Eilen illalla norjalainen Jon Fosse voitti Pohjoismaiden Neuvoston Kirjallisuuspalkinnon, onnea! Tässä välissä voisikin olla hyvä paljastaa, että olen suunnitellut ensi vuodeksi Jon Fosse -haastetta, jossa tutustuisin itsekin tarkemmin tuohon kovasti kehuttuun ja palkittuun norjalaiseen kirjailijaan. Olen tähän mennessä lukenut Fossea vain katkelmia sieltä täältä, sillä Fossen äidinkieli on nynorsk eli tuo vähälevikkinen ja “vaikeampi” norja, jonka lukeminen on ainakin itselleni todella raskasta. Kenties samasta syystä ei miehen kirjoja ole vieläkään suomennettu. Kannattaisi kyllä pian suomentaa, sillä mies näyttää pokkaavan kaikki eteen tulevat kirjallisuuspalkinnot, joten eiköhän se Nobelkin sieltä pian putkahda. Ja jos nynorsk ei suju, niin voihan miehen kirjoja toki lukea vaikka englanniksi!
Jon Fosse on maailman kolmanneksi esitetyin näytelmäkirjailija, Shakeaspearen ja Ibsenin jälkeen. (Siis näytelmäkirjailija, jonka teokset pyörivät tällä hetkellä maailman näyttämöillä kolmanneksi eniten.) Fosse on erittäin tunnettu ympäri maailman ja käsittääkseni joitakin hänen näytelmiään on esitetty Suomessakin, mutta kirjaksi asti eivät nuokaan käsikirjoitukset ole päätyneet. Nyt alkaisi kyllä olla jo aika. Mies on kirjoittanut kymmeiniä ja kymmeniä teoksia ja vaikka hän on tunnetuin näytelmistään, on hän julkaissut läjäpäin myös proosaa, runoutta ja lastenkirjoja.
Vaikka Fosse on Suomessa vielä melko tuntematon, on hän täällä Norjassa todella iso nimi. 2011 Fosse sai kunnian muuttaa ansioituneelle norjalaiselle taiteilijalle suunniteltuun taloon Oslon keskustassa, aivan kuninkaanlinnan kupeessa. Tässä ‘Grotten’-nimisessä talossa hänen on lupa asustella kuninkaan naapurina vaikka loppuelämänsä. Edellinen asukas oli säveltäjä Arne Nordheim, joka asui talossa 30 vuotta, aina kuolemaansa asti.
Jon Fosse on muuten myös aviomieheni lempikirjailijoita Dag Solstadin ja Jens Bjørnboen rinnalla, joten ensi vuonna on todellakin korkea aika pyöräyttää blogissani käyntiin Jon Fosse -haaste.
Suomalaisista kirjablogeista Jon Fossea on luettu ainakin Hyönteisdokumentti-blogissa.
Fosse on tosiaan tutustumisen arvoinen kirjailija.
Joskin tuntuisi siltä että tuo “esitetyin näytelmäkirjailija”-kategorian pitäisi tarkoittaa Norjaa tai ehkä pohjoismaita (myös koska Shakespearen rinnalla on Ibsen), koska menisi ohi Tsehovin, Molieren, Williamsin, Strindbergin…
Joo, ei kautta aikojen esitetyin, vaan tällä hetkellä esitetyin. Eli sen näytelmät pyörii nykyisin maailmalla enemmän kuin vaikka Strindbergin. Mutta yritän etsiä tähän lähteen mistä luin ton tiedon. 🙂
No tämmöisen linkin löysin pikagooglettelulla. Siellä sanotaan “han er faktisk den 3. mest spilte i verden, etter Shakespeare og Ibsen”. Mutta mitään “virallista” linkkiä en ole löytänyt. Tätä kuitenkin esitetään täällä Norjassa ihan faktana, mutta voi toki olla vain oman hännän nostoa. Lisään tähän jonkun virallisemman linkin jos löydän. Muokkasin myös itse tekstiä hiukan.
http://www.vl.no/2.610/fosse-litt-brydd-over-mye-ros-1.18410
No, täälläkin väitetään, että “Jon Fosse is the world’s most performed living playwright: His plays have been staged in over 900 different productions from Brazil to China.” Että ehkei tosiaan ole vain norjalaisten omaa kehuskelua.
http://lithub.com/five-great-norwegian-writers-not-named-knausgaard/