Norjalaisessa kirjallisuudessa on ns. ”neljä suurta” eli neljä vanhaa ja perinteistä klassikkokirjailijaa: Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland ja Jonas Lie (1833-1908). Jonas Lie on Suomessa nykyisin yllättävän tuntematon, vaikka hänen kirjojaan on suomennettu aikoinaan yli 20. Valtaosa käännöksistä on kuitenkin tuolta 1800-1900–lukujen vaihteesta eikä suomennoksista ole käsittääkseni otettu uusia painoksia lähes sataan vuoteen! Lien esikoiskirjan ”Kaukonäkijä eli kuvauksia Ruijasta” voi kuitenkin lukea ilmaiseksi netistä, Project Gutenbergin sivuilta täältä.
Jonas Lie eli lapsuutensa ja nuoruutensa Pohjois-Norjassa ja tuota pohjoista luontoa hän useissa teoksissaan kuvaakin. Nuoruudessaan Lie opiskeli ensin laivastokoulussa, sitten Bergenissä latinaa ja lopulta lakia Kristianian (nykyinen Oslo) yliopistossa, jossa hän tutustui mm. Ibseniin ja Bjørnsoniin. Lie työskenteli lakimiehenä ja toimittajana, kunnes julkaisi ensimmäisen kirjansa vuonna 1870.
Lähes 40 romaania, runokokoelmaa ja näytelmää kirjoittanut Jonas Lie on tunnettu ennen kaikkea norjalaisen luonnon, ihmisten ja perhe-elämän kuvaajana.
Myös hänen poikansa Erik Lie ja pojanpoikansa Jonas Lie olivat kirjailijoita. Jonas Lie vanhempaa ei tule kuitenkaan sekoittaa samannimiseen pojanpoikaansa, joka oli 1940-luvulla myös kuuluisa kansallissosialisti.
Pingback: Kirjallinen Oslo – Osa III | Les! Lue!
Pingback: Absalomin tukka (Bjørnstjerne Bjørnson) | Les! Lue!
Pingback: Suunnitelmia | Les! Lue!