Finland 100 / Yleistä

100 esinettä Suomesta

Norjan teknillisessä museossa avautui syyskuun alussa hauska “100 esinettä Suomesta“-näyttely. Näyttelyn on alunperin koonnut Suomen Viron-instituutti ja Oslon lisäksi näyttely on ehtinyt kiertää jo Helsingissä ja Tallinnassa ja jatkaa talven aikana matkaansa Madridiin ja Riikaan.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Suomen suurlähetystö kutsui minutkin mukaan näyttelyn avaisiin syyskuussa. Tilaisuudessa riitti väkeä, sillä samana päivänä Teknillisessä museossa oli vietetty Reboot Neighbour -seminaaria ja paikalla oli Suomesta kiinnostunutta bisnesväkeä. Tilaisuudessa kuunneltiin puheita ja musiikkia, syötiin ja juotiin hyvin ja tanssiittin Muumipeikon kanssa. Kivat juhlat, kiitos kutsusta!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Itse näyttely koostuu sadasta asiasta, jotka on kehitetty Suomessa. Mukana on sekä itsestäänselvyyksiä että yllätyksiä. Fiskarsin oranssien saksien sijaan mukana on esimerkiksi Fiskarsin oranssi mehupuristin. Itse en ole tuollaisesta mehupuristimesta koskaan kuullutkaan, mutta oranssit sakset olisivat ilmeisesti olleet liian helppo ratkaisu, joten oli ihan kiva, että niiden tilalla näyttelyssä oli jotain muuta oranssia Fiskarsilta.

Ksylitolin, kävelysauvojen ja äitiyspakkauksen lisäksi näyttelystä löytyi mm. kamala muovinen saunavasta ja huuhaa-henkiset kirkasvalokuulokkeet. Näyttelyä oli selvästi rakennettu rakkaudella ja huumorilla.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Norjalaiset lapsiperheet rakastavat Reimaa, mutta moni ei tiedä senkin olevan suomalainen firma. Itse taas en tiennyt, että myös jarrusukat tai Fortuna-peli ovat suomalaisia keksintöjä. Vähän noloa myöntää, mutta en tiennyt edes sitä, että hanoja valmistava Oras on suomalainen.

Vierailin näyttelyssä vielä uudelleenkin ja otin sillä kertaa perheen mukaan. Lasten kanssa näyttelyä on hauska kiertää niin, että yritetään löytää kaikkien tuttujen syntymävuoteen liittyvät tavarat. Oman syntymävuoteni esine oli Koijärven kettinki, jolla myöhemmin Vihreässä liitossa vaikuttaneet ympäristöaktivistit kiinnittivät itsensä puskutraktoreihin vastustaessaan Koijärven kuivaamista.

“100 asiaa Suomesta”-näyttelyllä on myös omat nettisivut, josta löytyvät kaikki näyttelyn esineet. Jos sinulla kuitenkin on mahdollisuus piipahtaa itse näyttelyssä, suosittelen sitä lämpimästi! Oslossa näyttely on esillä vielä lokakuun loppuun asti.

Näyttelyn avajaisia juhlittiin Suomi100-hengessä. Kuva: Reeta / Les! Lue!

 

Herkkuja näyttelyn avajaisissa. Kuva: Reeta / Les! Lue!

 

Suomi-näyttely ei ole Suomi-näyttely ilman muumia. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.