Helmet-lukuhaaste / Jon Fosse / Kirjojen Suomi / Yleistä

Vuoden 2017 blogisuunnitelmat

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Joulukuu hujahti ohi sellaista vauhtia, ettei blogini oikein ehtinyt mukaan. Joulukuun erityismukavia muistoja oli kuitenkin vierailu Tukholmassa, Junibackenin Muumi-näyttelyssä. Junibacken on niin käsittämättömän ihana lastenkirjallisuudelle pyhitetty paikka, että parempaa ei ole! Tämän postauksen kuvat ovatkin sieltä.

Mutta nyt ovat ajatukset jo keväässä. Toivon kovasti, että nyt keväällä löydän taas enemmän aikaa blogillenikin. Mielessä on ainakin paljon erilaisia kutkuttavia suunnitelmia!

kirjablogit_vaaka

1.) Vuosi 2017 on ennen kaikkea Suomen juhlaa. Suomi täyttää 100 vuotta ja tätä myös juhlitaan monella tapaa myös kirjallisuuden parissa. Yle polkaisee käyntiin Kirjojen Suomi -kampanjan ja me kirjablogit olemme tietenkin mukana. Näin Yle itse esittelee Kirjojen Suomi -hanketta:

Millainen Suomi välittyy kaunokirjallisuudestamme sadan vuoden ajalta? Kirjojen Suomi tutkii, mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Kirjojen Suomen sisarussarjoissa Sadan vuoden kirjat ja 101 kirjaa käsitellään satayksi kirjaa – kirja jokaiselta vuodelta. Kirjat ovat Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin valitsemia. Valinnat eivät noudata kirjallisuushistorian kaanonia vaan joukossa on paljon yllätyksiä. Kaikki kirjat kertovat jotakin kiinnostavaa Suomesta itsenäisyyden aikana.

Ylen valitsemat 101 kirjaa tulevat näkymään myös suomalaisissa kirjablogeissa, sillä joka viikko kaksi kirjablogia julkaisee omat arvionsa sen viikon teemakirjoista. Lisäksi kirjabloggareita vierailee Aamu-tv:ssä ja radiossa. Myös Les! Lue! on mukana bloggaamassa itsenäisyyden ajan kirjoista. Oma kirja-arvioni ilmestyy myöhemmin keväällä.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

2.) Aion juhlia Suomen synttäreitä omassa blogissani myös norjaksi ja esitellä täällä vuoden mittaan omia lempirunojani norjaksi tai ruotsiksi. Tästä lisää myöhemmin tammikuussa.

3.) Lisäksi olen suunnitellut myös muita näkyvämpiä tapoja Suomi100-vuoden juhlistamiseksi täällä Oslossa, mutta niistäkin lisää vasta myöhemmin, kun suunnitelmat ovat pidemmällä.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

4.) Kuten edellisessä postauksessa kerroinkin, aion myös tänä vuonna osallistua Helmet-lukuhaasteeseen ja raportoida sen etenemisestä paitsi Instagramissa, niin myös täällä blogissani. Ensimmäinen haastekohta onkin jo korkattu Hanna Morren kirjalla “Tuonen tahto“.

5.) Viime vuoden alussa aloittamani Jon Fosse -teemavuoteni ei oikein missään vaiheessa lähtenyt kunnolla lentoon, sillä sain vuoden aikana luettua vain yhden lastenkirjan ja yhden näytelmän! Melkoisen noloa… No, jatkan sitten tätä Fosse-teemaa sitten iloisesti vielä tämänkin vuoden, jospa saalis olisi tänä vuonna hieman runsaampi.

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva: Reeta / Les! Lue!

6.) Olen päättänyt asettaa vuodelle 2017 myös henkilökohtaisen  “osta vain yksi kirja kuukaudessa”-haasteen. Periaatteessa kannatan kyllä kirjojen ostamista milloin ja missä vain, mutta käytännössä en millään ehdi lukea kirjoja samaa vauhtia kun niitä kotiin ilmestyy. Ostan joka vuosi ainakin yli 50 kirjaa: kaupoista, nettikaupoista, kirjastojen poistomyynneistä, kirpputoreilta… Nyt on pakko hieman rajoittaa, kun tila loppuu kesken. Pohdin hetken ihan totaalista ostolakkoa, mutta läheiset väittivät, ettei sellainen ikinä onnistuisi, joten kompromissina on sitten tällainen kirja kuussa -kampanja. Vuoden aikana yritän lukea omassa hyllyssä odottavia kirjoja mahdollisimman tehokkaasti alta pois, jotta 2018 voin sitten palata taas holtittomien kirjaostosten pariin.

Siinäpä niitä haasteita ja juhlasuunnitelmia riittää! Ja tuttuun tapaan olen valmis joustamaan suunnitelmissa, jos tuntuu, että olen haukannut liian ison palan. Mutta ainakin nyt vielä tammikuussa riittää energiaa ja voimia. Tästä tulee hieno vuosi!

3 thoughts on “Vuoden 2017 blogisuunnitelmat

  1. Pingback: Maa ilman vettä (Veronica Pimenoff) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.