Lukuhaaste / Lukumaraton / Tove 100 / Yleistä

Wikipedia, #lukuhaaste ja lukumaraton!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Blogini on viettänyt hetken hiljaiseloa, sillä muutama viikko sitten olkapääni valitettavasti tulehtui pahasti (älkää kysykö tarkemmin, en muista norjankielisiä lääketieteellisiä termejä) ja lääkäri kielsi tietokonetyöskentelyn oikealla kädellä. Tässä sitä sitten naputtellaan vasurilla hitaasti ja vaivalloisesti. En nimittäin malta olla päivittämättä blogia nyt, kun blogirintamalla on kuitenkin tapahtunut kaikenlaista viime aikoina ja uusiakin suunnitelmia on jo valmiina!

Itselleni viime aikojen ISO juttu oli Wikimedian järjestämässä tilaisuudessa pitämäni lähes tunnin mittainen esitelmä Tove Jassonista – norjaksi. Vaikka olen asunut Oslossa jo seitsemän vuotta, tämä oli ensimmäinen kerta, kun luennoin yleisölle näin pitkään norjan kielellä.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kansalliskirjastossa järjestetty tilaisuus ja oma esitelmäni sujuivat kuitenkin hyvin. Paikalla oli väkeä sekä Suomen suurlähetystöstä että Suomalais-norjalaisesta kulttuuri-instituutista sekä tietenkin Wikimedian edustajia ja paikalle tulleita Tove Janssonista kiinnostuneita ihmisiä. Wikimedia on siis yhdistys Wikipedian takana ja tilaisuuden tarkoituksena oli päivittää Tove Janssonin norjankielisiä Wikipedia-sivuja ja kenties houkutella lisää väkeä Wikipedia-aktiiveiksi. Itseäni jäikin mietityttämään järjestäjien kommentti siitä kuinka suuri osa Wikipediaan kirjoittajista on miehiä ja miten tämä näkyy myös Wikipedian artikkeleiden aiheissa ja niiden sisällössä. Wikipedia tarvitsee kiihkeästi lisää naisia ja siksi olen itsekin alkanut leikitellä ajatuksella, että ryhtyisin kirjoittamaan sinne säännöllisesti. Tove Jansson -tilaisuudessa pääsin kokeilemaan sivujen luomista ja päivitystä ja sehän olikin helppoa! Tästä ehkä lisää myöhemmin täällä blogissakin. Myös Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti kirjoitti Tove-tapahtumasta sivullaan. Jutun voitte lukea täältä.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Wikitapahtuman lisäksi syyskuu on kulunut Suomen Pakolaisavun Lukuhaasteen merkeissä. Sitä olen viettänyt ennen kaikkea Instagramin puolella. En lukenut kuukaudessa 30 kirjaa, mutta pistin kuitenkin sen verran euroja Pakolaisavun tilille. Lukutaito on niitä tärkeimpiä ihmisoikeuksia, joten tätä teemaa ja haastetta haluan todella tukea. Tämä oli nyt jo toinen kerta kun kirjabloggarit tekivät yhteistyötä Pakolaisavun  kanssa ja ensi vuonna ehdottomasti uudelleen! Käyhän sinäkin lahjoittamassa!

Myös ensi viikolle on tarjolla kirjallista ohjelmaa, sillä päätin pitää ensi tiistaina tiiliskivi-lukumaratonin! Tai ainakin puolimaratonin. Saa nähdä kuinka monta tuntia häiriötöntä lukemista onnistun saamaan. Mutta tulkaahan seuraamaan! Maraton starttaa siis ensi tiistaina 7.10. ja tarkoituksena on lukea päivän aikana yksi kokonainen tiiliskivi. Luettava kirja paljastetaan samana päivänä. Jännää! Sitä odotellessa voitte lukaista vuoden 2013 maratonistani täältä.

3 thoughts on “Wikipedia, #lukuhaaste ja lukumaraton!

  1. Hienoa kuulla Reeta Tove-esitelmästäsi! Olen muuten joskus kirjoittanut pari artikkelia suomenkieliseen wikipediaan ja suosittelen kyllä sinne kirjoittamista kiinnostavista aiheista, jos vaan aikaa riittää. Minulla ei ole vaan riittänyt, mutta ehkä jossain vaiheessa tulevaisuudessa kirjoitan tyttökirjoista… 🙂

  2. Pingback: Finno 20 vuotta! | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.