Norjalaiset kirjat / Sarjakuvat

Low Moon (Jason)

Kansi: Jason / Fantagraphics Books

Kansi: Jason / Fantagraphics Books

Luin heinäkuisella lukumaratonillani norjalaisen sarjakuvapiirtäjän Jasonin albumin “Low Moon“. En tiedä miten tunnettu Jason on Suomessa, mutta ainakin monille muille kielille häntä on käännetty ahkerasti. Tämän albumin luin englanniksi.

Kuva: Jason

Kuva: Jason

“Low Moon”-albumi koostuu viidestä tragikoomisesta rikostarinasta. Ensimmäisessä “Emily says hello”-tarinassa mystinen nainen manipuloi miehen salamurhaamaan puolestaan. “Low Moon”-tarinassa pahamaineinen shakinpelaaja palaa hiljaiseen villin lännen kaupunkiin pelaamaan vielä viimeisen dramaattisen ottelunsa. Kolmas “&”-tarina kertoo kaksi traagista tarinaa rakkautta janoavista miehistä, neljäs “Proto Film Noir” on jonkinlainen esihistoriallinen henkirikosdraama ja viimeisessä “You Are Here”-jaksossa liikutaan avarudessa.

Kaikki henkilöhahmot ovat joko koiria, lintuja tai kaniineja. He ovat kaikki myös hyvin hiljaisia ja lakonisia. Huumori syntyy Jasonin tavasta yhdistää perinteisiä jännärielementtejä eläinhahmoihin ja absurdeihin jounenkäänteisiin. Villin lännen baareissa juodaan kofeiinittomia cappucchinoja ja kaksintaistelut käydään shakkilaudan ääressä, luolamiehet asuvat hienoissa nykyaikaisissa omakotitaloissaan ja avaruusolennot saattava varastaa puolisosi sopivasti kesken perheriidan.

Kuva: Jason

Kuva: Jason

Stripeissä puhutaan vain vähän ja Jasonin huumorissa onkin paljon samaa kuin parhaissa mykkäelokuvissa. Jason viljelee viittauksia myös moniin muihin elokuviin ja popkulttuurin ilmiöihin. Tarinat ovat samalla hassuja ja vähän jänniäkin, mutta pohjimmiltaan tunnelma on kuitenkin koko ajan haikea ja melankolinen. Surumieliset ankat ryöstävät pankkeja ja kaniinit tekevät itsemurhia. Mustan huumorin avulla Jason kuvaa yksinäisiä lapsia, hylättyjä aviomiehiä ja onnettomia naisia. Suru ja nauru kulkevat käsi kädessä läpi albumin. Jostain syystä tämä tragikoomisuus ja musta huumori osuu kohdallani aina maaliinsa ja Jason on ehdottomasti yksi lemppareitani. Näihin koiriin ja ankkoihin en kyllästy koskaan.

Olen kirjoittanut Jasonin toisesta “Hys!”-albumista aiemmin täällä.

Kirja on itse ostettu. Julkaistu norjaksi vuonna 2009, Fantagraphics Books kustantamon englanninkielinen käännös samalta vuodelta. Kirjan on kääntänyt Kim Thompson ja sen alkuperäinen nimi on “Low Moon & andre historier“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.