Finske bøker / Romaner

Svik 1938 (Kjell Westö)

Omslag: Egil Haraldsen og Ellen Lindeberg / Exil Design

Omslag: Egil Haraldsen og Ellen Lindeberg / Exil Design

Kanskje det ikke er virkeligheten, men oss det er noe i veien med. At det er vi som aldri tør å stole på at skjønnheten finnes og at den bærer.

Forrige uke var jeg i Litteraturhuset og hørte på Kjell Westö som besøkte  Oslo for å snakke om sin nyeste bok “Svik 1938“. Wergeland-rommet var helt fullt og intervjuet var veldig interessant. Westö og svenske Åsa Linderborg, som intervjuet ham, snakket om  Finlands historie og hvordan den påvirker samfunnet den dag i dag. Westö fortalte om den finske borgerkrigen og snakket litt om finlandssvenskers posisjon i det finske samfunnet.

Både Linderborg og forfatteren selv syntes at “Svik 1938” er Westös beste bok og jeg må si at jeg er helt enig! Jeg har tidligere lest Westös “Dragarna över Helsingfors” (som jeg ikke likte så godt) og “Der vi engang gikk” (som jeg likte veldig godt) og jeg syntes “Svik 1938” er bedre enn dem begge. Boka er litt annerledes enn Westös tidligere bøker, litt kortere og ikke så full av detaljer og historiske anekdoter, og kanskje derfor er historien så gripende og umidelbar  fra første kapittel.

“Svik 1938” handler om advokaten Claes Thune og hans sekretær Matilda Wiik. Thune har sin “Onsdagsklubb” hvor han drikker og prater politikk med vennene sine. Wiik har sin historie som hun vil holde hemmelig. I bakgrunn preges Europa av mellomkrigstid. Hitler blir sterkere og sterkere og Thune og vennene føler at de må velge side.

“Svik 1938” forteller om Finlands historie og boka forteller om stemningen før den andre verdenskrigen. Men samtidig er den veldig aktuell. I dag prøver vi å førstå hvordan noen kunne støtte Hitler og i fortellingen om Thune og vennene hans får vi en liten inblikk i de viktige årene før andre verdenskrig. Litt etter litt tolererer gode mennesker mer og mer. Som Matilda Wiik sier i boka:

Det forbauser meg at De tror at rettferdighet er noe opplagt. Å oppnå rettferdighet er et privilegium.

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Bilde: Reeta / Les! Lue!

Vi må huske at likestilling og fred er ikke noe vi skal ta for gitt. Akkurat nå finnes det både i Finland og i Norge politikkere som snakker skremmende likt det folk gjorde før den andre verdenskrig. Derfor føler jeg at denne boka ikke bare forteller om Finlands historie men at den også snakker veldig tydelig om dagens samfunnet og problemstillinger vi møter på igjen og igjen.

Jeg skal ikke fortelle altfor mye om bokas plot, fordi historien har også triller-elementer som jeg vil ungå å spolere for dere. Jeg må uansett si at jeg ble så veldig glad når jeg forsto hvem den mystiske kvinnen var som Thune møtte en vakker sommerdag på øya midt i sjøn…

“Svik 1938” var i fjor nominert til Finlandia-prisen og i år er det nominert til Nordisks råds litteraturpris og ikke uten grunn. Jeg anbefaler boka på det varmeste, absolutt Westös sterkeste roman!

Jeg har fått boka fra Westös norske forlag Pax. Oversatt av Erik Krogstad. Boka kom ut i Finland 2013, i Norge 2014. Original tittelen “Hägring 38”.

2 thoughts on “Svik 1938 (Kjell Westö)

  1. Pingback: Gratulerer Kjell Westö! | Les! Lue!

  2. Pingback: Jos lukisin kolme kirjaa uudelleen… | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.