Kirjamessut

Kirjamessujen toinen päivä

Huh, kiirettä pitää! En ehtinyt raportoida messuista mitään perjantai-iltana enkä eilen, joten tässä vihdoin tunnelmia perjantailta, ennen kuin riennän vielä kerran takaisin messuille. Lisää messuhehkutusta luultavasti tänä iltana tai viimeistään huomenna.

Jukka Petäjä ja Linn Ullmann. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Jukka Petäjä ja Linn Ullmann. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Perjantain kiinnostavin kirjailijavieras oli ehdottomasti Linn Ullmann. Hän kertoi uudesta kirjastaan ‘Rauhattomat‘, joka kuvaa fiktiivisesti kirjailijan omaa elämää ja erityisesti keskusteluja vanhenevan isän, Ingmar Bergmanin kanssa. Ullmann on kuitenkin halunnut etäännyttää tarinaa omasta elämästään ja siksi kirja on jonkinlainen dokumentin, elämäkerran ja romaanin välimuoto. Henkilöistä ei käytetä heidän oikeita nimiään, eikä itse asiassa nimiä lainkaan. Tarinan isä on isä, äiti on äiti ja tyttö on tyttö. Linn Ullmann sanoi, että hän tykkää leikitellä nimillä ja pohtia kuinka nimet tai nimettömyys määrittelevät meitä.

Kirjan pääteemoja on vanheneminen ja muistin toiminta. Ingmar Bergman käytti aikoinaan usein omaa elämäänsä omissa elokuvissaan. Siksi hän ja Ullmann olivat kiinnostuneita yhteisestä projektista, jonka avulla he voisivat yhdessä tutkia vanhenemista. He suunnittelivat ideaa kauan, ehkä liiankin kauan, sillä kun he vihdoin ryhtyivät työhön ja Ullmann alkoi haastatella isääsä vanhenemisesta, oli isä jo sen verran huonossa kunnossa, ettei tämä oikein edes muistanut, että mistä projektista oli kyse ja mihin haastattelu liittyi – tai edes sitä kuka hänen tyttärensä oli.

Itse en ole vielä ehtinyt lukea ‘Rauhattomia’, mutta luen varmasti pian! Kiinnostava kirja on kerännyt paljon kehuja ja on myös ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Ullmann on jo valmiiksi yksi lempikirjailijoitani, mutta haastattelun perusteella hän vaikutti erittäin sympaattiselta myös ihmisenä.

Erlend Loe ja Outi Menna. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Erlend Loe ja Outi Menna. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kävin kuuntelemassa myös Erlend Loen haastattelua, kun hän kertoi uudesta kirjastaan ‘Niin loppuu maailma – Sellaisena kuin me sen tunnemme‘. Oma suhteeni Loehen on hyvin kaksijakoinen. Nuorempana tykkäsin hänen kirjoistaan valtavasti, mutta viime aikoina ne ovat olleet melkoisia pettymyksiä. Tämä uusin kirja on kolmas teos Dopplerista, joka esiintyi myös kirjoissa ‘Doppler‘ ja ‘Volvon kuorma-autot‘. Nuo kaksi edellistä kirjaa ovat keskenään hyvin erilaisia, joten en yhtään tiedä mitä odottaa tältä sarjan kolmannelta osalta. Edelliset osat ilmestyivät yli 10 vuotta sitten, joten voi hyvin olla, että tyyli on muuttunut tässä välissä aika radikaalistikin. Tässä kolmannessa kirjassa Doppler päättää palata metsästä takaisin perheensä luokse, mutta perhe on jo siirtynyt eteenpäin eikä kaipaa miestä kotiin. Luulen, että tämäkin teos on luettava, ihan vain nähdäkseni osaisinko vielä ihastua Loen tyyliin vai onko aika jo ajanut suhteemme ohi.

Kirjabloggaaja-pisteellä tapasin mm. Tiinan blogista Hyllytontun höpinöitä, Marian blogista Mustetta paperilla ja Paulinen blogista Pauline von Dahl Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kirjabloggaaja-pisteellä tapasin mm. Tiinan Hyllytontun höpinöitä-blogista, Marian Mustetta paperilla-blogista ja Paulinen Pauline von Dahl -blogista Kuva: Reeta / Les! Lue!

Päivän hauskin tapaaminen sijoittui kuitenkin Kirjamessujen Kirjabloggaajaosastolle, jossa päivystin itse tunnin verran. Osasto oli sijoitettu sen verran syrjään, ettei paikalle löytänyt kovinkaan moni ulkopuolinen, mutta meitä bloggaajia parveili paikalla oikein mukavasti. On aina yhtä hauskaa ja jännittävää saada “kasvot” lempiblogeilleni. Ihmiset, joihin olen tutustunut netissä ovatkin ihan oikeasti olemassa ja ne ovat oikeasti ihan yhtä mukavia kuin blogeissaan! Nämä kohtaamiset ovat ehdottomasti Kirjamessujen parasta antia.

Päivystän itse bloggaripisteellä myös tänään sunnuntaina klo 12-13. Piste löytyy siis Boknäsin osastolta, osoitteesta 6t139. Tulkaahan moikkaamaan!

Iloiset ja vain lievästi hysteeriset kirjabloggaajat Kuva: Reeta / Les! Lue!

Iloiset ja vain lievästi hysteeriset kirjabloggaajat Kuva: Reeta / Les! Lue!

Messulippu saatu ilmaiseksi Kirjamessuilta.

3 thoughts on “Kirjamessujen toinen päivä

  1. Oli ihana tavata! 🙂

    Minullekin Loe on vähän sellainen kirjailija, etten oikein tiedä olemmeko kasvaneet erillemme. Aikoinaan rakastuin Supernaiiviin ja Kurt-sarjasta olen pitänyt aina, mutta romaaneiden kanssa on ollut vähän takkuista. (En oikeastaan haluaisi edes tunnustaa tätä, sillä etenkin Supernaiivi on erityisen rakas kirja. Mutta joskus se vain on tällaista, jopa kirjojen/kirjailijoiden kanssa.)

    • Kuulostaa tosiaan tutulta. ‘Supernaiivi’ oli mulle aikoinaan tosi tärkeä ja ‘Kurt’-sarjasta minäkin tykkään, mutta esim. ‘Hiljaisen päivät Nigellan varjossa’ oli suoraan sanottuna kamala…

  2. Pingback: Rauhattomat (Linn Ullmann) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.