Norjalaiset kirjat / Sarjakuvat

Hys! (Jason)

Kansi: Jason

Kansi: Jason

En ole varma kuinka monta Jasonin sarjakuva-albumia on käännetty suomeksi. Niissä kun ei usein ole mitään käännettävää, vaan miehen mykkiä sarjakuvia voi lukea helposti millä tahansa “kielellä”. Norjalainen Jason (oikealta nimeltään John Arne Sæterøy) on kuitenkin ehdottomasti yksi suurimpia sarjakuvasuosikkejani. Hänen sarjakuvissaa seikkailevat lakoniset ja murheellisen näköiset linnut, koirat, muumiot, luurangot ja, noh, toisinaan Darth Vader. Piirrostyyli on pelkistetty ja välillä eri eläinhahmoja on vaikea erottaa toisistaan. Osa tarinoista on hyvinkin filosofisia, osa huvittavia ja monet melkoisia ajatuspähkinöitä, kun mykkänä etenevä tarina hyppelee aikatasolta ja tapahtumapaikasta toiseen. Nämä sarjakuvat eivät vain kestä aikaa, vaan ne hyvin usein myös vaativat  useamman lukukerran ylipäätään avautuakseen.

Kuvitus: Jason

Kuvitus: Jason

Hys!” sisältää 10 tarinaa, joissa kaikissa seikkailee sama laiha ruututakkinen lintu. Tarinat eivät kuitenkaan seuraa toisiaan kronologisessa järjestyksessä, vaan kuvaavat vain kymmentä erilaista hetkeä linturukan elämässä. Eikä lintukaan oikeastaan ole jokaisessa tarinassa sama lintu, vaan edustaa vain ylipäätään jonkinlaista matti meikäläistä, jolle sattuu ja tapahtuu. Romantiikkaa, vaarallisia tilanteita, onnenpotkuja ja kuolemaa.

Pidän Jasonin tavasta tuoda eksistentiaalisiin pohdintoihin huumoria. Albumin hienoimmassa tarinassa lintu odottelee pysäkillä bussia, kun hänen viereensä kävelee luuranko, joka nousee samaan linja-autoon. Luuranko alkaa seurata lintua kadulla ja istahtaa kahvilassa samaan pöytään. Lintu yrittää kadottaa kammottavan seuralaisensa, mutta eihän meistä kukaan pääse omaa kuolevaisuuttaan pakoon. Kun molemmat sitten käyvät illalla yhdessä nukkumaan, haluaisi luuranko kuitenkin lukea vielä vähän pidempään. Lintu mulkaisee tätä merkitsevästi ja luuranko sammuttaa yövalon.

Kuvitus: Jason

Kuvitus: Jason

Mielestäni Jasonin sarjakuvat ansaitsisivat ehdottomasti enemmän näkyvyyttä. Miehen tarinat ovat hauskoja ja yllättävänkin koskettavia. Mustalla huumorilla kuorrutettuja lakonisia ja murheellisia tarinoita elämästä ja kuolemasta. Ja  siitä Darth Vaderista.

Jasonilla on muuten mielenkiintoinen kytkös Suomeen, sillä “Iron sky“-elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola tekee parhaillaan elokuvaa, joka perustuu Jasonin toiseen, aikamatkailusta kertovaan “I killed Adolf Hitler” -teokseen.

Olen ostanut kirjan itse. Kirja on julkaistu norjaksi vuonna 2000. Suomen Yrityslehdet Oy / Kerubi Comicsin suomenkielinen laitos on vuodelta 2003. Alkuperäinen nimi “Schhh!“.

2 thoughts on “Hys! (Jason)

  1. Pingback: Lukumaraton 2016 | Les! Lue!

  2. Pingback: Low Moon (Jason) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.