Norjalaiset kirjat / Romaanit

Kuoleman tahdissa (Anne Holt & Even Holt)

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti / Gummerus

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti / Gummerus

Kuvittele, että yksi maailman parhaista sydänkirurgeista asentaa sinulle sydämentahdistimen. Sinua jännittää, mutta tiedät olevasi hyvissä käsissä. On tietenkin omituista, että kehoosi asennetaan esine, joka ei sinne luonnostaan kuulu, mutta toimenpide on täysin rutiininomainen ja tahdistimen on valmistanut maailman luotettavin lääketieteellisten apuvälineiden valmistaja. Kaikki on kunnossa. Paitsi tietysti, jos satut olemaan henkilö sairaalamiljööseen sijoittuvassa dekkarissa…

Kuoleman tahdissa” on ensimmäinen osa trilogiasta, jonka Anne Holt on kirjoittanut yhdessä veljensä Even Holtin kanssa. Kirja sijoittuu ennen kaikkea norjalaiseen sairaalaan, mutta tarinaa kuljetetaan New Yorkista aina Etelä-Afrikkaan asti. Itsenäinen ja itsepäinen naislääkäri Sara Zuckerman ryhtyy omin päin selvittämään virheellisten sydämentahdstimien arvoitusta.

Kirjan toinen kirjoittaja Even Holt on ammatiltaan kardiologi ja sen kyllä huomaa! Kirjassa on Anne Holtin kirjoille ominainen jännittävä ja kekseliäs juoni, mutta valitettavasti se tuntuu toisinaan hukkuvan lääketieteellisen höpinän taakse. Lukijalle tulee tunne, että kun kirjailijalla on nyt kerran ollut kardiologi käytössä, hän on halunnut ottaa tilaisuudesta kaiken irti ja erityisesti tarinan alussa kuvaillaan sydämentahdistimia ja leikkausvalmisteluja uuvuttavan yksityiskohtaisesti. Kirjan loppupuolella sama tapahtuu pörssikurssien kanssa. Lukijan päälle vyörytetään niin paljon lääketieteellisiä termejä ja pörssikurssi-läpinää, että itse tarina ei pääse oikein kunnolla vauhtiin.

Monella tapaa kirja on toki toimiva ja vastaa dekkarinälkään, mutta omaan makuuni se oli liian sekava ja ykstyiskohtainen. Kirjassa kulkee rinnakkain liian monta tarinaa ja lääketieteellisten yksityiskohtien selittämiseen tuhlataan turhaan aikaa. Juoni on kekseliäs, mutta se ei onnistu pelastamaan tahmeaa kulkua. En usko lukevani trilogian seuraavia osia. Jos sairaalamiljöö ja sydämentahdistajan piuhat kiinnostavat oikein erityisesti, suosittelen kirjaa lämpimästi, muussa tapauksessa kehotan tutustumaan Anne Holtin muihin kirjoihin.

Olen ostanut kirjan itse. Julkaistu norjaksi vuonna 2010. Gummeruksen suomenkielinen painos vuodelta 2012. Kirjan on suomentanut Katriina Huttunen ja sen alkuperäinen nimi on “Flimmer“.

One thought on “Kuoleman tahdissa (Anne Holt & Even Holt)

  1. Pingback: Anne Holt | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.