Barne- og ungdomsbøker / Finske bøker

Rød som blod (Salla Simukka)

Omslagbilde: Laura Lyytinen / Gyldendal

Omslagbilde: Laura Lyytinen / Gyldendal

“Jeg er Hercule Poirot og Lisbet Salanders ukjente datter.”

Salla Simukkas ungdomstrilogi har vært en stor suksess både i og utenfor Finland. Rettighetene til trilogi er solgt til over 40 land og mange venter at bokserien blir den neste store finske suksess, etter Sofi OksanensUtrenskning“. I år kom den første delen av ungdomsthrilleren, “Rød som blod“, ut også på norsk.

“Rød som blod” handler om 17 år gamle Lumikki, som går på videregående i Tampere (min fødselsby!). Lumikki har en traumatisk fortid og på grunn av det leter hun ikke etter venner, men unngår andre folk og ønsker å være alene. En morgen finner Lumikki hundreeuro-sedler på skolens mørkerom og blir ufrivillig dratt inn i en verden av russiske narkotikamafia.

Boken er veldig spennende og mange har kalt serien “Millenium-trilogien for ungdom”. Tampere vises som en kald og farlig by hvor folk er ikke så hyggelige. Men boken handler ikke bare om krim, den forteller også om vanlig skoleverden og barnas vanskelige relasjoner der. Vi blir kjent med de populære elever, de mindre populære elever og de som blir mobbet.  Av og til drekkes det paralleller til mafian. Hvem er egentlig de skumleste, de russiske narkotikaselgere eller klassekameratene som du må møtes hver eneste dag?

Hovodkarakterene i boken er finske videregående elever, men deres historie er fortalt parallelt med en andre, mye tristere historie om den ung russiske Natalia, som er også blandet i narkotikabisnes.

“Hun kjente ingen andre i byen enn Boris Sokolov og de estiske medhjelperne hans. I starten ringte hun hjem hver kveld for å høre stemmen til vesle Olga og gråt seg i søvn av lengsel.

Av og til betraktet hun de finske skoleelevene, som fortonte seg som barn i hennes øyne, selv om hun var knapt et år eldre enn dem. Hun lurte på hvordan det ville vært å leve som dem. Gå på kafé etter skoletid og drøfte hva oppførselen til den kjekke gutten betød og hvilke spørsmål som ville komme på historieprøva. Overveie ulike utdanningsalternativet for framtida og vurdere å ta et friår.”

Hovedpersonens navn “Lumikki” betyr Snehvit og alle titlene i serien (“Rød som blod”, “Hvit som snø” og “Svart som ibenholt“) refererer til eventyret om Snehvit. Bøkene er veldig forseggjort, for eksempel denne første boken har røde kanter på boksidene. Helheten er veldig godt gjemmontenkt. Generelt passer boken veldig bra i den nordiske krimverden. Hovodkarater minner litt om Lisbet Salander og Simukkas måte å drive plottet minner meg om Jo Nesbø. Alt i alt må jeg si at jeg likte boken godt og gleder meg allerede til de neste delene i serien. Jeg håper vi får vite mer om Lumikki og hennes fortid.

Salla Simukka (1981) er en av de mest velkjente og produktive finske ungdomsforfattere. Jeg har lest en rekke av hennes bøker og likte spesielt godt hennes tidligerer serie (“Jäljellä” og “Toisaalla“) som utspiller seg i vår nærmeste fremtid. Jeg håper at også disse bøkene snart blir oversatt til norsk.

Jeg har fått boka fra  Gyldendal forlag og den er oversatt av Merethe Eidstø Kristiansen. Boka kom ut i Finland 2013, i Norge 2014. Original tittelen “Punainen kuin veri”.

3 thoughts on “Rød som blod (Salla Simukka)

  1. Pingback: Hvit som snø (Salla Simukka) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.