Norjalaiset kirjailijat

Lise Myhre

Kansi: Lise Myhre / Egmont Kustannus

Kansi: Lise Myhre / Egmont Kustannus

Lise Myhre (1975) on Suomessakin suositun “Nemi“-sarjakuvan luoja. Goottityttö Nemistä kertova sarjakuva on ilmestynyt Suomessa mm. Ilta-Sanomissa ja Metrossa. Myös kovakantisia kokoelma-albumeita on ilmestynyt Suomessa jo kuusi.

Nemi on räväkkä noin 20-30-vuotias goottityttö, joka rakastaa heavymusiikkia, hobitteja, juhlia ja suklaata. Nemi nauttii huolettomasta elämästään työttömänä, mutta potee usein myös maailmantuskaa . Sarjassa ovat tärkeässä osassa myös Nemin ystävät, perhe ja baarituttavuudet. Uusimmissa stripeissä Nemillä on myös poikaystävä Grimm.

“Nemistä” löytyy paljon erilaisia kirjallisuus- ja musiikkiviitteitä. Usein viitataan erityisesti moniin goottiklassikoihin, kuten Edgar Allan Poen tai Oscar Wilden kirjoihin. Norjalaisista kirjailijoista mukaan ovat päässeet mm. André Bjerke, Jens Bjørneboe, Inger Hagerup ja Lars Saabye Christensen. Musiikkiviittaukset liittyvät usein gootti- tai metallimusiikkiin, kuten The Cureen tai Alice Cooperiin, mutta usein myös moniin naisartisteihin, kuten Tori Amosiin. “Nemi” on usein myös hyvin poliittinen ja ottaa kantaa esimerkiksi naisten ja eläinten oikeuksiin.

Kuva: Wikimedia Commons

Kuva: Wikimedia Commons

Nemi-hahmo syntyi alunperin vuonna 1997. Ensimmäiset stripit ilmestyivät “Den mørke siden” -nimellä Gary LarsoninFar side” -sarjakuvan norjankielisessä lehdessä. Muutamaa vuotta myöhemmin sarjakuvan nimeksi vakiintyi “Nemi” ja vuodesta 2000 lähtien sarjakuva on ilmestynyt päivittäin Dagbladetissa, eräässä Norjan suurimmista lehdistä. Vuodesta 2003 lähtien “Nemi” on ilmestynyt Norjassa myös omana kerran kuussa ilmestyvänä albuminaan ja ensimmäinen kokoelma-albumi ilmestyi Norjassa vuonna 2004. Sarjakuva on ollut alusta lähtien erittäin suosittu ja nykyisin se ilmestyykin jo noin 150 eri lehdessä tai verkkojulkaisussa ympäri maailman. Norjassa “Nemi” on luonnollisesti yksi maan suosituimpia sarjakuvia.

Lise Myhre syntyi vuonna 1975 Oslon lähellä Lørenskogissa ja on opiskellut mm. graafista suunnittelua ja taidehistoriaa. Myhre asuu nykyisin Oslossa, on kahden lapsen äiti ja naimisissa muusikko Simen Hestnæsin kanssa. Myhre on Norjassa myös tunnettu eläinaktivisti.

2 thoughts on “Lise Myhre

  1. Nemi ❤
    En muuten tiennyt, että Nemi on norjalaisen tekijän! Kaikkea sitä! Vaikka onhan se loogista. Ainakin näin meikäläiselle Norjalla on erittäin vahva metallimusiikkibrändi (ja yksi suosikkejani, Dimmu Borgir, on norjalainen), joten ei pitäisi yllättää, että just metallimusiikkiin nojaava sarjis tulee myös Norjasta 🙂

    • Joo, itse en pidä metallimusiikista, mutta pari suomalaista ystävääni pitävät todella kovasti ja kun he olivat nyt keväällä käymässä, niin kiersimme kaikki klassiset levykaupat, baarit jne. Itsellenikin tuli yllätyksenä mitä kaikkea täältä Oslosta löytyy hevareille. Että tervetuloa vaan tänne Dimmun ja Nemin maahan! 😀

      Oletko muuten nähnyt amerikkalaisen Peter Besten upeaa valokuvakirjaa “True Norwegian Black Metal”? Siellä on mahtavia kuvia norjalaisista black metal -faneista! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.