykö Suomesta vastaavaa, yhtä suuria intohimoja herättävää kirjakauppaa. Lähinnä tulee mieleen entinen kulttuurikeskus Lepakko, joka keräsi ympärilleen suuret määrät erilaisia kulttuurivaikuttajia. Kukaan ei varmasti tiedä mikä Tronsmon tulevaisuus tulee olemaan. Saako kauppa jatkaa nykyisellä paikallaan, löytääkö se uuden sijainnin keskustasta, joutuuko kauppa muuttamaan kauemmas vai sulkemaan ovensa kokonaan? Niin tai näin, nyt jos koska kannattaa piipahtaa kirjakauppaan vierailulle. Täällä, jos jossain pääsee haistelemaan norjalaista kulttuurielämää lähietäisydeltä!

9 thoughts on “Kirjallinen Oslo – Tronsmo

 1. Hieno kirjakauppa. Tuolta ostin viime kesänä nipun Penguin Booksin englanninnettuja saagoja. Ne olivat norjalaisen kirjallisuuden hyllyssä, vaikka osa niistä oli islantilaissaagoja! Kaikki saagat kuningassaagoja lukuunottamattahan alkavat siitä, että Ketill Lattanenä LÄHTEE Norjasta! Haa haa haa.

  Huomasin sarjakuvaosastolla, en muista oliko se tuolla vai muualla, jossain kellarissa kuitenkin, että belgo-ranskalaista sarjakuvaa oli käännetty norjaksi huomattavasti. Eivätkö ne osaa siellä ranskaa? 🙂

  • Juha, norjalaiset ovat kovin sympaattisia, mutta toisinaan hieman itserakkaita, joten voin hyvin kuvitella, että he omivat islantilaiset saagat omiin nimiinsä! 😀 Toisaalta taas, muinaisnorja ja muinaisislanti muistuttavat toisiaan niin paljon, että jotkut laskevat ne yhdeksi samaksi kieleksi.

   Sarjakuvien tai ranskan kielen asemasta Norjassa en valitettavasti tiedä juuri mitään. 😉 Mutta hauska kuulla, että joku lukijoistani on käynyt Tronsmossa!

 2. Toivottavasti tuolle kirjakaupalle tulevaisuudessakin löytyy paikka missä toimia. Kirjakauppa-alalla työskentelevänä pohtii missä mennään 2020-luvulla, seitsemän vuoden päästä… paljonko on maailmassa silloin kirjakauppoja – toivottavasti ala kehittyy siten että niitä ns. kivijalkakauppojakin löytyy jossa myydään/ostetaan kirjoja ja joissa olisi oheistuotteetkin lähellä kirjamaailmaa.

  • Niinpä. Oslossakin on kirjakauppoja vaikka kuinka paljon, mutta kun ne on sitä samaa ketjua niin niissä on aina näytteillä ne samat kirjat (Dan Brown & co) eikä kaupoista useinkaan tule sellaista löytämisen iloa kuin näistä itsenäisemmistä pikkuliikkeistä.

   Tronsmo on kuitenkin sinnitellyt jo 40 vuotta ja se on monien suuri suosikki, joten haluan uskoa, että se säilyy tulevaisuudessakin. Mutta saa nähdä…

 3. Pingback: Kirjallinen Oslo – Osa V | Les! Lue!

 4. Pingback: Ostin kirjan – Osta sinäkin! | Les! Lue!

 5. Pingback: Kirjallinen Olso – Eldorado-kirjakauppa | Les! Lue!

 6. Pingback: Kirjallinen Oslo – Outland-kirjakauppa | Les! Lue!

 7. Pingback: Kirjallinen Oslo – Uudistettu Tronsmo | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.