Finske bøker / Romaner

Norma (Sofi Oksanen)

Omslag: Toni Härkönen / Like

Omslag: Toni Härkönen / Like

“Den som hersker over drømmene, hersker over verden. Den som hersker over håret, hersker over kvinnene. Den som hersker over forplantningsevnen deres, hersker samtidig over mennene. Den som holder kvinnene tilfreds, gjør mennene tilfreds, og den som behandler mennesker når de har hår- og babyfeber, er konge over dem.”

Sofi Oksanen er en av de mest interessante finske forfatterne og en ny bok fra henne er alltid en stor begivenhet. Oksanens første roman “Stalins kyr” handler om spiseforstyrrelser og Estlands nærhistorie. Hennes andre bok, “Baby Jane” er en lesbisk kjærlighetshistorie, som handler også panikklidelse og utvikler seg mot slutten til en thriller. De neste bøkene “Utrenskning” og “Da duene forsvant” er plasserte i Estlands historie. “Utrenskning” forteller om vold mot kvinner og et grusomt forhold mellom søstre og «Da duene forsvant” handler om Estlands schizofrene plass mellom øst og vest. Siden Oksanens mest berømte bøker omhandler Estland, finnes det sikkert mange som tror at Oksanen bare skal skrive om dette. Men Oksanens nyeste roman “Norma” er noe helt annet!

“Norma” er en kombinasjon av magisk realisme, samfunskritikk og en kriminalhistorie, og jeg vil si at jeg liker denne kombinasjonen veldig godt! Jeg liker krim, jeg er interessert i de sosiale temaene, og jeg er ikke redd for fantasy-elementer. Men jeg skjønner at de som vil lese mer om Estlands historie vil bli skuffet.

Bilde: Toni Härkönen

Bilde: Toni Härkönen

Hovedkarakter Norma Rossi er på mange måte en helt vanlig ung kvinne, men hun har en stor hemmelighet, og det er derfor hun, sammen med moren sin, har isolert seg fra venner og familie. Livet dreier seg hemmeligheten og med tiden blir det vanskeligere å holde dette mysteriet fra andre. Moren lærer Norma at det kan være farlig å bli avslørt. Selv om mennesker som er annerledes ikke lenger stilles ut på sirkus eller freak show, finnes det alltid folk som ønsker å utnytte andre.

En dag ta Normans mor sitt eget liv ved å hoppe foran metroen. Knust av sorg prøver Norma å finne ut hva som drev moren til å gjøre det. Norma begynner å følge morens fotspor og ender opp med å jobbe i den samme frisørsalongen hvor hun jobbet. Snart befinner Norma seg i midten av hemmelig hårbusiness, som også har forbindelser med annen type menneskehandel.

Opp igjennom historien har menn gjort sin best for å dra nytte av kvinners kropp. Hva enn du vil ha, hår, sex, organer eller barn, alt er for salg, og det er mennene som beholder overskuddet. Sofi Oksanen, som har sikkert Finlands mest berømte hår, spør hvorfor er vi ikke mer interessert å vite hvor våres hair extensions kommer fra? I hvert fall i Finland snakkes det ikke om de etiske sidene av hårindustrien, enda der finnes mye som er problematisk. De fine ekte hår extensions lages ikke i fabrikker, de har en gang vært  på noens hode. Hvem var det sitt hår, og hvorfor bestemte hun seg for å selge det? Bestemte hun det selv eller bestemte noen det for henne? Hadde hun noe valg? Hva annet måtte hun selge?

Dante Gabriel Rossetti: Elizabeth Siddal. Bilde: Wikimedia Commons

Dante Gabriel Rossetti: Elizabeth Siddal. Bilde: Wikimedia Commons

“Norma” handler store temaer som menneskehandler, men den forteller også historien om hår. Gjennom tidene har skjeggete og hårete kvinner vært sirkusattraksjoner. Langt hår er ansett erotisk og mange trodde at hår også har  magiske krefter. I mange kulturer, selv i dag, dekker kvinner håret sitt. Oksanen forteller om kvinnene som ble berømt på grunn av håret sitt, for eksempel Sutherland-søstrene og Elizabeth Siddal. Siddals bilder kjente jeg godt fra før siden hun har inspirert så mange kunstnere på 1800-talet, spesielt Dante Gabriel Rossetti.

“Sutherland-søstrene levde i en tid da kvinner ikke hadde noe å si utenfor hjemmet. For å oppnå suksess, trengte de menn knyttet til sirkus og fornøyelsesliv. Nå har kvinner de samme rettighetene, samme mulighetene, og likevel høster vi ingen vinning. Vi sørger bare for alt materialet til skjønnhetsbransjen, vi står for arbeidskraften, i århundre etter århundre har vi budt fram ansiktet, håret, skjødet og brystene, men mennene fortsatt samler pengesedlene for det i egne lommer.”

“Norma” kombinerer mange forskjellige litterære sjangre, og jeg er veldig glad for at Oksanen våger å fornye seg og eksperimentere med forskjellige stiler. “Norma” er magisk realistisk krimhistorie med et tung samfunnskritikk. Anbefales!

Boka er lånt fra bibliotek. Oversatt av Turid Farbregd. Boka kom ut i Finland 2015, i Norge 2016 av Oktober forlag. Original tittelen “Norma”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.