Henrik Ibsen / Kirjallinen Oslo

Kirjallinen Oslo – Ibsen-sitaatit

Karl Johan gate, vasemmalla Stortinget, edessä kuninkaanlinna. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Karl Johan gate, vasemmalla Stortinget, edessä Kuninkaanlinna. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kyselin marraskuussa blogini suomalaisilta lukijoilta millaisista teemoista he mieluiten lukisivat. 40% lukijoista oli kiinnostunut kuulemaan ennen kaikkea Oslon kirjallisista paikoista. Kiitos vastauksista ja olkaapa hyvä, uusi sarja alkakoon!

Tässä sarjassa esittelemme kaikki Oslon salaisuudet, runolliset kulmaukset ja lyyriset polut vuonon varrella. Seuraavan kerran, kun olet saapumassa Osloon turistina, kannattaa siis palata tänne ”Les! Lue!” -blogiin kertaamassa kiinnostavimmat kirjalliset nähtävyydet. Jos taas olet jostain syystä lähitulevaisuudessa estynyt etkä pääsekään matkalle kiehtovaan Osloon, voit tämän sarjan siivittämänä matkustaa tänne ainakin virtuaalisesti.

Aloitetaan perusasioista. Oslon pääkatu on ruotsalaisen kuninkaan mukaan nimetty Karl Johans gate, joka johdattaa matkaajan läpi keskustan, rautatieasemalta kuninkaanlinnalle. Valtaosan matkasta katu toimii kävelykatuna, jonka varrella on erilaisia vaateputiikkeja ja kirjakauppoja. Kadulta löytyy päivittäin myös katusoittajia, eläviä patsaita, kerjäläisiä, mainosten jakajia ja narkomaaneja, siis elämän koko kirjo.

Karl Johans gate, Kuva: Reeta / Les! Lue!

Karl Johans gate marraskuun lopussa. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kiireisenä kesälauantaina katu muistuttaa erehdyttävästi keskiaikaista markkinatoria, josta löytyy kaikkea maan ja taivaan välillä. Samasta syystä katu on myös melkoisen ärsyttävä ja vastenmielinenkin kokemus. Jotkut raukat erehtyvät luulemaan, että Oslo rajoittuu vain ruman rautatieaseman ja meluisan Karl Johans gaten ympärille. Näin ei tietenkään ole, mutta aloittakaamme mekin matkamme kuitenkin täältä. Lupaan, että sarjan myöhemmissä osissa syvennämme Oslo-tietoutta myös keskustan ulkopuolelle.

Suunnilleen puolessa välissä matkaa katu muuttuu kauppakadusta enemmän Helsingin Esplanadia muistuttavaksi bulevardiksi ja samasta kohtaa voimme bongata myös ensimmäisen kirjallisen nähtävyytemme.

"Nukkekodin" kuuluisa sitaatti: "Jeg tror jeg er först og fremst" Kuva: Reeta / Les! Lue!

“Nukkekodin” kuuluisa sitaatti: “Jeg tror jeg er først og fremst et menneske.” Kuva: Reeta / Les! Lue!

Vuonna 2006 Norjassa vietettiin Henrik Ibsenin muistovuotta, koska kirjailijan kuolemasta oli tuolloin kulunut 100 vuotta. Kirjailijaa juhlistaakseen Oslo asensi Karl Johans gatelle joukon erilaisista Ibsenin näytelmistä poimittuja sitaatteja. Sitaatti-projekti oli tosin aloitettu jo aikaisemmin ja lopullisesti se valmistui vasta Ibsen-festivaalin aikaan 2008, mutta juhlavuosi siivitti projektin syntyä.

Sitaatit alkavat Grand Cafén kohdalta (täällä Ibsen vietti aikaansa 1800-luvulla, mutta siitä lisää myöhemmin), ohittavat Nationaltheatretin Ibsen-patsaan (tähänkin palaamme toisella kertaa) ja jatkuvat aina Kuninkaanpuistolle ja Frederiks gatelle asti. Tämän jälkeen sitaatit siirtyvät viereiselle Henrik Ibsen gatelle ja jatkuvat sitä pitkin aina Ibsen-museolle asti (juu juu, sielläkin vierailemme myöhemmin).

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Sitaatteja löytyy yhteensä 69 ja niiden matka noudattelee matkaa, jonka Henrik Ibsen kulki päivittäin asunnoltaan lempikahvilaansa Grand Café -kahvilaan ja takaisin. Osa sitaateista on siis saattanut putkahtaa Ibsenin mieleen hänen kulkiessaan juuri näillä kaduilla.

