Finland 100 / Yleistä

Finno 20 vuotta!

Kuva/Bilde: Reeta / Les! Lue!

Olin viime viikolla juhlistamassa Suomalais-norjalaisen kulttuuri-instituutin, Finnon, 20-vuotisjuhlaa. Claes Andersson ja Annika Cleo esittivät tilaisuudessa “suomenruotsalaista jazzia”, suomalais-norjalainen taiteilija Päivi Laakso esitti Suomen historiaa luotaavan performanssin, pidettiin puheita ja kaikki söivät ja joivat hyvin. Kiitos kutsusta!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Finno on yksi seitsemästätoista suomalaisesta kulttuuri- ja tiedeinstituutista ympäri maailmaa. Norjassa Finno on mukana järjestämässä erilaisia taidenäyttelyitä, konsertteja, kirjailijavierailuja ja seminaareja. Tänä syksynä Finno on ollut mm. mukana järjestämässä Teknisk museumissa avattua 100 asiaa Suomesta -näyttelyä, josta kirjoitan vielä oman postauksen myöhemmin. Itse olin muutama vuosi sitten luennoimassa Tove Jansson -wikipedia-pajassa, jonka järjestivät Finno, Suomen suurlähetystö, Norjan kansalliskirjasto ja Norjan Wikimedia.

Suomen 100-vuotisjuhla on totta kai näkynyt myös täällä Norjassa. Yksi juhlavuoden pienistä, mutta hauskoista tempauksista on ollut #mattipåtur. Kulttuuri-instituutti on jakanut Karoliina KorhosenFinnish nightmares‘-kirjoista tutun Matin-kuvalla koristeltuja kortteja ja kehottanut ihmisiä kuvaamaan Mattia ympäri Norjaa. Ystävällisten ihmisten avustuksella Matti on päässyt vierailemaan norjalaisissa metsissä, vuonoilla ja vuorilla ja tavannut sekä suomalaisia että norjalaisia merkkihenkilöitä. Esimerkkejä Instagram-kuvista löytyy täältä.

Muitakin suomalaiseen kulttuuriin liittyviä tapahtumia on vuosittain runsaasti. Finnon ohjelma löytyy kokonaisuudessaan heidän nettisivuiltaan täältä.

Finnon taustalta on Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto sekä Norjalais-suomalainen rahasto, jotka jakavat vuosittain avustusta erilaisille kulttuuritapahtumille.

On todella hienoa, että Finno työskentelee suomalaisen kulttuurin puolesta täällä Norjassa. Vaikka Suomi on monille norjalaisille toki tuttu, käsittää norjalaisten yleissivistys yleensä lähinnä muumit, Aki Kaurismäen ja Isac Elliotin. Finnon avulla suomalaisen kulttuurin muutkin piirteet pääsevät enemmän esille. Paljon onnea 20-vuotias Finno!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.