Jon Fosse / Näytelmät / Norjalaiset kirjailijat / Norjalaiset kirjat / Yleistä

Onnea Jon Fosse!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Eilen illalla norjalainen Jon Fosse voitti Pohjoismaiden Neuvoston Kirjallisuuspalkinnon, onnea! Tässä välissä voisikin olla hyvä paljastaa, että olen suunnitellut ensi vuodeksi Jon Fosse -haastetta, jossa tutustuisin itsekin tarkemmin tuohon kovasti kehuttuun ja palkittuun norjalaiseen kirjailijaan. Olen tähän mennessä lukenut Fossea vain katkelmia sieltä täältä, sillä Fossen äidinkieli on nynorsk eli tuo vähälevikkinen ja “vaikeampi” norja, jonka lukeminen on ainakin itselleni todella raskasta. Kenties samasta syystä ei miehen kirjoja ole vieläkään suomennettu. Kannattaisi kyllä pian suomentaa, sillä mies näyttää pokkaavan kaikki eteen tulevat kirjallisuuspalkinnot, joten eiköhän se Nobelkin sieltä pian putkahda. Ja jos nynorsk ei suju, niin voihan miehen kirjoja toki lukea vaikka englanniksi!

Jon Fosse on maailman kolmanneksi esitetyin näytelmäkirjailija, Shakeaspearen ja Ibsenin jälkeen. (Siis näytelmäkirjailija, jonka teokset pyörivät tällä hetkellä maailman näyttämöillä kolmanneksi eniten.) Fosse on erittäin tunnettu ympäri maailman ja käsittääkseni joitakin hänen näytelmiään on esitetty Suomessakin, mutta kirjaksi asti eivät nuokaan käsikirjoitukset ole päätyneet. Nyt alkaisi kyllä olla jo aika. Mies on kirjoittanut kymmeiniä ja kymmeniä teoksia ja vaikka hän on tunnetuin näytelmistään, on hän julkaissut läjäpäin myös proosaa, runoutta ja lastenkirjoja.

Vaikka Fosse on Suomessa vielä melko tuntematon, on hän täällä Norjassa todella iso nimi. 2011 Fosse sai kunnian muuttaa ansioituneelle norjalaiselle taiteilijalle suunniteltuun taloon Oslon keskustassa, aivan kuninkaanlinnan kupeessa. Tässä ‘Grotten’-nimisessä talossa hänen on lupa asustella kuninkaan naapurina vaikka loppuelämänsä. Edellinen asukas oli säveltäjä Arne Nordheim, joka asui talossa 30 vuotta, aina kuolemaansa asti.

Jon Fosse on muuten myös aviomieheni lempikirjailijoita Dag Solstadin ja Jens Bjørnboen rinnalla, joten ensi vuonna on todellakin korkea aika pyöräyttää blogissani käyntiin Jon Fosse -haaste.

Suomalaisista kirjablogeista Jon Fossea on luettu ainakin Hyönteisdokumentti-blogissa.

4 thoughts on “Onnea Jon Fosse!

  1. Fosse on tosiaan tutustumisen arvoinen kirjailija.

    Joskin tuntuisi siltä että tuo “esitetyin näytelmäkirjailija”-kategorian pitäisi tarkoittaa Norjaa tai ehkä pohjoismaita (myös koska Shakespearen rinnalla on Ibsen), koska menisi ohi Tsehovin, Molieren, Williamsin, Strindbergin…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.