Finske bøker / Tegneserier

The Sands of Sarasvati (Risto Isomäki, Jussi Kaakinen & Petri Tolppanen)

Into Kustannus

“- It’s interesting that flood stories are so common. Atlantis, the Old Testament… and didn’t the Mayas write about something similar?

– Yes… The Mayan Troano Codex tells of a land disappearing into the sea. Our Vedas also have a sort of a Hindu Noah.

– It would be fantastic to know how the ancient legends were born.”

Vanligvis skriver jeg om finske bøker som er oversatt til norsk. Men selvfølgelig publiseres det hele tiden mye interessant litteratur i Finland som aldri blir oversatt til norsk. Derfor skal jeg denne gangen skrive om en bok som er oversatt til engelsk:  Risto Isomäkis eko-thriller ‘The Sands of Sarasvati‘.

Omslag: Jussi Kaakinen / Into kustannus

Etter Emmi ItärantasKildens vokter‘ og Antti TuomainensHelbrederen‘ fortsetter jeg med dystopietemaet. Mens Itärantas bok var poetisk og trist og Tuomainen fint beskriver det mørke Helsinki hvor anarki har begynt å spre seg, er ‘The Sands of Sarasvati’ kanskje den mest skremmende av disse tre, kanskje fordi den vitenskapelige tilnærmingen gjør boken mest troverdige. Man sitter igjen med følelsen av at hendelsene i denne boken kan være rett rundt hjørnet.

Risto Isomäkis roman ‘The Sands of Sarasvati’ kom ut for første gang i 2005. Tre år etter skrev Petri Tolppanen og Jussi Kaakinen illustrerte tegneserien basert på Isomäkis roman og i år kom det ut en ny oppdatert utgave. Jeg leste romanen da den kom ut og det var veldig spennende å returnere til historien gjennom denne tegneserien.

Historien finnes sted i Norge, India, Finland, Grønland og Nordpolen. Året er 2021 og forskere i India undersøker gamle ruiner på havbunnen. Er det mulig at de har funnet en gammel by fra tiden før siste istid? Samtidig gjør ulike forskerteam rundt om i verden forstyrrende observasjoner av smeltende isbreer. Hva skjer om isbreer begynner å smelte mye raskere enn forventet og det oppstår en gigantisk tsunami? Kan Norge, med sin lange kystlinje, overleve det? Eller klarer en finsk oppfinner å stoppe smeltingen? Urelaterte hendelser begynner å knyttes sammen, og utsiktene er urovekkende.

Into Kustannus

Karakterer i boken er ikke veldig interessante eller dype, men selve historien er spennende og underholdende. Denne skumle, men troverdig historien fra en nærliggende framtid preger leseren lenge. Jeg må også si at jeg likte tegneserie versjonen mer enn romanen, kanskje fordi teksten er så full av vitenskapelige informasjon at tegneserie format gjør lesing enklere.

Til slutt vil jeg oppfordre leserne til å støtte Greenpeace og Natur og Ungdoms i Kampen for et oljefritt Arktis. Hvis du er i tvil om du burde signere oppropet eller ikke, les gjerne denne boken først og se om den farger ditt standpunkt.

Into Kustannus

Jeg har kjøpt boken selv og den er gitt ut av Into Kustannus. Oversatt til engelsk av Lola Richards og Owen F. Witesman. Roman ‘The Sands of Sarasvati’ kom ut i Finland 2005, tegneserie 2008, denne oppdaterte versjonen kom ut i 2017. Original tittelen er ‘Sarasvatin hiekkaa‘.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.