Barne- og ungdomsbøker / Bokmesse

Barnelitteratur er det viktigste i verden

Bilde: Reeta / Les! Lue!

I slutten av oktober ble det arrangert bokmesse i Helsinki, Finland. Som bokblogger fikk jeg gratis inngang og tilbrakte fire morsomme og litt overveldende dager i litteraturens tjeneste. Jeg kjøpte masse bøker, lyttet til interessante paneldebatter og intervjuer og møtte mange venner. Noen forlag arrangerte program for oss finske bokbloggere, og bokbloggere hadde også sin egen plass på messen hvor vi delte ut boktips.

Jeg har fortalt mye om bokmessen i de tidligere innleggene på finsk, men nå ønsker jeg å skrive om et emne også på norsk

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Den finske barnebokforfatteren Timo Parvela, som også er kjent her i Norge, holdt et veldig interessant innlegg om barnelitteratur. Han sa at det er ikke så lett å få barnebøker oversatt til andre språk fordi mange land ønsker å favorisere barnebok-klassikere fra sitt eget land. Jeg har også lagt merke til dette. Det oversettes for eksempel hele tiden mange norske romaner til finsk, men nesten ingen barnebøker. Thorbjørn Egner og Jostein Gaarder er selvfølgelig kjente også i Finland, men ikke så mange andre. Og hvor mange andre finske barnebokforfattere kjenner nordmenn i tillegg til Tove Jansson? Parvela selv har blitt oversatt til over 20 språk, så han er et unntak fra regelen. Han tror selv at populariteten til hans “Ella“-bøker delvis forklares med det faktum at bøkene er plassert i skolehverdag, og  barn og skoler er ganske like overalt rundt verden. I tillegg til beskrivelser av skolehverdagen er det selvfølgelig Parvelas humor som fascinerer barn overalt.

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Ifølge Parvela er barnelitteratur den viktigste litteraturen i verden. Den dagen barnebokforfattere slutter å skrive, dør litteraturen. Det er veldig lett å være enig med dette. Vi våkner ikke bare en dag og har lyst til å lese. Vi må lære å elske bøker og historier når vi er små ellers blir det veldig vanskelig å skape interesse for bøker i voksen alder.

Parvela snakket også om det faktum at barn i dag ikke leser så mye som før og hva vi kan gjøre med det. Parvela syns dette rett og slett er et samfunnsansvar. Det er ikke bare foreldrenes og skolens ansvar å få barn til å lese, det bør også være et politisk mål. Foreldre bør kjenne til problemet og forfattere må skrive bøker som interesserer barn. Til det siste har Parvela selv bidratt sammen med Bjørn Sortland og Pasi Pitkänen ved å skrive ‘Kepler62‘-serien, som har blitt rost av både lesere og bibliotekarer.

Jeg er så glad at vi i Finland har så kloke og flinke forfattere som Timo Parvela. Jeg håper at i tillegg til ‘Ella’- og ‘Kepler62’-serier vil Parvelas ‘Pate‘-serie også oversettes. Denne er en favoritt hos både meg og datteren min. Mens vi venter på det, oppfordrer jeg dere alle til å lese spesielt mye barnebøker denne vinteren, fordi barnelitteratur er verdens viktigste litteratur.

Timo Parvela. Bilde: Reeta / Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.