Barne- og ungdomsbøker / Finske bøker

Jason (Camilla Mickwitz)

Omslagsillustrasjon: Camilla Mickwitz / Aschehoug

Camilla Mickwitz er en av de klassiske finske barnebokforfatterene. Hun har skrevet mer enn 10 barnebøker og illustrerte mange, mange flere. 1983 laget hun en tegnefilmsnutt til finsk barne-tv og de siste 30 år har finsk barne-tv brukt den samme tegnefilmen i begynnelsen av hver ”Pikku Kakkonen” -program. (Tegnefilmen finner du her.)

En av Mickwitz sine mest berømte karakterer er Jason, en liten gutt med et rundt hode. Den første ”Jason”-boka kom ut i 1975 og den forteller om Jason som bor alene med sin mor. Historien er et veldig morsomt eksempel om sosialrealismen i barnebøker.

Jason sin mamma Gudrun jobber på en fabrikk og ”hvis hun forsøker å hvile seg litt, går alt på tverke og hun må bare skynde seg enda mer for å få orden på boksene”. Men enda Gudrun gjør sin best, er pengene hun får fra fabrikken aldri nok og derfor må hun av og til jobbe også som aktmodell i kunstskole. Det er slitsomt, men ”når Gudrun tenker på at Jason kan få ny vinterfrakk for pengene hun tjener, så orker hun litt til”.

Jeg vet ikke om det finnes noen som skriver sånne bøker nå for tiden. Om en alenemor som alltid har det travelt og aldri nok penger. Men enda temane i bøkene kan virke litt radikale i dag, er Jason-bøkene ikke triste i det hele tatt. De er veldig fargerike og glade bøker, som i hvert fall jeg elsket da jeg var barn. Nå leser jeg dem for datteren min og hun liker de også. Spesielt liker vi boka ”Jason flytter”, hvor Jason og moren hans flytter til Sverige, fordi det ikke er nok jobber i Finland. I Sverige må Jason og mamma lære seg et nytt språk og det tospråklige barnet mitt syns dette er veldig interessant.

Aschehoug har gått ut en ny opplag av ”Jason” i 2012. Og fra bibliotek kan du sikkert finne ”Jason på ferie”, ”Jason og Sinna-Guri” og ”Jason flytter”. Nydelige bøker!

Boka er lånt fra bibliotek. Oversatt av Tor Åge Bringsværd. Original tittelen “Jason”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.