Norjalaiset kirjailijat

Johan Harstad

Kuva: John Erik Riley / Cappelen Damm

Mitä tekee 42-vuotias Mikko Mallikas työkseen ja asuuko hän edelleen yhdessä isänsä kanssa? Entä mitä tapahtuu, kun joukko teini-ikäisiä lähetetään kuuhun?

Johan Harstad (1979) on tällä hetkellä yksi Norjan suosituimpia nuoria (no, nuorehkoja) kirjailijoita. Miehen esikoiskirja, novellikokoelma ”Herfra blir du bare eldre”, julkaistiin vuonna 2001 ja jo seuraavana vuonna tuli ulos suomeksikin käännetty, novellikokoelma ”Ambulanssi”.

Harstadin ensimmäinen romaani ”Buzz Aldrin –taviksena olemisen taito” julkaistiin 2005 ja se saavutti suuren suosion niin Norjassa kuin ulkomaillakin. Kirjasta tehtiin myös televisiosarja.

Pari vuotta myöhemmin julkaistiin romaani ”Hässelby”, joka kertoo aikuiseksi kasvaneesta, 42-vuotiaasta Mikko Mallikkaasta. Valitettavasti tätä kirjaa ei ole käännetty suomeksi.

Sen sijaan miehen nuortenkirja ”Darlah – 172 tuntia kuusssa” julkaistiin vuonna 2012 suomeksikin. Kirja on miehen ensimmäinen scifi-/kauhukirja ja kertoo kolmesta nuoresta, jotka pääsevät NASA:n mukana matkalle kuuhun. Kirja voitti vuonna 2008 Norjan suurimman kirjallisuuspalkinnon, Bragen, lastenkirjallisuuden kategoriassa.

Johan Harstad on kirjoittanut myös näytelmiä ja vuonna 2008 hänet palkattiin Norjan Kansallisteatteriin historian ensimmäiseksi talon omaksi näytelmäkirjailijaksi.

8 thoughts on “Johan Harstad

  1. Olen lukenut Harstadin Buzz Aldrin –taviksena olemisen taito -kirjan. Se oli hellyttävä nuoren miehen kuvaus. Kirja tuli mieleen, kun kuulento täytti vuosia ja kun Buzz Aldrin näkyi yllättäen Neste Oilin mainoksessa. Harstadin kirjasta tehtyä televisiosarjaa seurasin yhden jakson verran. Muut menivät epähuomiossa ohi.

    Hauska idea kasvattaa Mikko Mallikas isoksi. Uteliaisuus heräsi. Mitä lempeän ja vähän hajamielisen isän kasvattamasta pojasta tuli. Lempeä ja vähän hajamielinen?

  2. Eeva, Buzz Aldrinista kirjoitetaan varmasti täälläkin pian. Vanhassa blogissani kirjoitin Ambulanssista, josta tykkäsin kovasti!

    Toi Mikko Mallikas -kirjakin olisi ihana lukea. Siinä kuulemma paljastetaan mitä Mikon äidille aikoinaan tapahtui. (Yhdessä haastattelussa Gunilla Bergström muuten itse sanoi, että ehkä se äiti onkin vaan sattumalta pesutuvassa joka kerta, kun kirja avataan 😉 )

  3. Tähän kirjailijaan ja hänen tuotantoonsa erityisesti pitää tutustua. 🙂 Mulla on kohta koossa “nämä 1000 kirjaa aijon lukea” , kiitos sun blogien! Niistä saa hyviä vinkkejä mitä lukea. Siispä kirjastoon mars! 😉

  4. Nyt-liitteessä oli Mikko Mallikas juhlanäyttelystä pieni juttu, luin sen ja piti lukea uudestaan kun esittely tuntui kuin olisi lukenut sun tekstiä!? Piti ihan tarkistaa, ettei Nyt-liitteen kirjoittaja ole kopioinut siun tekstiä! 😀 Mutta ei tainnut olla.

  5. Pingback: Darlah – 172 tuntia kuussa (Johan Harstad) | Les! Lue!

  6. Pingback: Kepler62 – Kirja kaksi: Lähtölaskenta (Timo Parvela ja Bjørn Sortland) | Les! Lue!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.