Finland 100 / Generelt

100 gjenstander fra Finland

I begynnelsen av september åpnet det en morsom “100 gjenstander fra Finland“-utstilling på Norsk Teknisk museum. Utstillingen er laget av Finlands institutt i Estland, og i tillegg til Oslo er utstillingen allerede viset i Helsinki og Tallinn, og den vil fortsette videre til Madrid og Riga.

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Finlands ambassade inviterte meg til åpningen av utstillingen i september. Det var masse folk til stedet fordi samme dag hadde det vært en Reboot Neighbour -seminar i Teknisk museum, og plass var full av forretningsfolk som var interesserte i Finland. Vi lyttet til taler og musikk, spiste og drakk godt og danset med Mummitrollet. En fin fest, takk for invitasjonen!

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Som navnet avslører, består utstillingen av hundre ting som er oppfunnet i Finland. Der er både klassikere og noen overraskelser. For eksempel i stedet for Fiskars klassiske oransje saks, finner vi Fiskars oransje saftpresse. Jeg har aldri hørt om en slik saftpresse før, men oransje saks hadde kanskje vært en altfor lett løsning, så det er forståelig at kuratorer ville vise noen annet oransje fra 60-tals Fiskars.

I tillegg til xylitoltyggegummi, gangstaver og startpakken for nybakte mødre kan du finne en katastrofal badstukvast av plast og kvakksalver lysørepropper. Det er tydelig at utstillingen er kuratert med kjærlighet og humor.

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Norske barnefamilier elsker Reima, men ikke mange vet at også Reima er et finsk firma. Selv visste jeg ikke at også antisklisokker og Fortuna-spillet kommer fra Finland. Litt pinlig å innrømme, men jeg visste ikke engang at Oras, som produserer vannkraner, er et finsk selskap.

Jeg besøkte utstillingen to ganger og den andre gangen hadde jeg familie med. For barn er det morsom å prøve å finne objekter som er knyttet til fødselsåret til hver familiemedlemmer. For eksempel en objekt fra mitt fødselsår 1979 var en kjede som miljøaktivister brukte når de lenket seg inn i bulldosere for å protestere mot inngripen et naturreservat. Et par år seinere etablerte disse samme aktivister det finske Miljøpartiet De Grønne.

Utstillingen “100 gjenstander fra Finland” har også egen hjemmeside, hvor alle gjenstandene i utstillingen kan bli funnet. Men hvis du har sjansen til å besøke Teknisk museum og sjekke utstillingn selv, anbefaler jeg det varmt! Utstillingen holdes åpent til slutten av oktober.

Åpningen av utstillingen var en riktig Finland100-fest. Bilde: Reeta / Les! Lue!

 

Delikatesser på åpningsfest. Bilde: Reeta / Les! Lue!

 

En finsk utstilling er ingenting uten Mummitrollet. Bilde: Reeta / Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.