Kaksikielisyys ja ulkosuomalaisuus / Lukukoira / Yleistä

Lukukoira Börje

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva/Bilde: Reeta / Les! Lue!

Vietimme tänä vuonna hiihtolomaa Suomessa ja tapasimme Tapiolan kirjastossa pienen ihanan söpöliinin, lukukoira Börjen! Lukukoira on koulutettu terapiakoira, joka kuuntelee mielellään ja tarkkaavaisesti kun sille luetaan. Lukukoira osaa auttaa esimerkiksi ihmisiä, joilla on lukihäiriö sekä lapsia, jotka vasta opettelevat lukemaan, joko omalla äidinkielellään tai vieraalla kielellä. Sekä tietysti kaikkia muita, joita ääneen lukeminen syystä tai toisesta jännittää. Lukukoira antaa lukijalle tilaa, sillä se ei keskeytä, ei korjaa eikä arvostele, vaan kunnioittaa ja kuuntelee keskittyneesti kaikentasoisia lukijoita. Koiran läsnäolo myös rentouttaa, joten mahdollisia virheitä ei tarvitse turhaan nolostella.

Ilahduinkin valtavasti, kun kuulin, että oma kaksikielinen tyttäreni pääsisi lukemaan Börjelle. Tyttö osaa jo lukea, mutta erityisesti suomeksi lukeminen on kuitenkin vielä haastavaa. Lapsi kuitenkin rakastaa kaikenlaisia eläimiä, joten hänkin ihastui ajatukseen, että pääsisi lukemaan Börjelle.

Ja voi mikä söpöys sieltä kirjahyllyjen välistä sitten löytyi! Valkoinen pieni koira tepasteli tarmokkaasti töihin, asettui istumaan värikkäälle lukumatolleen ja oli heti valmis hommiin! Börjen omistaja ja kouluttaja, erikoiskirjastonhoitaja Raisa Alameri-Sajama jäi paikalle valvomaan tilannetta, mutta minä äitinä poistuin takavasemmalle, sillä tämä oli koiran ja tytön yksityinen tilanne.

Jälkeenpäin Alameri-Sajama kertoi meille Börjestä ja heidän yhdessä suorittamastaan R.E.A.D.-koulutuksesta. R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) on amerikkalainen, epäkaupallinen järjestö, joka kouluttaa lukukoiria ja niiden omistajia. Ohjelman läpikäyneet koirat ovat koulutettuja terapiakoiria, jotka vierailevat sekä kouluissa että kirjastoissa. Suomen ensimmäinen lukukoira Börje vierailee säännöllisesti sekä Tapiolan että Itäkeskuksen kirjastoissa, joista sille voi halutessaan varata ajan ihan ilmaiseksi.

Börjestä on tehty useita lehti- ja TV-juttuja, näitä löytää esimerkiksi YLEn sivuilta.

Lukukoirat ovat käsittääkseni aloittamassa toimintansa Norjassakin ja ainakin omassa lähikirjastossani, Lambertseterin kirjastossa, on vieraillut lukukoira Dela. Ihana konsepti ja ihania koiria!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.