Generelt / Skuespill / Tove 100

Tove Jansson -dag

Kuva / Bilde: Valtteri Kantanen / Svenska teatern

For en uke siden tok jeg en liten tur til Finland og koset meg en hel dag med Tove Jansson og fint vårvær i Helsinki.

Kuva / Bilde: Reeta / Les! Lue!

Jeg startet dagen min i Ateneum museet hvor det var en utstilling av Tuulikki Pietilä, Tove Janssons livspartner. Pietilä var en av Finlands mest kjente grafikere og siden man i år markerer at det er 100 år  siden hun ble født, presenterte Ateneum hennes kunst inngående gjennom forskjellige tiår. Jeg er ingen kunstekspert, men jeg liker Pietiläs stil, og likte også Ateneums utstilling.

Jeg liker Pietiläs urbane landskap, grafiske framstilling av Helsinki, New York og andre steder Pietilä og Jansson reiste. Byer og gater Pietilä har fanget i bildene hennes ser spennende og levende ut, samtidig som de er stillestående. Når jeg ser disse vakre bildene får jeg kjempelyst å bare pakke veskene mine og dra på tur til en eller annen storby! Men Pietilä laget også en rekke bilder av skjærgård og spesielt Klovharu, en øy der hun og Tove tilbragte sine somre i flere tiår. Og som en kattemenneske elsker jeg selvfølgelig også Pietiläs kattebilder! Noe eksempler av Pietiläs arbeid kan finnes på Ateneum nettside her.

Kuva / Bilde: Reeta / Les! Lue!

Etter Tuulikki Pietilä -utstillingen besøke jeg en av Helsinkis nye Mummi-kaféer. Det har åpnet tre nye Mumin Kaffe -kaféer i Helsinki denne vinteren. Du kan finne de på Liisankatu (Elisabetsgatan), Pohjoinen rautatiekatu (Norra Järnvägsgatan) og Stockmann-kjøpsenter. Jeg besøkte Mummi-kaféen på Elisabetsgatan og likte den veldig godt. Kaféen var ikke snobbete eller superfin, men den var ikke full av dum plast Mummi-trash heller. Den var en fin blanding av gammeldags kafé og Mummi-lekeplass for barn. Det var små bord for barn, ribbevegg og turnringer og selvfølgelig Mummi-bøker og -leker. Det var også mulig å kjøpe forskjellige Mummi-ting og Mummitrollet fantes selvfølgelig også på kopper og dekorasjoner. Likevel var det ikke altfor mye Mummi overalt og barnas lekeplass tok ikke altfor mye plass, sånn at den andre siden av kaféen var passelig stille for voksne gjester. Det avhenger selvfølgelig av dagen og kundene, men jeg følte at kaféen var veldig rolig og hyggelig, selv om der var også barn og babyer, som satte sitt preg. Som en med cøliaki må jeg også nevne at det fantes også glutenfrie varianter på menyen!

Kuva / Bilde: Reeta / Les! Lue!

Kuva / Bilde: Reeta / Les! Lue!

Kuva / Bilde: Reeta / Les! Lue!

Kuva / Bilde: Reeta / Les! Lue!

Kuva / Bilde: Reeta / Les! Lue!

Tove-dagen min endte i Helsinkis Svenska teatern hvor de spiller teaterstykket ‘Tove‘ som forteller om Tove Janssons liv. Stykket skjer i flere ulike epoker og presenterer ulike perioder av Toves liv. Den gamle Tove spilles av Ylva Ekblad og unge Tove er Alma Pöysti (som er Toves venninnes Birgitta Ulfssons barnebarn). Med den gamle Tove får vi reise til Japan og møte japanske Mummi-beundrere, den yngre Tove leter etter sin plass som billedkunstner og forfatter og møter både medgang og motgang. Av og til føles endringene fra scene til scene litt luggende, men jeg må si at jeg likte veldig godt den roterende teaterscenen, som tar oss fra en situasjon til en annen. Tross alt, en slik roterende scenen hadde de også i det flytende teateret i ‘Farlig midtsommer‘! Det var også morsom at ‘Tove’ henviste til Svenska teaterns egen historie. I ‘Tove’ forbereder de teaterstykke ‘Mumintrollet och komenten‘ som faktisk ble spilt for første gang på Svenska teatern i 1949.

Jeg likte godt at selv om det var en slags biografi-teater følte de ikke behov for å vise hver eneste detalj fra Toves liv fra begynnelsen til slutt, men fokuserte i stedet på noen få hendelser, for eksempel året 1949, da Tove malte veggmalerier for en barnehage i Kotka. Toves kjærlighetsliv presenteres ikke heller veldig detaljert, men inkluderer både hjertesorg og forelskelser. Men det skjer mye og jeg er ikke helt sikker hvor mye man får ut fra historien om man ikke kjenner til trekk i Toves liv.

Ylva Ekblad & Hellen Willberg
Kuva / Bilde: Cata Portin / Svanska teatern

Ekblad og Pöysti gjør virkelig flott jobb og Julia Korander er sjarmerende som Vivica Bandler, men jeg hadde likt å se litt mer Hellen Willbergs Tuulikki Pietilä. Kanskje noen av karakterene kunne hadde tatt bort, så de andre hadde hatt litt mer  plass til å vokse.

Som en stor Tove-fan kan jeg si at jeg likte stykket veldig godt. Det skjedde så mye i Toves liv at det selvfølgelig finnes nok materiale til mange andre forestillinger, så forhåpentligvis kan vi se Tove på teaterscenen igjen en dag.

Alma Pöysti
Kuva / Bilde: Cata Portin / Svanska teatern

For å konkludere, Tove (og Tuulikki!) -dagen min var helt fantastisk! Pietiläs utstilling går dessverre ikke i Ateneum lengre, men jeg anbefaler Mummi-kafeer og ‘Tove’-stykke på den varmeste til alle dere som har lyst å ta en liten tur til Helsinki. Og hvis du lengter etter enda flere aktiviteter rundt temaet, finnes det også en Mummi-utsilling på Teatermuseet akkurat nå. Våren er her og Helsinki er snart på sitt best, så dra dit alle sammen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.