Generelt / Lesehund / Tospråklighet

Lesehunden Börje

Kuva: Reeta / Les! Lue!

Kuva/Bilde: Reeta / Les! Lue!

I år reiste vi til Finland i vinterferien og der møtte vi Börje, en liten søt lesehund! Börje er en trent terapihund, som lytter oppmerksomt når noen leser til den. En lesehund passer bra til mennesker med dysleksi, samt barn som lærer å lese, enten på sitt morsmål eller på et fremmed språk eller hvem som helst som syns at høytlesning er vanskelig og skummel. Lesehunden gir leseren plass, den avbryter ikke, den korrigerer ikke og den kritiserer ikke. Lesehund respekterer leseren og lytter tålmodig til leserne på alle nivåer. Den rolige hunden virker avslappende på leseren, og gjør at det er lettere å fokusere på lesingen.

Jeg ble veldig glad da jeg hørte at min tospråklige datter ville få mulighet til å lese for Börje. Datteren min kan allerede lese, men hun syns det er litt vanskelig å lese på finsk. Men siden hun elsker alle slags dyr, var det ikke vanskelig å overtale henne til å lese for Börje.

Og det var virkelig en søt liten hund vi fant mellom bokhyllene på Tapiola bibliotek! Den hvite lille hunden ruslet først litt rundt, så satte den seg på den fargerike lesematten sin og var klar til å arbeide! Börjes eier og trener, spesialbibliotekar Raisa Alameri-Sajama var tilstedet for å ha kontroll over situasjonen, men jeg forlot plassen, fordi dette var et privat øyeblikk mellom hunden og leseren, min datter.

Etterpå fortalte Alameri-Sajama oss mer om Börje og R.E.A.D. -trening som de to har gjennomførte sammen. R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) er en amerikansk, ikke-kommersiell organisasjon som utdanner lesehunder og deres eiere. De hundene som har gjennomgått treningen er trente terapihunder som besøker både  skoler og biblioteker. Finlands første lesehund Börje er å finne regelmessig på Tapiola og Itäkeskus biblioteker, så der kan de som ønsker bestille en time med Börje, helt gratis!

Jeg har skjønt at det finnes noe lesehunder også i Norge. I hvert fall lesehund Dela som har besøkt på Lambertseter biblioteket i Oslo. Utrolig fin ide og utrolig søte hunder!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.