Generelt / Tove 100 / Yleistä

Tove Jansson 100 år – 100 vuotta!

Bilde: © Moomin Characters™

Bilde: © Moomin Characters™

Neste år er det 100-årsjubileet for Tove Jansson (1914-2001) og hele Finland skal feire henne. Allerede i høst ble det publisert en ny biografi om Tove Jansson (kommer på norsk i 2014), og neste år blir det utstillinger, seminarer, skuespill og filmer over hele verden. Og selvfølgelig vil vi bokbloggere være med!

Hele 2014 skal vi finske bokbloggere lese og skrive om Janssons bøker og invitere våre lesere med. 2014 blir en flott tidpunkt  å utforske de ukjente sidene ved den høyt elsket forfatteren. Har du lest Janssons noveller? Hva med de originale Mummi-tegneseriene? Kjenner du også Janssons arbeid som billedkunstner?

Mange finske bokbloggere skal skrive om Tove på finsk, men jeg har bestemt meg for å blogge på norsk og vil også invitere alle dere norske bokbloggere med! For å delta Tove Janssons 100-årsjubileet trenger ikke være vanskelig eller pompøs. Les en bok eller to og skriv noe om Tove i 2014!

Velkommen om bord!

Bilde: © Moomin Characters™

Bilde: © Moomin Characters™

Ensi vuonna tulee Tove Janssonin (1914–2001) syntymästä kuluneeksi 100 vuotta ja koko Suomi viettää juhlavuotta Toven kunniaksi. Tänä syksynä julkaistiin Tuula Karjalaisen kirjoittama elämäkerta Janssonista ja ensi vuonna on tiedossa näyttelyitä, seminaareja, näytelmiä ja elokuvia ympäri Suomea ja maailmaa. Ja totta kai me kirjabloggaajat haluamme mukaan!

Koko vuoden 2014 juhlistavat kirjabloggarit Tove Janssonia lukemalla ja bloggaamalla. Haastamme myös kaikki lukijamme mukaan. Ensi vuosi on loistava hetki tutustua rakastetun kirjailijan niihin puoliin, jotka ovat itsellesi vielä tuntemattomia. Oletko jo lukenut Janssonin aikuisten kirjoja? Ovatko alkuperäiset muumisarjakuvat tuttuja? Entäpä Janssonin työ kuvataiteilijana?

Monet suomalaiset kirjabloggarit kirjoittavat Tovesta suomeksi, mutta minä olen päättänyt blogata norjaksi ja haastaa myös mahdollisimman monia norjalaisia kirjabloggareita mukaan tutustumaan Tove Janssoniin. Juhlimisen ei tarvitse olla suureellista tai mahtipontista. Lue kirja tai kaksi ja bloggaa Tovesta vuoden 2014 aikana.

Tervetuloa mukaan!

Bilde/Kuva: © Moomin Characters™ / http://tove100.fi

Bilde/Kuva: © Moomin Characters™ / http://tove100.fi

49 thoughts on “Tove Jansson 100 år – 100 vuotta!

 1. Om ikke annet kan jeg kanskje få blogget om orginaltegneseriene, som jeg HAR lest, men atså aldri blogget om. Håper det dukker opp noen utstillinger noe sted jeg har anledning til å besøke også!

 2. Olen mukana ja luen juuri Karjalaisen kirjoittamaa elämäkertaa. Se on selkeä ja sujuva teos. Into kasvaa. Muumejahan en ole lukenut kuin otteita sieltä täältä. Nyt aion tarttua niihinkin.

 3. Så kjekt! Eg vil gjerne vera med. Eg har lest “Sommerboken” i år, men kan definitivt lesa meir Tove Jansson til neste år. Mummitrollet er jo så koselig!

 4. Jeg har ikke lest noe av forfatteren før, men har hatt “Sommerboken” på ønskelisten så jeg kan i hvert fall begynne med den, så jeg blir også med!

 5. Åh, herlig! Hun er en av heltene mine – selv om jeg i grunn har lest flaut lite av henne (tre mummibøker + sommerboken). Blir fint med en unnskyldning til å lese mer.

 6. Hurraa! Olispa kiva olla Suomessa ensi vuonna, niin pääsisi kaikkiin noihin tapahtumiin mukaan. Aion kuitenkin kaukojuhlia hengessä mukana!

 7. Sattumalta bloggasin tänään ja eilen Muumipappa ja meri -teoksesta ja Muumilaakson marraskuusta. Norjaksi ei ehkä taidot riitä, mutta Pappan och havet teoksen luin sentään alkukielellä.

  • Hienoa! Meitä on jo monta! 🙂 Vaikka aion itse kirjoittaa Janssonista enimmäkseen norjaksi, niin tulen varmasti kokoamaan tänne blogiini myös koosteita muiden suomalaisten kirjabloggareiden Jansson-postauksista.

 8. Toven juhlavuosi avattu myös Erjan lukupäiväkirjassa 🙂
  Luin vähän aikaa sitten Kuvanveistäjän tyttären ja nyt vielä vähän kesken on Karjalaisen uusi upea elämäkerta. Ateneumin näyttelyyn olisi kyllä ihan pakko päästä!

 9. Voisin vielä ilmoittautua tänne, eli mukana ollaan! Jos saisi ainakin kaikki Muumi-kirjat luettua, ja ehkä pari Toven aikuisten kirjaa.

 10. Pingback: Tove 100 | Bokbabbel

 11. Minäkin tulen vielä mukaan. Kirjahyllyssäni on maannut jo yli 10 vuotta kahdeksan muumikirjaa lukemattomina. Tiedä sitten mikseivät ole kiinnostaneet. Tämän haasteen varjolla on hyvä hetki aloittaa noiden lukeminen.

  • Hienoa! 😀 Sulla on ihania kirjoja odottamassa! ❤ Ja jos et yhdestä tykkää, niin kannattaa kokeilla toista. Muumikirjoista ne ekat on lapsille suunnattuja aika simppeleitä ja vikat on ihan jo aikuisten kirjoja.

 12. Pingback: Rakas joulupukki. | Hyllytontun höpinöitä

 13. Luulin olevani ovela kun keksin omasta päästä lukea kaikki muumikirjat tove100-vuoden kunniaksi, nyt on jo kolmas (taikurin hattu) kirja menossa 🙂
  Mutta nyt huomasin että on ihan virallinen kirjahaaste olemassa. Siispä voin nyt liittyä virallisesti haasteeseen mukaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.