Lasten- ja nuortenkirjat / Norjalaiset kirjat

Astrid Lindgren (Agnes-Margrethe Bjorvand & Lisa Aisato)

Kansi: Lisa Aisato / Cappelen Damm

Kansi: Lisa Aisato / Cappelen Damm

Kirjoitan blogiini yleensä niistä norjalaisista kirjoista, jotka on jo käännetty suomeksi. Mutta olen viime aikoina pohtinut tarkemmin tätä periaatettani ja luulen, että haluan tulevaisuudessa kirjoittaa myös niistä kirjoista, joita ei vielä ole käännetty, mutta jotka pitäisi mielestäni ehdottomasti kääntää. Yksi tällainen kirja on Agnes-Margrethe Bjornvandin kirjoittama ja Lisa Aisaton kuvittama ‘Astrid Lindgren‘. Tämä lapsille suunnattu elämäkerta on sen verran ihana, että se pitäisi ehdottomasti saada myös suomalaisten lasten ulottuville. Käsittääkseni kirja on käännetty jo ruotsiksi ja tanskaksi, joten toivottavasti tämä löytyy pian myös jonkun suomalaisen kustantamon käännöslistalta!

Agnes-Margrethe Bjornvand on norjalainen lastenkirjallisuuden tutkija ja Lisa Aisato Norjan tämän hetken suosituimpia kuvittajia ja heidän yhteistyöntään on syntynyt koko viime vuoden ihanin lapsille suunnattu tietokirja! Olen itse todella suuri Astrid Lindgren-fani (kukapa ei?) ja rakastan valtavasti Lisa Aisaton kuvituksia. Joten hihkuinkin ihan kunnolla ääneen kuullessani, että juuri Aisato tulee kuvittamaan Lindgrenistä kertovan kuvakirjan! ‘Astrid Lindgren’ onkin otettu Norjassa hyvin vastaan ja se oli ehdolla myös kirjabloggaajien palkinnon saajaksi. Tässä on siis todellinen helmi!

Kuva: Lisa Aisato / Cappelen Damm

Kuva: Lisa Aisato / Cappelen Damm

Siihen nähden, että ‘Astrid Lindgren’ kertoo lähes 100-vuotiaaksi eläneestä valtavan tuotteliaasta kirjailijasta, on tietokirja onnistuttu karsimaan yllättävänkin hyvin lapsille sopivaan muotoon. Tietoa ja sivuja on paljon, mutta kirjasta ei saa ähkyä. Jokainen aukeama muodostaa oman lukunsa, joten kirjaa voi hyvin lukea vain aukeaman kerrallaan. Lindgrenin elämähän ei ollut pelkkää iloa ja onnea ja pohdinkin ensin, että miten kirjassa onnistutaan kuvaamaan lapsille sopivalla tavalla esimerkiksi se kuinka Lindgren jätti avioliiton ulkopuolella syntyneen esikoisensa Tanskaan kasvattiperheeseen. Kirjan tyyli on kuitenkin hyvin jutusteleva ja lapsen tasoinen ja mielestäni myös nämä Lindgrenin elämän traagiset puolet on onnistuttu kuvaamaan rehellisesti, mutta liikaa paisuttelematta. Kirjassa keskitytään kuitenkin ennen kaikkea Lindgrenin lapsuuteen ja siihen miten kirjailijan lapsuus näkyy hänen kirjoissaan sekä siihen mistä Lindgren on löytänyt ideansa.

Kirjaa lukiessa tulee ihan hyrisevän ihana olo. Tekstistä näkee, että kirjailija tuntee kohteensa ja koko kirjasta huokuu rakkaus Lindgrenia ja lastenkirjallisuutta kohtaan. Tekstissä on paljon lainauksia Lindgreniltä itseltää sekä pieniä hauskoja “Tiesitkö tätä?”-laatikoita, jolloin teksti jakautuu useisiin pienempiin pätkiin, joita alakoululainen jaksaa jo itsekin lukea. En tiedä millä tekniikalla kuvitus on tehty, mutta kuvissa toistuvat monet tutut kuvat Astrid Lindgrenistä, kuitenkin Lisa Aisaton tyylille muutettuna. On myös hauskaa nähdä Aisaton näkemykset Lindgrenin tuttuakin tutummista sankareista. Kaiken kaikkiaan kirja antaa Lindgrenistä kuvan kilttinä, mutta melkoisen anarkistisena hahmona. Eli oikein sopivana esikuvana lapsille!

Olisipa muuten ihanaa, jos tästä alkaisi kokonainen lapsille suunnattu tietokirjasarja! Seuraava teos voisi vallan hyvin kertoa vaikka meidän omasta Tove Janssonistamme! Siitä on jo pitkä aika kun edellinen lapsille suunnattu Jansson-elämäkerta julkaistiin ja senkin muuten kirjoitti aikoinaan norjalainen! Sitä odotellessa saamme toivottavasti ainakin tämän ‘Astrid Lindgren’-kirjan pian suomeksi!

Kirja on lainattu kirjastosta. Sen on julkaisut norjalainen kustantaja Cappelen Damm vuonna 2015.

Kuva: Lisa Aisato / Cappelen Damm

Kuva: Lisa Aisato / Cappelen Damm

Kuva: Lisa Aisato / Cappelen Damm

Kuva: Lisa Aisato / Cappelen Damm

Kuva: Lisa Aisato / Cappelen Damm

Kuva: Lisa Aisato / Cappelen Damm

2 thoughts on “Astrid Lindgren (Agnes-Margrethe Bjorvand & Lisa Aisato)

  1. Pingback: Helmet-lukuhaaste suoritettu! | Les! Lue!

  2. Pingback: Kaunis kuvakirja isoisoäideistä eri mantereilla | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.