Yleistä

Mikä ihmeen påskekrim?

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Norjalaiseen pääsiäistraditioon kuuluu ehdottomasti påskekrim. Se tarkoittaa, että pääsiäispyhät vietetään tiiviisti erilaisten dekkareiden ja poliisisarjojen parissa. Kaikki tv-kanavat lähettävät pitkiä Hercule Poirot -maratoneja ja muita rikossarjoja, radiossa esitetään rikoskuunnelmia ja jopa maitotölkkien kylkeen ilmestyy pääsiäisen aikoihin sarjakuva-dekkari.

Kirjakustantamoille påskekrim on tietenkin tärkeä traditio, jolloin kirjakauppojen ikkunat koristellaan uusilla dekkareilla. Itse asiassa koko påskekrim-perinteen käynnisti vuonna 1923 kirjakustantamo Gyldendahl “Bergenstoget plyndret i natt” -dekkarin mainoskampanjalla. Kustantamo oli ostanut Aftenposten-lehden kanteen mainoksen, joka näytti hämäävän paljon tavalliselta lehtijutulta. Lukijat ihastuivat hauskaan mainoskampanjaan, dekkarista tuli myyntimenestys ja muutkin kustantamot tajusivat kuinka hyvin pääsiäispyhät sopivat rikoskirjallisuuden lukemiseen. Nykyisin påskekrim on Norjassa jo niin vakiintunut perinne, että norjalaiset yllättyvät joka kerta, kun kuulevat, että muualla maailmassa pääsiäistä ei välttämättä vietetä tiiviisti murhien ja rikosten parissa.

Itse pidän påskekrim-perinteestä kovasti ja tänä vuonna oma pääsiäiseni kuluukin ennen kaikkea norjalaisen Jørgen Brekken parissa… Suosittelen pääsiäisdekkari-perinnettä lämpimästi sinne Suomeenkin! Hyvää pääsiäistä lukijoilleni!

3 thoughts on “Mikä ihmeen påskekrim?

  1. Pingback: Pääsiäisdekkareita | Les! Lue!

  2. Pingback: Norjalaisia pääsiäisdekkareita | Les! Lue!

  3. Pingback: Jano (Jo Nesbø) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.