Sitaattien takaa löytyvät taiteilijat Ingrid Falk ja Gustavo Aguerre, jotka ovat valinneet Ibsen-sitaatit keräämällä ihmisten lempisitaatteja niin kuuluisilta taiteilijoilta kuin koululaisiltakin. Samat taiteilijat ovat toteuttaneet myös Tukholman katuja koristavat August Strindberg -sitaatit. Nettisivuillaan taiteilijat kertovat, että jatkaisivat projektia mielellään vaikka Joycen sitaateilla Dublinissa tai Borgesin sitaateilla Buenos Airesissa…

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Jos siis vierailette Oslon ydinkeskustassa, voimme taata, että askeleenne kulkevat täällä eteen päin kevyesti kuin kirjallisuuden siivittämänä. Toisaalta, niin halutessanne, voitte tietenkin myös kirota ikälopun Ibsenin ja polkea hänen konkreettisesti jalkoihinne.

Itse pidän sitaateista kovasti. Kaupunki, jonka pääkatu rakentuu näin voimakkaasti kirjallisuuden ympärille, ei voi olla läpeensä paha. Ja Ibsenin kuolemattomia viisauksia luettuani ärsyttää se kauppakadun hälinäkin taas hippusen vähemmän.

13 thoughts on “Kirjallinen Oslo – Ibsen-sitaatit

 1. Ihana ja kiinnostava sarja Reeta! En tiennytkään noista Ibsenin sitaateista katukivetyksellä. Hieno idea olisi soveltaa jonnekin Suomeen vaikka Kiveä, Canthia ym…

 2. Ihanaa, että aloitit tämän sarjan ja kiva kuulla, että jatkoa tulee paljon! Minulla on usein kova kaipuu Osloon, vaikka asuinkin siellä vain muutaman kuukauden monta vuotta sitten. Näin pääsen edes virtuaalisesti katselemaan maisemia ja palaamaan ajankultaamiin muistoihin 🙂

 3. Kiitos, luin innolla ja odottelen lisää! Mä en itse asiassa tunne Osloa juuri ollenkaan. Joitain välähdyksiä ja mielikuvia on matkan varrella syntynyt, mutta vähästä se on. Mieleeni tuli mm. Elling-elokuvan katukuvat, eikös se elokuva ollut Oslossa kuvattu?
  Ja siellähän on joku uusi moderni alue keskustan tuntumassa muistaakseni, näin kuvia lehdestä. Kirjalliset paikat kiinnostavat tietysti eniten. Huippuidea toi Ibsen-sitaatit Ibsenin jalanjälijissä.

 4. Hei Ilona! 🙂 Ja hyvä, että nämä Oslon kirjalliset paikat kiinnostavat blogin lukijoita! Itse en ole muuten tuota Elling-leffaa nähnyt, mutta kyllä se käsittääkseni on täällä Oslossa kuvattu.

  Tarkottaiskohan toi uusi moderni alue tuota uutta Astrup Fearnleyn -museota Aker Bryggen luona? Siitä on ainakin kovasti kohistu viime aikoina.

  http://www.visitoslo.com/en/activities-and-attractions/boroughs/aker-brygge-tjuvholmen/attractions/?TLp=183910&Astrup-Fearnley-Museet=

  Tai sitten se on tuo kohta rautatieaseman vieressä, johon kohosi uusi Oopperatalo pari vuotta sitten. Sitä rakennetaan edelleen ja siihen tulee myös uusi pääkirjasto ehkä vuonna 2016.

 5. Pingback: Kirjallinen Oslo – osa II | Les! Lue!

 6. Mikä ihana idea! Tälläisiä kaupunkikuvauksia on upea lukea ja haaveilla matkasta Osloon tai jonnekin muualle Norjaan. Mulla on yhä facekaverina mun lapsuusajan norjalainen kirjekaveri. Hän asuu Fredrikstadissa.

  • Kiva, että tykkäät Kirsi! 😀 Luulen, että tästä tulee aika pitkä sarja, joka päivittyy harvakseltaan, mutta varmasti. Jossain vaiheessa jopa mietin sellaista pelkästään Osloon keskittyvää blogia, koska tykkään tästä kaupungista niin kovasti. ❤

 7. Pingback: Kirjallinen Oslo – Outland-kirjakauppa | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.