Barne- og ungdomsbøker / Finske bøker

Kepler62: Virus (Timo Parvela og Bjørn Sortland)

Kansi: Pasi Pitkänen / WSOY / Piggsvin forlag

“Det sies at det bare finnes to slags mennesker, de som jager, og de som flykter. Men det finnes en tredje type også, selv om den er sjelden. Den som beskytter.”

(Obs! Teksten som følger kan avsløre ting fra tidligere deler av serien, så hvis du fortsatt ikke har lest de, da leser du videre på egen risiko.)

Etter å ha lest den femte ‘Kepler62‘-boken, kan leseren fryde seg: endelig får vi svar! Men for å få svar må du vente til bokens slutt, og selv da kan du ikke være helt sikker om du kan stole på svarene du får.

‘Kepler62’-serien viser gang på gang at det ikke er lurt å stole på andre, spesielt ikke voksne. Det er ikke så lett å vite hvem som er god og hvem som er ond.

“- Det vil si… at de dyrene faktisk reddet oss, på en måte. Men gjør det dem noe bedre? lurte Ari.

– Jeg vet ikke. Kanskje de ikke engang er gode eller onde, de er bare sånn som de er.”

Det er nettopp disse spørsmålene mellom godhet og ondskap som er en av hovedtemaene i den femte Kepler-boken. Er mennesker enten gode eller onde, eller handler det om perspektiv? Det som virker å være heroisk fra mitt perspektiv, kan være kriminell fra noen andre sitt perspektiv.

Også teknologi og dens rolle i vårt liv settes i tvil. Her returer ‘Kepler’ tilbake til røttene av science fiction: er teknologien et gode eller et onde? Hvor mye kontroll over vårt liv gir vi til teknologien og hvor setter vi grenser? Når går troen på fremskrittet for langt?

Timo Parvela og Bjørn SortlandsVirus” fortsetter der den forrige delen “Pionerer” sluttet. De unge har kommet til planeten Kepler og prøver der å bygge et nytt samfunn. Planeten er uutforsket og dens underlige natur og eksepsjonelle årstider forårsaker farlige situasjoner for våre helter. Pasi Pitkänens illustrasjoner er like imponerende som i de forrige bøkene og løfter historien til et helt nytt nivå.

Hovedpersonene Ari og Marie blir bedre kjent med de underlige beboer på planeten og lurer på hva deres oppdrag  på planeten er. Teamleder Olivia er like mystisk som før, og de unge mistenker at hun holder noe viktig skjult. Og på slutten av boka begynner sannheten å bli avslørt… Spennende!

Jeg har kjøpt den finske versjonen selv, den norske versjonen har jeg lånet fra bibliotek og den er gitt ut av Piggsvin Forlag. Oversatt til norsk av Tor Tveite. Boken kom ut begge land i 2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.