Finland 100 / Generelt

Finno 20 år!

Kuva/Bilde: Reeta / Les! Lue!

Forrige uke var jeg med å feire 20-årsdagen til Finsk-norsk kulturinstitutt Finno. Claes Andersson og Annika Cleo spilte “finlandssvensk jazz”, og den finsk-norske kunstneren Päivi Laakso hadde laget en performans om Finlands historie, vi lyttet taler og spiste og drakk godt. Takk for invitasjonen!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Finno er et av 17 finske kultur- og vitenskapsinstitutter rundt i verden. I Norge er Finno med å arrangere ulike kunstutstillinger, konserter, forfatterbesøk og seminarer. I høst har Finno vært med å organisere blant annet utstillingen 100 gjenstander fra Finland som vises på Teknisk Museum og som jeg skal skrive mer om senere. For et par år siden holdt jeg selv et foredrag om Tove Jansson på et Wikipedia-verksted arrangert av Finno, Nasjonalbiblioteket, Wikimedia Norge og Finlands ambassade i Oslo.

Som dere vet, er det Finlands 100-årsjubileum i år. En av de små, men morsomme måter å feire Finland på har vært #mattipåtur. Finno har delte ut kort dekorerte med bilde av Matti fra Karoliina Korhonens bok ‘Finnish nightmares‘ og oppfordret folk til å reise med Matti rundt i Norge. Med hjelp av vennlige mennesker har Matti besøkt norske skoger, fjorder og fjell og møtte både finske og norske kjendiser. Eksempler av forskjellige Instagram-bilder av Matti finner du her.

Det finnes mange arrangementer knyttet til finsk kultur hvert år. Finnos program finner du i sin helhet på deres hjemmeside her.

Finnos bakgrunnorganisasjoner er Kulturfonden för Finland och Norge og Norsk-finsk kulturfond som deler ut bidrag til ulike kulturarrangementer.

Jeg syns at jobben Finno gjør i Norge er strålende! Selv om nordmenn kjenner til Finland, er det ofte Mummitroll, Aki Kaurismäki og Isac Elliot som går igjen. Med hjelp fra Finno blir også de andre aspekter av finsk kultur mer synlige. Gratulerer Finno – 20 år!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.