Norjalaiset kirjailijat

Jonas Lie

Kuva: Wikimedia Commons

Kuva: Wikimedia Commons

Norjalaisessa kirjallisuudessa on ns. ”neljä suurta” eli neljä vanhaa ja perinteistä klassikkokirjailijaa: Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland ja Jonas Lie (1833-1908). Jonas Lie on Suomessa nykyisin yllättävän tuntematon, vaikka hänen kirjojaan on suomennettu aikoinaan yli 20. Valtaosa käännöksistä on kuitenkin tuolta 1800-1900–lukujen vaihteesta eikä suomennoksista ole käsittääkseni otettu uusia painoksia lähes sataan vuoteen! Lien esikoiskirjan ”Kaukonäkijä eli kuvauksia Ruijasta” voi kuitenkin lukea ilmaiseksi netistä, Project Gutenbergin sivuilta täältä.

Jonas Lie eli lapsuutensa ja nuoruutensa Pohjois-Norjassa ja tuota pohjoista luontoa hän useissa teoksissaan kuvaakin. Nuoruudessaan Lie opiskeli ensin laivastokoulussa, sitten Bergenissä latinaa ja lopulta lakia Kristianian (nykyinen Oslo) yliopistossa, jossa hän tutustui mm. Ibseniin ja Bjørnsoniin. Lie työskenteli lakimiehenä ja toimittajana, kunnes julkaisi ensimmäisen kirjansa vuonna 1870.

Lähes 40 romaania, runokokoelmaa ja näytelmää kirjoittanut Jonas Lie on tunnettu ennen kaikkea norjalaisen luonnon, ihmisten ja perhe-elämän kuvaajana.

Myös hänen poikansa Erik Lie ja pojanpoikansa Jonas Lie olivat kirjailijoita. Jonas Lie vanhempaa ei tule kuitenkaan sekoittaa samannimiseen pojanpoikaansa, joka oli 1940-luvulla myös kuuluisa kansallissosialisti.

3 thoughts on “Jonas Lie

  1. Pingback: Kirjallinen Oslo – Osa III | Les! Lue!

  2. Pingback: Absalomin tukka (Bjørnstjerne Bjørnson) | Les! Lue!

  3. Pingback: Suunnitelmia | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.