Barne- og ungdomsbøker / Finske bøker

Maresi (Maria Turtschaninoff)

Omslag: Gursli Berg Forlag

“Vi hadde hørt om Det røde klosteret i viser og sanger som mor og tantene våre sang for oss når mennene ikke var i nærheten. Jeg hadde alltid trodd at det var eventyr. Det hørtes så usannsynlig ut. Et sted med bare kvinner, der menn ikke fikk lov til å være. Hvordan greide de å leve? Hvordan klarte de seg? Jeg har blitt lært at en kvinne er ingenting uten en mann.”

Maria Turtschaninoffs feministiske fantasybok ‘Maresi‘ handler om en 13 år gammel jente, som bor på den mystiske Menos-øya midt i ett stort hav. Maresi er en novise i Det røde klosteret, som er et hjemsted for søstre og noviser som tilber Gudinnen Urmoren. Gutter og menn har ikke adgang på øya, så klosteret har blitt til et fredelig gjemmested for jenter som har rømmet hjemmefra på grunn av dårlig behandling eller fattigdom. Her kan jenter studere og arbeide i fred. Her passer de på gammel visdom og historien om øya. Maresi elsker å studere og lese gamle bøker, men har ikke bestemt hvilket hus skal hun bli novise i. Blir det Ildhuset, Kunnskapens hus eller kanskje Månens hus? Hvor er hennes plass?

En ting vet Maresi: hun elsker livet på kloster øya. Hjemme var ikke livet lett. Folkene der hun kom fra er ikke utdannet, de er overtroiske, fattige og ofte sultne. Hverdag er hard og kvinners plass i samfunnet er nederst, så Maresi gleder seg over at hun får bo på den velstående øya med de kloke søstrene. Her er det trygt, fredelig og alltid nok mat. Men en dag kommer en stille og skremt Jai på øya og den lukkede øya må møte eksterne trusler, og Mares må bestemme seg for hvilket hus og hvilken vei som er den riktige for henne.

Kvinner på øya tror på Urmoren, som er en kombinasjon av Jomfruen, Moderen og Heksen. Dette trossytemet er ikke noe Turtschaninoff har funnet på selv. I nypaganisme representerer disse tre aspektene (Maiden, Mother og Crone) tre former av Gudinnen. Turtschaninoff kombinerer denne nypaganistiske troen med andre elementer og skaper sin egen feministiske religion og mytologi.

“I mange samfunn anses Jomfruen kun som uskyldig, men her i klosteret vet vi bedre. Kvinnekjønnets hemmeligste mysterier tilhører Jomfruen. Hun er frø og plante. Moderen, Havva, er liv og frukt, mens Heksen er død og ødeleggelse.”

‘Maresi’ er vakkert og poetisk skrevet og samtidig er det en kort og lettlest ungdomsbok. Verden Turtschaninoff har skapet føles solid og ferdig og leseren vil gjerne vite mer om historien bak Menos-øya. Heldigvis har Turtschaninoff skrevet andre bøker som foregår i samme verden.

Begynnelsen av boken lignet ganske mye en annen finsk bok, nemlig Emmi Itärantas “City of Woven Streets“, som også er en fantasy bok der en ung kvinne bor i et klosteret samfunn og blir venner med en nykommer. Likevel har begge disse bøkene sin egen unike atmosfære. ‘City of Woven Streets’ er mer en voksen bok, og ‘Maresi’ en renere ungdomsbok, men jeg anbefaler å sjekke de ut begge!

‘Maresi’ har en kraftig feministisk undertone. Menn representerer en trussel, og en øy som er bosatt av bare kvinner er beskrevet som fredelig og idyllisk. Jo da, boken minner oss om at ikke alle menn er grusomme og voldelige, men tydeligvis representerer de først og fremst en trussel mot øya og kvinnene der. Likevel er ikke hendelsene i boken overdrevne, de samme temaene (æresdrap, voldtatt og vold mot kvinner) finnes dessverre også i våre egen verden.

“Veien kommer ikke til å bli lett, du bryr deg altfor mye om mennesker. Det er det som gjør deg så unik.”

På tross av skumle og triste hendelser var bokens atmosfære fin, og jeg vil gjerne reise tilbake til denne fantasiverden i Turtschaninoffs neste bøker. Jeg er ikke den eneste som likte boken. Også  Elise Cathrin, Mugglesbridge, Bokvrimmel og Hverdagsnett har skrevet om boken.

Jeg har fått boka fra Gursli Berg Forlag og den er oversatt av Nina Aspen. Boka kom ut i Finland 2014, i Norge 2017. Original tittelen “Maresi. Krönikor från Röda klostret”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.