Finske bøker

Lempi (Minna Rytisalo)

Omslag: Pax forlag

“Han på trammen har stivnet, verden står stille, fuglene tier, grana lytter, ingenting vokser, og ingen bølge slår mot land mens universitet venter for å gjøre et rykk inn i en ny posisjon, og så rykker det, og det er slutten på alt, og begynnelsen på alt.”

Jeg er veldig glad for at Pax Forlag publiserer så mye finsk litteratur! Favorittene i de siste årene har blant annet vært, Kjell Westö, Tommi Kinnunen og Katja Kettu. Årets nyhet er Minna Rytisalos bok Lempi.

Jeg ble kjent med Rytisalo da hun var bokblogger, noen hun drev med før hun publiserte sin første roman. Minna er kjempehyggelig og en dyktig forfatter. Hun er også lærer og hun har fortalt at hun fikk ideen til Lempi da hun observerte elever som tok et prøve.

Lempi er en roman som er bygget opp på en veldig interessant måte. Boken har tre hovedkarakterer, som alle forteller sin versjonen om det som skjedde med den fjerde karakteren, Lempi. Stilen i boken endres tre ganger, jo lengre du leser, mer får du vite og dypere blir historien. De tre fortellerne er Viljami, Elli og Sisko.  De har alle sin egen stemme så du leser på en måte tre bøker i stedet for en. Begynnelsen av boken er helt annerledes enn slutten av boken.

Det er 1944, Lempi og Viljami har akkurat giftet seg når Viljami må dra i krigen. Lempi som er gravid blir hjemme med hushjelpen Elli. Lempis søster Sisko forelsker seg i en tysk offiser og drar til Tyskland. I begynnelsen av boken er Viljami på vei hjem fra krigen, mens Lempi er forsvunnet. Hvorfor har hun forlatt familien sin? Har hun også dratt til Tyskland? Viljami elsker og savner Lempi og klarer ikke å  forstå hva som har skjedd.

Den finske omslag: Gummerus

Så får vi høre Ellis versjon om hendelsen og vi får se en helt ny side av Lempi. Elli ble hjemme med Lempi mens Viljami var borte. Hva slags forhold hadde disse to kvinnene og hva syntes Elli om Lempi? Vi får mulighet til å se ting fra Ellis perspektiv og begynner å forstå hennes karakter. Men er hennes bilde av Lempi komplett?

Til slutt får Sisko fortelle sin historie og hva hun syntes om Lempi. Hvorfor dro Sisko til Tyskland og ble Lempi med henne? Hva hendte? Vi får høre historien fra tre forskjellige perspektiver, men kan vi stole på at dette er sannheten? Er det noen gang mulig å forstå hele Lempi? Hele boken handler om Lempi, men vi få aldri høre hennes stemme.

Jeg liker bokens struktur og anbefaler den på det varmeste! Den handler ikke bare om disse tre karakterene, den handler også Lapplandskrigen, finske kvinner som fulgte tyske soldater til Tyskland, sosiale ulikheter og kvinners rettigheter og plass i samfunnet på 40-talet og i tillegg er den også en slags krim historie!

Mennesket klarer seg alltids, selv om det er alene i verden. Man kan reise seg, brette sammen avisa, legge den tilbake der den lå, koke litt vann, lage te, blåse på den dampende koppen. Og når man føler med høyre hånd på det nederste ribbeinet på venstre side og trykker på et bestemt sted som alltid er ømt, kan man løfte hodet og si at det var bra det gikk som det gjorde.

Det skrives fortsatt mange bøker om krig i Finland. Westö, Kettu og mange andre flinke og populære forfattere skriver om krig. Noen ganger lurer jeg på hvor mange bøker det er mulig å skrive om dette emnet, men vi har opplevd så mange kriger i Finland at kanskje vi bare må skrive alle disse historiene ut før vi kan gå videre. I tillegg til den første og andre verdenskrigen har Finland opplevd borgerkrigen, vinterkrigen, fortsettelseskrigen og lapplandskrigen. Disse hendelsene har berørt mange finske familier og det gikk lang tid før det var lov til å snakke om alt dette.

Minna Rytisalos neste bok kommer ut i Finland høsten 2018 og den skal handle om den finske forfatteren og kvinnesaksforkjemperen Minna Canth, spennende!

Jeg har lånet boken fra bibliotek og den er gitt ut av Pax Forlag. Oversatt til norsk av Turid Farbregd. Boken kom ut i 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.