Yleistä

Ostin kirjan – Osta sinäkin!

Kuva: Font Forlag

Kuva: Font Forlag

Kuinka paljon olet valmis maksamaan kirjasta? Hyvästä kirjasta? Lempikirjastasi? Kirjasta, joka itkettää, naurattaa, jännittää, vie sinut takaisin lapsuuteen, toiselle puolelle maailmaa tai tulevaisuuteen? Paljonko maksaisit kirjasta, joka lohduttaa tai lisää uskoasi ihmisyyteen? Entä kirjasta, jonka ansiosta innostut uudesta harrastuksesta, löydät uusia ystäviä tai rakastettusi? Kirjasta, joka muuttaa elämäsi?

Itse olen ostanut tänä vuonna kirjoja vähän yli 500 eurolla. Uusia, vanhoja, kovakantisia ja pokkareita, faktaa ja fiktiota, lastenkirjoja, runoja ja pari näytelmääkin. Onko 500 euroa vajaassa vuodessa paljon vai vähän? Summalla saisi n. 15 uutta kovakantista kirjaa eli yli kirjan kuussa. Minä olen saanut summalla paljon enemmän, sillä olen ostanut kirjoja paljon divareista ja alennusmynneistä sekä pokkareita.

Ilahdun aina, kun löydän jostain hyviä kirjoja halvalla ja rakastan kirjastoja intohimoisesti. Luen niin paljon, ettei minulla ole minkäänlaista mahdollisuutta ostaa kaikkia lukemiani kirjoja omaksi. Mutta kaikki se ilo, onni, jännitys, lohtu ja viisaus, jota olen löytänyt noista tänä vuonna ostamistani kirjoista… se on ollut ehdottomasti enemmän kuin 500 euron arvoista!

Haluaisinkin tukea lempikirjailijoitani ja lempikirjakauppojani enemmän. Tiedän, että kirjailijan saama summa yhdestä myydystä kirjasta on lähes olematon. Upean, mutta vähälevikkisen kirjan kirjoittanut taiteilija joutuu usein tekemään myös muuta työtä elääkseen. Ja minä kun haluaisin, että hän voisi vain keskittyä kirjoittamaan lisää upeita teoksia!

Tämän ristiriidan kanssa on elettävä. Tarvitsen kirjastoja ja halpoja pokkareita, koska minulla ei ole varaa ostaa kaikkia lukemiani kirjoja uusina. Mutta haluan silti kirjastojen ja divareiden lisäksi tukea myös kirjailijoita, kustantamoja ja kirjakauppoja ja ostaa kirjani uusina niin usein kuin voin. Lisäksi yritän blogini kautta innostaa muitakin ostamaan lempikirjailijoitteni kirjoja.

Koska monet muut kirjabloggarit kokevat samoin, päätimme kirjabloggareiden kesken aloittaa “Osta täysihintainen kirja” -kampanjan! Tänään tiistaina kirjabloggarit ostavat lempikirjakaupastaan normihintaisen kirjan, josta toivottavasti päätyy jokunen ropo myös itse kirjailijan taskuun. Tänään ei hehkuteta kirpputorilöytöjä tai kolme kirjaa vitosella -tarjouksia. Tänään maksamme kirjasta suosiolla pyydetyn summan ja kehotamme muita tekemään samoin.

Kierrä siis tänään (tai huomenna tai viikonloppuna) lempikirjakauppasi kautta ja poimi mukaan lempikirjailijasi täysihintainen kirja! Tai ehkä jonkun aikaisemmin tuntemattoman esikoiskirjailijan teos? Vähälevikkistä runoutta? Paksu elämäkerta? Go wild!

Minun valintani oli ihana Tronsmo-kirjakauppa ja Antti Tuomaisen norjaksi käännetty dekkari “Helbrederen” (“Parantaja“). Tänä vuonna käännetty kirja on saanut täällä Norjassa jo aika hyvin näkyvyyttä. Mitenkäs Suomessa? Onko kirja teille tuttu?

Café pour les idiots -blogiin koostuu myöhemmin lista kaikista meistä, jotka ostimme tänään kirjan.

8 thoughts on “Ostin kirjan – Osta sinäkin!

  1. Onpa kirkas ja kuulas kansi tuossa Tuomaisen kirjan norjalaisversiossa.

  2. Kyllä varsinkin lempikirjailijan kirjasta on valmis maksamaan enemmän, minun tapauksessani Stephen Kingin kirjoista 😉 Olen ostanut viime aikoina useita Kingin hieman vanhempia kirjoja, mutta käytettynä tai ainakin (netti)antikvariaateista. Noista kirjoista joutuu muutamista maksamaan enemmän kuin se uutena olisi maksanut, mutta ovat sen arvoisia. Mikä sen mukavampaa kuin hakea oman suosikkikirjailijan teos omasta hyllystä milloin haluaa 🙂 Uudet Kingit ostan nykyään heti niiden ilmestyttyä, Tuulen avain (Musta torni -sarjan osa 4.5) oli tarkoitus ostaa tätä tempausta ajatellen, mutta se olikin ostohetkellä tarjoushintainen (pari euroa, mutta kuitenkin).

    • Minä olen valmis maksamaan lapsuuteni suurista rakkauksista, niistä joista ei oteta enää uusia painoksia. Ennen luulin, että kaikki kirjat löytyvät aina kirjastosta, mutta kyllähän ne niidenkin painokset hajoavat jossain vaiheessa käsiin. Kauhukseni huomasin, että muutamaa ihanaa kirjaa ei löydy enää mistään pääkaupunkiseudun kirjastosta, joten niitä metsästelen divareista ja olen valmis maksamaan ihan suuriakin summia pelastaakseni kirjat kotiin. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.