Barne- og ungdomsbøker / Finske bøker

Kepler62: Nedtelling (Timo Parvela og Bjørn Sortland)

Omslag: Pasi Pitkänen / WSOY/Piggsvin

Omslag: Pasi Pitkänen / WSOY/Piggsvin

– Dere unge er håpet, sier general Livingstone. – Det er flere tenkelige steder i universitet man kan leve, men teknologien og logistikken for å få det til, er det dere som er de første til å utforske. Dere er pionerer. Vi sender dere av gårde til ukjente land, så dere må trene på alle mulige situasjoner. Det kommer til å bli fantastisk.

Timo Parvelas og Bjørn Sortlands Kepler62: Nedtelling” er del 2 i en spennende sci-fi serie som følger en gruppe barn som skal sendes til verdensrommet. Selv om boken er nummer to i serien, er det ikke så nødvendig å lese serien kronologisk, siden “Nedtellingen” ikke fortsetter der den første boken, “Invitasjonen” slutter. Hendelser i bok en og to finner sted delvis samtidig, fortalt av forskjellige hovedpersoner. I “Invitasjonen” møtte vi de finske brødrene Ari og Jani, mens i “Nedtellingen” er det Marie, en 14 år gammel norsk jente, som er hovedpersonen. Hun bor praktisk talt alene, siden moren hennes er død og faren reiser rundt i verden for å selge våpen. Marie bor, omgitt av tjenere, i et stort skummelt slott, som er “en blanding av katedral, Gotham og Galtvort“.

Dårlig stemning her. Våpen på alle veggene. Steindøde, store dyrehoder fra hele verden som ser på oss, mest løver fra Kenya. Skutt av min far, hans far, farfars far, og farfars fars far før det. Min familie har skutt akkurat så mye de ville. Hvem og hva som helst.

Marie er smart, ensom og bortskjemt. Hun er vant til å få viljen sin og har nok penger for å få ting gjort. Nå bestemmer hun seg for å kjøpe seg gjennom det mystiske spillet “Kepler62”. Marie rekrutterer en rekke datanerder som jobber seg gjennom spillet for henne. Etter hvert vil Marie, akkurat som Ari og Jani, bli dratt inn i det spennende eventyret. Marie får vite at en mystisk organisasjon OTNSPCFRVR (Out In Space For Ever) har planlagt å sende en gruppe barn til en ukjent planet: Kepler62. Kandidatene skal velges etter strenge kriterier og samles på en treningsleir, som finner sted ved den mystiske Area 51. Marie er lei av det gamle livet sitt, hun har ingenting å tape og snart blir hun veldig nysgjerrig på hemmelighetene rundt Kepler62. Samtidig mistenker hun folk rundt seg og føler at de skjuler noe. Er det noe romstasjonens medarbeiderne ikke forteller? Kan hun stole på dem? Vil hun virkelig reise til verdensrommet, hun vet jo at reisen kommer til å bli farlig og at de sannsynligvis ikke komme tilbake? Og hva i all verden skjuler seg i den mystiske EXT-avdelingen?

Denne andre delen av serien er skrevet av Bjørn Sortland. Boka er enda mer spennende enn den første delen og den slutter med real cliffhanger! Samtidig minner den meg litt for mye om Johan Harstads roman “Darlah – 172 timer på månen“, som også er en sci-fi thriller for unge. Forhåpentligvis følger ikke “Kepler62” Harstads roman like tett i kommende deler av serien.

Pasi Pitkänens illustrasjoner er igjen fantastiske og trekker historien fint videre. Etter disse to bøkene erklærer jeg meg som ekte Kepler-fan! Denne serien er så spennende at jeg virkelig håper at den tredje delen kommer ut snart!

Jeg har kjøpt den finske versjonen selv, den norske versjonen har jeg lånet fra bibliotek og den er gitt ut av Piggsvin Forlag. Boka kom ut begge land i 2015.

Kuvassa: Timo Parvela, Pasi PitkŠänen & Bjørn Sortland Kuva: Aapo Huhta / WSOY

Kuvassa: Timo Parvela, Pasi PitkŠänen & Bjørn Sortland Kuva: Aapo Huhta / WSOY

One thought on “Kepler62: Nedtelling (Timo Parvela og Bjørn Sortland)

  1. Pingback: Kepler62: Reisen (Timo Parvela og Bjørn Sortland) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.