Finske bøker / Romaner

Harens år (Arto Paasilinna)

Omslag: Aschehoug

Omslag: Aschehoug

Arto Paasilinna er en av de mest berømte finske forfatterne. Hans bøker er oversatt til nesten 50 språk og spesielt i Frankrike er Paasilinna verdsatt som en filosofisk mester. “Harens år” var Paasilinnas gjennombrudd. Boken ble første gang utgitt i 1975 (ifølge det kinesiske horoskop var 1975 harens år!) og gjennom årene har den kommet i mange nye utgaver, både på finsk og på andre språk.
Spesielt i løpet av de siste 10 årene har Paasilinna blitt populær også her i Norge og i dag er han sannsynligvis den mest populære finske forfatteren her til lands. Derfor er jeg litt bekymret for å avsløre at jeg syns “Harens år” er ikke en spesielt bra bok.

“Harens år” forteller om journalisten Vatanen, som er lei av jobben sin, ekteskapet sitt og faktisk hele samfunnet. Og da han på en sommerkveld kjører på en liten hare på skogsvei, bestemmer Vatanen seg for  å trekke seg fra alt, skille seg fra sin kone og begynne å leve i skogen med en hare. Historien følger Vatanen og haren et helt år og tar dem rundt Finland og til og med til Russland. Vatanen vil bli fri fra samfunnets krav, men havner igjen og igjen i problemene med politi, politikere og kvinner.

Boken har noen morsom hendelsene, særlig en lensmann, Hannikainen, som har gjort sine egne undersøkelser om den da værende finske presidenten Urho Kekkonen. Boken har også mye bra samfunnskritikk og mye varm humor. Spesielt bokens idé, en vennskap mellom en mann og en hare, er fin. Jeg kan godt forstå hvorfor så mange liker Paasilinna, men likevel, var ikke dette min bok.

Jeg skrev tidligere om Magne HovdensMGP” og da forsto jeg at jeg egentlig ikke liker disse maskuline ”morsomme” historier med sprit, slåss og utforskning rundt Finland/Norge. Jeg ler av andre type ting og jeg syns at historier om å bygge hytter i skogen er litt kjedelige. Men jeg lover at en dag prøver jeg en annen bok av Paasilinna. Mannen er så populær og beundret, at kanskje det finnes en annen bok som jeg vil like bedre.

Boka er kjøpt. Oversatt av Nøste Kendzior. Boka kom ut i Finland 1974, i Norge 2004 av Aschehoug & Co. Original tittelen “Jäniksen vuosi”.

4 thoughts on “Harens år (Arto Paasilinna)

  1. Pingback: Doppler (Erlend Loe) | Les! Lue!

  2. Jeg elsker Arto Paasilinna! Nå har jeg ikke lest alle bøkene, men jeg har lest denne. Resten er som gotteri jeg gjemmer til en spesiell dag 🙂

  3. Mht Arto Paasilinna: Enten er man helt hekta eller så liker man ham ikke. Joda, det finnes et mellomsjikt også. Men salget av bøkene hans nærmer seg 400 000 i Norge, så han har gjort mye for å spre ikke bare finsk humor, men også kunnskap om Finland og finsk historie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.