Finske bøker / Romaner

Da duene forsvant (Sofi Oksanen)

Design: Exil Design / Oktober

Omslagsdesign: Egil Haraldsen & Ellen Lindeberg, Exil Design / Oktober

Sofi Oksanens ny roman “Da duene forsvant” er ikke spesielt emosjonell eller plot-drevet, men likevel, eller akkurat derfor, en svært viktig, interessant og veldig imponerende bok. Den beskriver historiens kaos og viser oss hva diktatur gjør med mennesker.

“Da duene forsvant” beskriver historien til Estland 1941-1966. Hovedpersonene er fetterne Roland og Edgar, og Edgars kone Judith. Av disse tre, er kanskje den viktigste Edgar, en slags personlighetsforstyrret kameleon, som kommer best ut av det gjennom hele boken. Romanen viser Estland først under Sovjetunionen, deretter under Nazi-Tyskland og til slutt under Sovjetunionen igjen. Edgar har evnen til å skrive sin egen personlige historie på nytt igjen og igjen. Han er en opportunist som skifter meninger og holdninger med vinden og finner alltid en måte å smiske med makthaverne. Men er Edgar bare ond? Boken viser til oss hvor vanskelig det er å gjør det riktige under uroen av krigen eller i et uforutsigbart diktatur. Hvem klarer å holde på idealene og prinsippene når de kan føre deg direkte til arbeidsleir, mentalsykehus eller graven?

Hvem kan du stole på, når frykten og mistenksomheten er allestedsnærværende? Du kan aldri slappe av og du må alltid være klar til å skrive historie på nytt. Som leser må jeg lure på hvordan hadde jeg fungert? Hadde jeg også blitt en schizofren Quisling?

“Når duene forsvant” er en meget imponerende bok, som forblir under huden din en lang tid og jeg skal definitivt lese den igjen en dag. Boken vakte i meg også en sterk interesse for Estlands historie. Oksanens tidligere bok “Utrenskning” var kanskje litt lettere og mer fengende, men ”Da duene forsvant” vekket meg enda mer enn “Utrenskning”. Hvordan i all verden klarte de seg disse årene? Hele verden var så schizofren, skremmende og grøsne. Var det virkelig sånn?

“Et hastig øyeblikk forestilte han seg hvordan det ville være hvis han en dag hadde et værelse som dette, sin egen avdeling der han kunne skritte bortetter gangen og føle at han vandret i maktens korridorer, og den kalde trekken fra kjelleren blåste om andres ankler, ikke hans. Han skulle la kontoristene ta den gamle tjenerheisen og selv bare bruke hovedheisen, han skulle ha nøkler til alle rom, til kommunikasjonssentralen, filmarkivet og kjellerne. Hver melding den knatrende fjernskriveren spyttet ut natta igjennom, ville være hans. Livet til alle borgerne. Hver telefonsamtale. Hvert brev. Hver bevegelse. Hvert forhold. Hver karriere. Hvert liv.”

Jeg må også påpeke at jeg liker det finske omslaget mye bedre enn det norske. Det er ikke så pent som det norske, men jeg syns at det representerer boken mye bedre. Heldigvis finnes i hvert fall de gamle fine frimerkene i begynnelsen av hver kapitel også i den norske versjonen!

Boka er kjøpt. Oversatt av Turid Farbregd. Original tittelen “Kun kyyhkyset katosivat”.

NB! Sofi Oksanen kommer til Litteraturhuset 17.4.! Vi ses der!

4 thoughts on “Da duene forsvant (Sofi Oksanen)

  1. Minulla tämä kirja on ollut odottamassa hyllyssä lukuvuoroa jo jonkin aikaa. Pidin kovasti Puhdistuksesta ja ensin odottelin tämän saapumista postissa kuin kuuta nousevaa, ja sitten kun se saapui, en jotenkin uskaltanut käydä kimppuun.

    Osittain kuulostaisi olevan samoja kiehtovia teemoja kuin Puhdistuksessa, siitäkin jäi mieleen tuo selviytyminen ja sotatilassa periaatteista poikkeaminen, muuttuminen tai muuntautuminen. Samaa teemaa löytyi myös Anna Funderin All That I Am -kirjasta.

    Nyt pitäisi ryhdistäytyä ja oikeasti aloittaa tuo Kyyhkysten lukeminen, tiedän jo valmiiksi, että se on oleva hieno kokemus!

  2. Kannattaa lukea, ehdottomasti! Kirja on ehkä vähän “hankalampi” kuin “Puhdistus”, mutta ei missään nimessä mitenkään tylsä tai vaikea. Vaikea sanoa kumpi kirja on parempi. Itse tykkään tällä hetkellä enemmän tästä uudemmasta, mutta ehkä vain siksi, että “Puhdistuksen” lukemisesta on jo niin kauan. Pitäisikin lukea se taas uudelleen!

    “Kun kyyhkyset katosivat” on kiinnostava sekä historiaa kuvaavana kirjana, että kuvauksena jokseenkin jakomielisestä takinkääntäjästä. Uskomaton hahmo tuo Edgar, jonka esikuvana on todellinen historiallinen henkilö!

  3. Pingback: Stalins kyr (Sofi Oksanen) | Les! Lue!

  4. Pingback: Norma (Sofi Oksanen) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.