Barne- og ungdomsbøker / Finland 100 / Tospråklighet

Fortellerstund om den finske Julenissen i Oslo!

Omslag: Mauri Kunnas / Fontini Forlag

Siden det er Finlands jubileumsår i år har jeg tenkt mye om mitt eget forhold til Finland og finsk kultur. Jeg er en finne som ikke bor i Finland og jeg er mor til en finsk-norsk jente som aldri har bodd i Finland. Hva er det som egentlig gjør meg til en finne? Hva er det som er det viktigste for meg med Finland? Hva er det i finsk kultur som jeg vil videreføre til datteren min? Og hva er det jeg håper at nordmenn vet om Finland?

Det er kanskje ikke en overraskelse at finsk språk og litteratur er det viktigste for meg med Finland. Finsk språk er mitt hjemland. Det merkelige, unike og vanskelige språket er mitt hjem og jeg håper at også datteren min vil lære å elske finsk språk. Jeg håper at flere og flere nordmenn vil bli interessert og nysgjerrig på finsk litteratur. En av hovedgrunnene for å skrive en tospråklig litteraturblogg i det hele tatt, er et ønske om at jeg kan hjelpe finsk litteratur til å bli mer synlig her i Norge. Jeg håper at enda flere av favorittbøkene mine vil bli oversatt til norsk, og enda flere finske bøker vil bli synlig i norske medier.

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Jeg vet at jeg ikke er alene om disse ønskene. Som lærer i Den Finske Skolen i Oslo erfarer jeg at det er veldig mange finske barnefamilier som bor i Oslo og veldig mange av disse familiene ønsker seg flere finske arrangementer til barn.

Det er alltid lett å vente og ønske at noen andre vil arrangere noe. Men denne gangen begynte jeg å lure på om jeg kunne gjøre noe selv i stedet for vente at andre skulle gjøre det. Kan jeg gjøre noe konkret for å gjøre finsk litteratur mer synlig her i Oslo, siden det er Finlands jubileumsår i år og alt? Kan jeg arrangere noe gøy rundt finsk barnekultur? Både på norsk og finsk? Finnes det noe ganske enkelt som kan gjøres, som ikke krever mye byråkrati eller penger?

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Så klart gjør det det! Jeg bestemte meg for å arrangere en åpent og gratis fortellerstund midt i Oslo, både på norsk og finsk! Da jeg hørte at Fontini Forlag skal publisere en ny utgave av Mauri Kunnas ‘Julenissen‘-bok, begynte ting å falle på plass. Jeg kontaktet Kunnas representanter både i Finland og Norge, fikset tillatelser og booket en scene på Eldorado bokhandel i Torggata, lørdag 2. desember. Fortellerstund blir kl. 13.00 på finsk og kl. 14.00 på norsk. Så både finske og norske barnefamilier er velkommen til å høre historien om den ekte finske julenissen og feire Finland, jul og finsk barnelitteratur!

Jeg vet at vi bare er i midt av oktober, men husk å skrive datoen i kalenderen allerede nå! Altså lørdag 2.12! Facebook-eventen til arrangementet finner du her på norsk og her på finsk. Jeg er veldig takknemlig hvis du deler eventer (eller denne bloggposten) for å få så mange barnefamilier som mulig til å komme.

Hvis fortellerstunden vekker nok interesse, vil jeg fortsette å holde disse arrangementene neste år. Det er mange flotte finske barnebøker som jeg gjerne vil dele med både norske og finske barn. Jeg krysser fingrene for at publikum finner frem!

Bilde: Reeta / Les! Lue!

One thought on “Fortellerstund om den finske Julenissen i Oslo!

  1. Pingback: Fortellerstund om den finske Julenissen i Oslo på lørdag 2.12.! | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.