Norjalaiset kirjailijat

Tove Nilsen

Kuva: Steinar Buholm / Oktober

Kuva: Steinar Buholm / Oktober

Suomessa yllättävänkin tuntematon kirjailija Tove Nilsen (1952) on jo pitkään ollut Norjan suosituimpia kirjailijoita. Nilsen julkaisi esikoisromaaninsa “Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken” vuonna 1974 ja sen jälkeen nainen on julkaissut lähes 30 teosta: romaaneja, novelleita, lastenkirjoja sekä kirjoittamista ja lukemista käsittelevän muistelmateoksen “Skrivefest“. Suosittu kirjailija on vaihdellut tyylejään ja teemojaan, mutta tärkeimpiä teemoja ovat olleet naiseus ja kirjallisuus.

Nilsen on voittanut Norjassa useita palkintoja, mm. Oktoberprisenin ja Amalie Skram -palkinnon. Hänen romaaninsa “Silmän nälkä” oli vuonna 1994 ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Jostain syystä Nilseniltä on suomennettu vain 2 teosta, joista molemmista pidin niin paljon, että lasken naisen yhdeksi lempikirjailijoistani, vaikken olekaan vielä lukenut hänen muuta tuotantoaan norjaksi. Pakko varmaan pian aloittaa, koska valitettavasti näyttää siltä, ettei uusia sumennoksia kannata jäädä odottelemaan.

Nilsenin kirjasta ”Halun matka” olen kirjoittanut täällä.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.