Barne- og ungdomsbøker / Skuespill / Tove 100

Mummitrollet og det usynlige barnet

Bilde: Tomas Kvitvik / Oslo Nye Teater

Bilde: Tomas Kvitvik / Oslo Nye Teater

I vinterferien fikk jeg mammaen min på besøk fra Finland og tok henne og 6 år gammel datteren min til Oslo Nye Trikkestallen for å se dukketeater ”Mummitrollet og det usynlige barnet”. Jeg har vært på Trikkestallen 3-4 ganger før og sett blant annet ”Karius og Baktus” og ”Snekker Andersen” som jeg likte godt. Denne gangen var det  Tove Janssons novelle ”Det usynlige barnet”, en favoritt, så forventingene var høye. Heldigvis slapp jeg å bli skuffet.

Bilde: Tomas Kvitvik / Oslo Nye Teater

Bilde: Tomas Kvitvik / Oslo Nye Teater

En regnfull natt kommer Too-tikki for å besøke Mummifamilien. Hun har med seg Ninni, en liten jente som har blitt helt usynlig etter å ha bodd altfor lenge med en ironisk tante. Det er ikke sunt å leve med noen som kommenterer ironisk alt du gjør og etter hvert er det mulig at du begynner å føle deg skjørere og skjørere, inntil du en dag er helt borte.

Too-tikki tror at det er bare Mummifamilien som kan hjelpe Ninni for å bli synlig igjen. Mummimamma finner frem bestemorens gamle oppskrifter om hvordan forbedre usynlighet og Mummitrollet og Lille My prøver å lære stakkars Ninni for å leke. I slutt lærer vi at for å bli synlig trenger barn ikke bare kjærlighet og venner, men også tillatelse til å være sint.

Bilde: Tomas Kvitvik / Oslo Nye Teater

Bilde: Tomas Kvitvik / Oslo Nye Teater

Jeg kan ikke annet enn å beundre hvordan dukketeater hadde laget en illusjon av usynlighet: sko som gikk av seg selv og sopp som fly gjennom luft. Man er sikker på at  det er noen der, en liten skremt jente, enda vi ikke kunne se henne. Og den havet i slutt av forestillingen! Helt utrolig!

Jeg anbefaler ”Mummitrollet og det usynlige barnet” til barn mellom 3-8 år og til voksne i alle alder. I dag, når nesten alle filmer er digitale og full av spesialeffekter, er det faktisk veldig betryggende å sitte i en gammeldags dukketeater, nyte teaters unik atmosfære og Tove Janssons tidløs visdom. Must see!

Bilde: Tomas Kvitvik / Oslo Nye Teater

Bilde: Tomas Kvitvik / Oslo Nye Teater

4 thoughts on “Mummitrollet og det usynlige barnet

  1. Pingback: Koskaan et muuttua saa, Hyppelihiiri! | Les! Lue!

  2. Pingback: Aldri forandre deg Klatremus! | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.