Barne- og ungdomsbøker / Finske bøker

Kepler62: Pionerer (Timo Parvela og Bjørn Sortland)

Omslag: Pasi Pitkänen / WSOY / Piggsvin forlag

“- Uansett hvordan det går, Ari, så er vi de første menneskene, hvisker jeg. – De aller første menneskene i verdenshistorien som skal lande på en planet utenfor vårt eget planetsystem. Vi er nesten som Adam og Eva.”

(Obs! Teksten som følger kan avsløre ting fra tidligere deler av serien, så hvis du fortsatt ikke har lest de, da leser du videre på  egen risiko!)

I ‘Pionerer‘, den fjerde delen av den finsk-norsk ‘Kepler62‘-serien, kommer de unge som ble sendt ut i verdensrommet endelig frem til planeten Kepler62e. De to romskipene som klarte reisen lander på denne ukjente planeten, som viser seg å være et vakker og rolig paradis. I hvert fall for en liten stund…

Det ser ut til at Timo Parvelas og Bjørn Sortlands Kepler-historien bare blir mer og mer spennende! Serien har nå så mange temaer at man lurer på hvordan i all verden forfatterene skal klare å samle alle de forskjellige tråder sammen i de to siste bøkene. Så langt har vi dystopiske temaer, science fiction og samfunnskritikk, referanser til ‘Brødrene Løvehjerte‘ og ‘Fluenes herre‘, og mange moralske dilemmaer. I denne fjerde delen begynner historien å ligne litt den gamle Lost-TV-serien: en gruppe med forskjellige mennesker lander på en strand hvor de finner de rareste skapninger og farer. Heltene prøver å utvikle et fungerende samfunn, men klarer ikke å stole på hverandre. Vet noen mer enn de andre, og hva er den merkelige sykdommen som plager dem? Hvordan i all verden er Aris “nevrotunet” mamma og Maries våpenprodusentfar involvert?

Selv om noen av hovedpersonene i boken er veldig unge, syns jeg fortsatt at serien ikke passer til de aller minste, i hvert fall ikke barn under 10 år. Hendelse er ganske mørke og skremmende, siden noen av barn blir drept eller er alvorlig syke. Men barn rundt 12 år blir sikkert hekta raskt.

“- Reisen hit er ikke en skoletur i skogen. Vi må se det an. Alle kan bli syke, og vi skal uansett alle dø en gang, sier Olivia kort.”

Akkurat som før, er Pasi Pitkäsens illustrasjoner utrolig fine! Spesielt bilder av den nye planeten er veldig vakre. Jeg tror at disse flotte illustrasjonene spesielt hjelper de barna som vanligvis syns at lesingen er tungt eller kjedelig.

Det er altså mer enn nok spenning og nye vrier også i denne fjerde delen av serien! Og det blir veldig interessant å se hvilken retning serien tar i de neste avsnittene. Den femte boken har allerede kommet ut i Finland, håper den blir snart publisert på norsk. Men jeg blir ikke veldig overrasket om Kelper-gjengen bestemmer seg for å fortsette serien etter den sjette boken som de har sagt  blir den siste, mange temaer og plot finnes ennå i Kepler-universet…

“En dag deler vi oss i to lag og spiller fotball. Jeg kan ikke huske å ha hatt det så gøy noen gang – selv om jeg egentlig ikke liker sport i det hele tatt.

Sakte begynner vi å få en hverdag. Jeg tror at livet mitt er mer normalt her på Kepler62 enn det var hjemme i Norge.”

Jeg har kjøpt den finske versjonen selv, den norske versjonen har jeg lånet fra bibliotek og den er gitt ut av Piggsvin Forlag. Oversatt til norsk av Tor Tveite. Boken kom ut begge land i 2016.

One thought on “Kepler62: Pionerer (Timo Parvela og Bjørn Sortland)

  1. Pingback: Kepler62: Virus (Timo Parvela og Bjørn Sortland) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.