Kaksikielisyys ja ulkosuomalaisuus / Yleistä

10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle

Lofoten. Kuva: Reeta / Les! Lue!

Monissa ulkosuomalaisissa blogeissa on tänä vuonna kiertänyt “10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle”-haaste, joten päätin sitten ottaa haasteeseen osaa minäkin.

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Naisten asema. Norja äänestetään poikkeuksetta kärkimaihin kansainvälisissä mittauksissa siitä mikä maa on naisille tai äideille paras asua. Vaikka Norja ja Suomi ovat monella tapaa samanlaisia, on naisten asema täällä Norjassa selvästi parempi. Äitiysloma on pidempi ja paremmin palkattu kuin Suomessa ja vanhempainrahasta on korvamerkitty isälle pidempi pätkä kuin Suomessa. Tämän lisäksi Norjassa voi saada “imetysvapaata” eli imettävät äidit voivat tehdä lyhyempää työpäivää ja käydä vaikka kotona imettämässä lasta kesken työpäivän. Melkein kaikki lapset aloittavat päiväkodin 1-vuotiaana, jolloin myös naiset saadaan mukaan työelämään ja ainakin omien kokemusteni perusteella työpaikat joustavat melko hyvin niin, että useimmissa paikoissa lapsen neuvolakäynteihin, joulujuhliin ja koulun aloittamisiin saa palkallista vapaata. Myös asenneilmapiiri yleensä on vähemmän naisvihamielinen kuin Suomessa eikä kukaan pelkää sanoa olevansa feministi. Ovathan kolmen suurimman hallituspuolueen puheenjohtajatkin kaikki naisia.

Keskiaikainen Trondenes kirkko Harstadissa. Kuva: Reeta / Les! Lue!

2. Entä ikävintä?

Eläinten oikeudet täällä melko huonossa jamassa. Vielä viime vuoteen asti sirkuksissa sai pitää norsuja (Suomessa tämä kiellettiin jo 80-luvulla) ja kasvissyönti on täällä edelleen harvinaista. Jopa Oslosta voi olla vaikea löytää kunnon kasvisruokaa, vegaaniruoasta puhumattakaan. Koko Norjassa on jäljellä vain muutama kymmenen sutta ja silti niiden olemassaolo herättää ihmisissä suurta raivoa ja nuo viimeisetkin sudet haluttaisiin hävittää. Eläinten oikeudet ylipäätään ovat monille täysin epäkiinnostava aihe. Öljyä rakastavassa maassa myös ympäristöasiat ovat vähän niin ja näin. Norjalaiset kyllä tykkäävät samoilla metsissä, mutta vielä enemmän he tykkäävät kerskakulutuksesta. Varsinkin Oslossa on ihan ok pröystäillä rahalla ja kulutuksella ja kaikki pitää aina ehdottomasti ostaa uutena. Sähköautojakin ostellaan lähinnä statussymboleiksi, vaikka niiden ympäristöystävällisyydesta toki kovasti kohistaan. Norjalaiset jättävät myös huoletta valot päälle ja autot tyhjäkäynnille ja heräsivät kierrätykseenkin vasta muutama vuosi sitten.

Rampestrek-katutaiteilijoiden saamelaisaiheinen seinämaalaus Harstadissa. Saamen kielellä kaupungin nimi on Hárstták. Kuva: Reeta / Les! Lue!

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

Tällä hetkellä todennäköisesti Espanjaan. Asuin siellä aikoinaan yhden syksyn ja haluaisin kovasti vierailla uudestaan tutuilla paikoilla ja näyttää niitä myös tyttärelleni.

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Tuon Espanjan lisäksi haluaisin uudelleen Buenos Airesiin ja Limaan.

Lofoten. Kuva: Reeta / Les! Lue!

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Karjalanpiirakoita!! Ja loistavaa kasvisruokavalikoimaa.

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Eeeen… kai… tai ehkä jonakin päivänä, vaikka vuodeksi tai puoleksi vuodeksi, mutta en välttämättä lopullisesti. Tai ehkä sittenkin. Saa nähdä!

Koululaisten kulkue Norjan kansallispäivänä. Kuva: Reeta / Les! Lue!

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Kansallispäivä 17.mai on hauska yhdistelmä vappua ja itsenäisyyspäivää. Kaikki pukeutuvat hienoihin kansallispukuihin, syövät nakkeja ja jäätelöä ja marssivat ympäri kaupunkia Norjan lippuja heilutellen. Juhla on iloinen ja riehakas kevätjuhla, jolloin lapset ovat keskiössä. Kukaan ei muistele sotia tai polta kynttilöitä ikkunalaudalla, vaan kaikki lähtevät kaduille morjestamaan tuttavia ja juhlimaan yhdessä karnevaalihengessä. Päivän polttavimpia kysymyksiä on se mistä päin Norjaa kenenkin kansallispuku on.

Norjassa juhlitaan muuten myös vohvelipäivää (25.3.), mikä on aika sympaattista.

Koululaisten kulkue Oslon pääkadulla Norjan kansallispäivänä. Kuva: Reeta / Les! Lue!

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Ehdottomasti uran luominen kielipuolena ja ilman verkostoja. Tästä aiheesta voisin kirjoittaa vaikka kuinka pitkän oman postauksensa, mutta se saa nyt jäädä toiseen kertaan.

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Todellakin! Uskoin aina päätyväni espanjankieliseen maahan ja tänne Norjaan muuttaminen olikin melkoinen yllätys itsellenikin. Voisin hyvin kuvitella asuvani loppuelämäni melkein missä tahansa Euroopan maassa ja lyhyempiä aikoja (=muutaman vuoden) melkein missä tahansa päin maailmaa.

Kabelvåg. Kuva: Reeta / Les! Lue!

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Apua, siitä on jo niin pitkä aika! Mitä silloin oikein tapahtui? Ainakin tulin tädiksi kahdelle pienelle tytölle ja pääsin juhlimaan isoisäni 90-vuotispäiviä.

11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?

Heh, Suomeen tietenkin, ainakin vielä kahdesti. Lokakuussa on päästävä Helsingin Kirjamessuille ja joulu tulee myös vietettyä Suomessa – ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen! Ihanaa!

Kirjabloggaaja Norjan talvessa. Kuva: Reeta / Les! Lue!

2 thoughts on “10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle

  1. Olipa kiva lukea ajatuksia nyky-Norjasta. Asuin Oslossa 2000-luvun alkupuolella muutaman vuoden ja monessa kohtaa nyökyttelin päätäni. Tosiaan – kierrätys ja kasvisruuan puute! Ylipäätään ruokakauppojen heikohko valikoima oli ikävä arkipäivää hankaloittava yllätys. Naisten asemasta tuli vielä mieleen, että oman IT-alan työpaikan tiloissa oli lapsille suurehko leikkihuone ja ei ollut tavatonta, että lapsi/lapsia oli vanhempansa mukana töissä. En tiedä kuinka tavallista on, koska tuossakin firmassa lähes koko (keski)johto oli aika naisvaltaista.

    • Joo, kauppojen valikoimat on täällä kaikin puolin valovuosien päässä Suomesta… 😦

      Mullakin on kokemusta siitä, että lapset tulee usein työpaikoille mukaan, esim. syysloman tai päiväkotien suunnittelupäivien aikaan, jos vanhemmalla ei ole lomaa. Se on kaikkien mielestä vaan kivaa ja söpöä. 🙂 Monet työpaikat järjestää työntekijöiden lapsille myös joulujuhlia yms.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.