Barne- og ungdomsbøker / Finske bøker

Kepler 62: Invitasjonen (Timo Parvela og Bjørn Sortland)

Kansi: Pasi Pitkänen / WSOY/Piggsvin

Kansi: Pasi Pitkänen / WSOY/Piggsvin

Her er en bokserie som passer perfekt til bloggen min! Hvorfor? Jeg skriver om finsk og norsk litteratur og liker både barn- og ungdomsbøker og dystopier, og her er en serie som blander alt  dette. “Kepler62” er en barnebokserie satt i framtiden, skrevet av finsk Timo Parvela og norsk Bjørn Sortland. Bokserien kom ut samtidig både i Finland og Norge, og derfor vil også jeg publisere bokanmeldelsene mine samtidig på finsk og norsk.

I de siste årene har det vært en stor dystopi-boom på gang og dystopisketema har vært veldig populær spesielt i ungdomslitteraturen. Jeg vet ikke hva det sier om tiden vi lever i at for eksempel “The Hunger Games” har blitt så populær, men tydeligvis har denne dystopi-boomen  inspirert også Parvela og Sortland. Også denne nye serien er satt i den grimme og deprimerende fremtiden. Men “Kepler62: Invitasjonen” er skrevet for mye yngre lesere enn “The Hunger Games”. Jeg tror at boken kan godt passe for den samme aldersgruppen som prøver seg på de første Harry Potter -bøkene. “Kepler62” er helt klart en barnebok, men atmosfæren er så dyster at jeg velger å vente med å lese den til min 7 år gammel datter. Og kanskje er det bare lurt fordi etter et par år, når datteren er eldre, har også de resterende delene av serien kommet ut og vi kan sluke dem alle på en gang.

“Kepler62” er nemlig en serie på seks bøker og bare de to første har kommet ut i denne høsten. I 2016 kommer tredje og fjerde delen og de to siste kommer ut i 2017. Det er interessant for å se hvor populære disse bøkene blir og hvor de finner mest leserne, i Finland eller i Norge. (Jeg vet ikke om rettighetene er solgt til andre lendene, men jeg tror det.) Forfatterne har planlagt historien sammen og de skal skrive annen hver bok. Den første delen av serien er skrevet av Timo Parvela.

“Hjemme var det stille. Selvfølgelig. Pappa hadde aldri bodd der, og mamma var ute på leting etter arbeid, mat, et bedre liv, en ny mulighet – en hvilken som helst forandring, egentlig.”

“Kepler62” forteller om to brødre, Ari og Jani, som bor i en Blade Runner-inspirert framtid. I denne verden finnes det ikke nok mat og arbeidsstyrken eldres så raskt at de må bruke “nevrotunede” åtteåringer som leger og annet. Ari og Jani spiller dataspill hele natten lang og venter på at deres mor skal komme hjem. Lillebroren Jani er syk og den eldre broren gjør sin best for å hjelpe ham. Stemningen er mørk og blir bare verre.

“Han holdt et spill i hendene som ingen hadde kommet seg gjennom ennå. Et spill det gikk de vanvittigste rykter om. Noen påsto at det hadde et skjult nivå, et ekstra brett etter det siste brettet. Og et enda mer vanvittig rykte ville ha det til at de som kom seg gjennom spillet, fikk en invitasjon. Men hva slags invitasjon? Til hva? Hva betydde det? Det var det ingen som visste.”

Brødrene få fingrene i det svært ettersøkte “Kepler62”-spillet som suger dem inn i en skremmende eventyr og fører med seg mye drama. Hvorfor jakter grå menn brødrene? Hvorfor oppfører mamma seg så merkelig? Og kan den rare sykdommen til lillebroren ha noe å gjøre med det mystiske spillet? Den første delen av bokserien tilbyr veldig høyt tempo og den slutter med såpass spennende cliffhanger, at jeg snarest må lese den neste boken.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

“- Hvorfor flykter vi? Vi har da ikke gjort noe galt.

– Vi har utløst alarmen. Nå vet de om oss, og de vil gjøre oss lykkelige.

– Er det noe galt med det, da?

– Det… Jeg vet ikke. Barn skal visst være lykkelige og bekymringsløse, for da lager de ikke problemer.”

Jeg liker også de rike illustrasjonene til Pasi Pitkänen. Pitkänen er kjent for sine Angry Birds -illustrasjoner og bildene hans bidrar til å bære historien fint fremover.

Generelt sett fungerer hele konsept så bra at jeg blir overrasket hvis denne boken ikke får sitt gjennombrudd. Historien blander spenning, scifi-eventyr, klassisk brødre tematikk og til og med litt samfunnskritikk. Altså ikke de mest tradisjonelle barnebok-temaene. Du bør definitivt lese!

Jeg har fått den finske versjonen fra WSOY forlag. Den norske versjonen har jeg lånet fra bibliotek og den er gitt ut av Piggsvin Forlag. Oversatt til norsk av Tor Tveite. Boka kom ut begge land i 2015. Original tittelen “Kepler62 – Kirja yksi: Kutsu”.

3 thoughts on “Kepler 62: Invitasjonen (Timo Parvela og Bjørn Sortland)

  1. Pingback: Kepler62: Nedtelling (Timo Parvela og Bjørn Sortland) | Les! Lue!

  2. Pingback: Kepler62: Reisen (Timo Parvela og Bjørn Sortland) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.